BORBA ZA VLAST

O POTEZIMA HDZ-a ODLUČUJE SE NA SJEDNICI KOJA POČINJE U 14 SATI Karamarko ponovo u igri, ali samo ako prihvati sve uvjete

 Davor Pongracic / CROPIX

Obrat svih obrata koji nitko nije očekivao u dramatičnom procesu formiranja Vlade dogodio se jučer oko 14 sati, kada je zastupnica Mosta Ines Strenja-Linić u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva izjavila kako su za daljnje pregovore “vrata otvorena i drugoj strani”, misleći na Domoljubnu koaliciju.

Sve do tada javnost je mislila da je na pomolu nova Vlada između Mosta i SDP-a nakon što je Tomislav Karamarko odbio potpisati sporazum o tripartitnoj vladi, a Božo Petrov jasno u subotu navečer izjavio da je HDZ definitivno ispao iz igre, odnosno da ona strana koja ne potpiše nema više šanse sudjelovati u pregovorima.

“Mi smo dali svoje uvjete prije tjedan i pol. Na te uvjete je pristala koalicija Hrvatska raste, a druga koalicija nije pristala. Što se nas tiče Domoljubna koalicija je ispala iz igre. Naši su uvjeti bili vrlo jasni, postavili smo takav okvir i znalo se da s onom stranom koja ne potpiše izjave, završavamo razgovor”, rekao je u subotu navečer Petrov.

Zaplet iz sapunica

No kako smo u ovih više od 40 dana procesa formiranja vlasti već navikli na iznenadne preokrete, još jedan u nizu obrata koji ne bi mogli smisliti ni tvorci najpopularnijih meksičkih sapunica ipak se dogodio i vratio nas na početak ako se HDZ vrati za pregovarački stol ili na korak do novih izbora. Kako smo neslužbeno doznali, HDZ-ovo Predsjedništvo trebalo bi na današnjoj sjednici odlučiti što dalje. Hoće li i Karamarko, poput Milanovića, promjenom stava vratiti HDZ u igru, tek treba vidjeti. Tomislav Karamarko, naime, još je prekjučer rekao da on ne može sudjelovati u toj podjeli “ratnog plijena” , te da sa SDP-om nikako ne može zajednički sudjelovati u Vladi jer su oni u ove četiri godine uništili Hrvatsku.

Takav potez predsjednika HDZ-a pozdravili su članovi stranke, pa i desni mediji, no nije isključeno da se i on odjednom predomisli, baš kao što je to napravio i Zoran Milanović koji je prvo govorio ne tripartitnoj vladi i nestranačkom premijeru, da bi poslije prihvaćanjem svih zahtjeva Mosta reterirao. Ne samo to, Milanović je potpisao sporazum, a Karamarko nije. I glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić u subotu navečer je preko Facebook-a poručio kako je Domoljubna koalicija sačuvala obraz i zaštitila nacionalne interese jer se nije raspravljalo o budućnosti Hrvatske, već isključivo o borbi za fotelje i spašavanju “briselskog Zoke”.

Neočekivana odluka

Kao što smo SDP-u ostavili otvorena vrata, sada su ta vrata otvorena i trećoj strani, rekla je Strenja-Linić na HRT-u, a njenu izjavu dodatno je potvrdio i Miro Bulj neposredno pred nastavak pregovora s koalicijom Hrvatska raste u 15 sati. Nacionalno vijeće Mosta, rekao je, odlučilo je dati šansu HDZ-u da se vrati u pregovore. Odlučili su tako, objasnio je Bulj, jer su ih i jedna i druga strana više puta odbacile, a njima su u interesu isključivo reforme te smatraju da ih nije moguće postići bez sudjelovanja svih strana, odnosno tripartitne vlade. Nacionalno vijeće Mosta odluku je donijelo jednoglasno. HDZ je sada dobio rok do danas u 16 sati da se očituje. U Mostu ovakvu neočekivanu odluku objašnjavaju u priopćenju koje su jučer nešto prije 16 sati poslali medijima u kojem kažu da su bili korektni i prema SDP-u, pa tako i HDZ-u žele dati dodatan rok.

“Preliminarni okvir dogovora” HDZ je odbio potpisati. Budući da je predsjednik HDZ-a Karamarko javno uputio dvojbu u kojoj se pita hoće li Most sada i Domoljubnoj koaliciji ostaviti dodatni rok, kao što je to bilo i u slučaju druge strane u identičnoj situaciji, Most se s punim uvažavanjem želi osvrnuti na taj javni upit”, smatraju u Mostu. U priopćenju se kaže kako “Preliminarni okvir dogovora” u točki 1. kaže: “Prihvaćamo sudjelovanje u Vladi u kojoj bi bili prisutni predstavnici Mosta, HDZ-a, SDP-a i stručnih nestranačkih osoba. Strane potpisnice započele su proces daljnjeg usuglašavanja koji treća strana više ne može zaustaviti, ali može uputiti svoju želju pridruživanju započetom procesu. Budući da je Most i dosad bio potpuno korektan prema obje strane, pa je tako i SDP-u i koaliciji Hrvatske raste, nakon odluka njihovih tijela da ne pristupe trojnom formiranju svih razina vlasti, dao dodatno vrijeme; isto tako je otvoren učiniti i prema HDZ-u i”, objašnjavaju u priopćenju.

Na kraju pozivaju HDZ da se očituje želi li se uključiti u započeti proces, ali bez ikakvih dodatnih uvjeta koji bi mijenjali dvostrano potpisani “Preliminarni okvir dogovora”, jer je te promjene nemoguće izvršiti bez konsenzusa druge strane potpisnice.

“Ako se HDZ ne očituju do navedenog roka, proces će se dalje odvijati između dvije strane potpisnice “Preliminarnog okvira dogovora” u kojem postoji trajna otvorenost uključivanja treće strane, ali u onu fazu i u onim okvirima koji budu prihvaćeni konsenzusom”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 08:49