StoryEditor
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

O NAPETOJ ATMOSFERI U VUKOVARU SE PRIČA I U SABORU 'Kroz cijeli mandat Vukovar je bio Penavin instrument za zavrtanje ruke Andreju Plenkoviću'

 
Bojan Glavašević
 Goran Mehkek / CROPIX

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava jutros je na sjednici Gradskog vijeća izjavio kako nisu postignuti uvjeti za veća prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru. Odluka vukovarskog Gradskog vijeća izazvala je brojne reakcije i u Saboru.

- Ne podržavam odluku Ivana Penave, ali mislim da je Ustavni sud na leđa Vukovara stavio preveliki teret i bilo bi bolje da tu situaciju riješi Ustavni sud, a ne Gradsko vijeće. Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o uporabi jezika i pisma i cjelokupni set manjinskih prava je nešto što je propisala država. Ako negdje na terenu postoji problem u provedbi, onda to treba rješavati država. Na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina spomenuli smo veliki broj jedinica lokalne samouprave u kojima se ne provodi taj zakon, i ako je to takav problem jedinicama lokalne samouprave, onda to treba riješiti država svojim mehanizmima.

Nadam se da će to krenuti, a onda u tom smislu Vukovar ne treba biti prioritet, ali što se tiče percepcije, sve se gleda preko Vukovara. Zato kažem da je to veliki teret, možda je lakše riješiti najprije u nekim drugim jedinicama lokalne samouprave u kojima ne postoje takvi tereti iz prošlosti. Vlada ne želi preuzeti taj teret zato što bi to po mišljenju Vlade bio joj teret u izborima pa bi izgubila neke glasače, tim više što su i oni, dok su bili u opoziciji, malo podgrijavali tenzije po tom pitanju – rekao je šef SDP-ovog kluba zastupnika Arsen Bauk komentirajući današnju sjednicu Gradskog vijeća Grada Vukovara.

Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević nema pak nikakvo razumijevanje za stav HDZ-ovog gradonačelnika Vukovara.

- Kako se nisu stekli uvjeti? Po Duhu svetom? Žele li se steći uvjeti? Postoji li volja da se steknu? Što je potrebno da famozni uvjeti budu stečeni? To je potpuno nejasno. No, sve su karte podijeljene, znamo tko je Tomislav Josić, znamo tko je Penava, ista meta, isto odstojanje. Mislim da cijela Hrvatska vrlo dobro vidi što se tamo događa. Ne bih pitao postoji li politička volja nego bih ljude koji su tamo politički akteri konkretno pitao imaju li političku volju da se takvo što napravi, jesu li se spremni nositi s posljedicama toga i razumiju li zašto je potrebno da se to dogodi ili ne. Nikome nisu u interesu neredi, ali nije uloga Vlade da zavodi red po Vukovaru.

To mora napraviti tamošnja zajednica i na tome se vidi je li netko lider ili nije. Penava je gradonačelnik ne samo Hrvata u tom gradu nego i Srba i Rusina i Slovaka i svih ostalih nacionalnih manjina i njegova je uloga da bude lider u toj zajednici i da proizvede konsenzus ako ima političku volju da se nešto učini. Uvjeti se ne stječu sami nego tako da budeš lider. Vukovar je instrument u rukama njegove ambicije da postane predsjednik HDZ-a, Vukovar je kroz cijeli njegov mandat bio instrument za zavrtanje ruke Andreju Plenkoviću i za ostale u središnjici HDZ-a u Zagrebu. Penava nije dobar lider u svojoj zajednici, kako može biti dobar lider bilo kome drugome. Mislim da je to i HDZ-ovcima jasno, čak i onima u Vukovaru – rekao je Glavašević.

Predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić danas je podržao stav svog stranačkog kolege, gradonačelnika Vukovara Ivana Penave. Novinarima je kratko poručio da on smatra kako se u Vukovaru još nisu stekli uvjeti za uvođenje dvojezičnih ploča.

- Jasan je članak Ustava. Primjena je moguća kad se s time složi i većinski narod. Ti uvjeti nisu stečeni - rekao je Đakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2020 01:53