ZORAN MILANOVIĆ

‘O istrazi pada letjelice se ne lupeta dok nije crno na bijelo. Plenkovića držim razumnim, ali njegov ministar...‘

Predsjednik Milanović ponovno je komentirao pad letjelice u Zagrebu

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović sudjeluje danas na obilježavanju 30. obljetnice osnutka i djelovanja 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u Zemuniku. Predsjednik je novinarima dao izjavu u kojoj je komentirao i pad letjelice u Zagrebu.

- Teško je kontrolirati nebo sedam dana u tjednu. To vjerojatno ne radi nitko. To je, kao što je slučaj s ovom besposadnom letjelicom, pitanje tko bi to u realnom vremenu uspio oboriti. To što se Vučić hvali, vjerojatno ni oni to ne bi mogli oboriti, rekao je Milanović.

Predsjednik je opet prozvao ministra Banožića i premijera jer su izašli s detalje o istrazi pada letjelice prije nego što je sve utvrđeno.

- Govoriti unaprijed o tome što se događa je infantilno i provincijalno. O ovom se ne govori dok nisi siguran što se dogodilo. Srećom, nitko nije nastradao, rekao je.

- Istragu vodi obavještajna pukovnija, pobogu. To ne može raditi ni DORH, ni policija, jer nemaju ta znanja. To je vojska. Elementarna građanska odgovornost je da se o tome ne lupeta. Njega (Plenkovića) držim ipak razumnim. Njegov ministar je potpuno izgubljen čovjek. Dođe tamo, stavi si uniformu s prezimenom, lovačku kapu, demižonku i priča nešto, rekao je Milanović.

- Gospodo, ne se zezati. Treba pričekati dok sve ne bude crno na bijelo.

Rekao je kako je Hrvatska i dalje jedna od najsigurnijih država, s najsigurnijim gradovima.

Novinari su ga pitali i hoće li se održati sjednica Vijeće za nacionalnu sigurnost.

- Vijeće za nacionalnu sigurnost nije operativno tijelo, to je tijelo koje donosi određene strateške odluke i ono se sastaje kad treba. Nije permanentno radno tijelo. Evo, sad se nešto dogodilo i sad ćemo se naći, ali to je vrlo uzak format. Ja kad imam brifinge, imam ga u širem formatu, jer dolaze eksperti. Vijeće se sastoji od nekoliko državnih čelnika, koji tamo razgovaraju i donose odluke i usklađuju stavove oko nekoliko ključnih pitanja, ali ne bave se dronovima koji su zalutali u Hrvatsku i srećom nisu nikoga ubili, rekao je Milanović.

Na pitanje zašto ljudi iz MORH-a i Vlade izlaze s informacijama dok još nemaju cijelu sliku, rekao je kako se "prave važni".

Rekao je i da Plenković treba "obuzdati ljude niske inteligencije da ne lupetaju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 04:45