TAJNO SUĐENJE

Obavještajci tuženi za pronevjeru danas će dobiti presudu

 Srđan Vrančić / CROPIX

Jesu li bivši čelnici Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) Darko Grdić i Ognjen Preost te trojica njihovih podređenih prisvojili oko 5,2 milijuna kuna iz sredstava za posebne namjene ili su taj novac potrošili za isplate doušnicima i slične namjene?

Odgovor na to pitanje danas bi trebalo dati vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Renate Miličević, koje će, kako je najavljeno, u devet sati objaviti prvostupanjsku presudu u ovom predmetu.

Istragu je USKOK otvorio još u prvoj polovici 2013. godine, tereteći dotadašnjeg ravnatelja VSOA-e general pukovnika Darka Grdića i njegova zamjenika, brigadnog generala Ognjena Preosta, da su tijekom prethodne četiri godine, od 2009. do 2012., iz blagajne Agencije otuđili svaki po više od 1,5 milijuna kuna, pravdajući to kao isplate nagrada i troškove tajnim informatorima.

Na isti način i iz sredstava iste namjene, daljnjih 1,5 milijuna kuna, prema optužbi, prisvojio je načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e Tibor Mijo Kuljanić, dok je tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslav Ivanković “uprihodio” oko pola mjilijuna kuna, a operativni dočasnik u kabinetu ravnatelja Denis Lukinić oko 200.000 kuna.

Nakon provedene istrage USKOK je podigao optužnicu koju je sud potvrdio koncem 2013. Na početku suđenja s rasprave je isključena javnost radi zaštite vojnih i državnih tajni koje su se na sudu trebale prezentirati kroz predviđene dokaze. Stoga se cijelo suđenje provelo iza zatvorenih vrata. Ipak, poznato je da se u svojstvu svjedoka pojavilo više osoba iz vojske i politike, sve do bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića. No, sva ta svjedočenja, kako stvari stoje, bila su i ostat će tajna.

Današnja objava presude trebala bi biti javna samo u jednom dijelu. Javnost će doznati jesu li optuženici krivi te, ako presuda bude osuđujuća, na kolike su kazne osuđeni, ali obrazloženje presude opet bi trebalo biti tajno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:42