NEMA PROPUSTA

Obavljena istraga u čakovečkoj bolnici: ‘Tvrdnje da je mrtva žena hranjena sondom nisu točne‘

Nitko u našoj bolnici ne bježi od odgovornosti. Sve pritužbe su saslušane, uvažene i provjerene, rekao je ravnatelj Igor Šegović

Županijska bolnica Čakovec

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Tvrdnje da je medicinska sestra na Odjelu gastroenterologije Županijske bolnice Čakovec davala infuziju i sondom hranila mrtvu pacijenticu netočne su, utvrdilo je Povjerenstvo za izvanredni nadzor o čemu je izvijestilo u petak na konferenciji za medije.

Te tvrdnje nedavno je na društvenim mrežama iznijela Ana Novak, kći pacijentice koja je boravila na istom Odjelu.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, dr. Igor Šegović, rekao je kako je Novak bolnici podnijela pritužbu na neprofesionalno ponašanje osoblja Odjela prema njezinoj majci, dok je na društvenim mrežama iznijela niz optužbi koje nije navela u pritužbi upućenoj bolnici.

- U pisanoj pritužbi ona ne spominje navodno hranjenje preminule gospođe koja je s majkom bila u sobi - rekao je Šegović.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, Valerija Korent, pojasnila je kako je temeljem iskaza djelatnika potkrepljenih medicinskom dokumentacijom smrt pacijentice nastupila nakon hranjenja i to u vrijeme nazočnosti medicinske sestre koja je u sestrinsku dokumentaciju bilježila postupke intervencije koje je netom prije provodila kod pacijentice.

- O tome je obavijestila i liječnika i svoje kolegice, medicinske sestre. Palijativna pacijentica u to vrijeme nije imala infuzijsku terapiju, već je nakon hranjenja stavljen gravitacijski sistem. To je sistem za kontinuiranu rehidraciju pacijenta - objasnila je Korent.

Ravnatelj Šegović izvijestio je kako je Povjerenstvo za izvanredni nadzor utvrdilo i da je majka Ane Novak zaprimljena na Objedinjeni hitni bolnički prijem gdje je u najkraćem vremenskom roku pregledana te joj je postavljena radna dijagnoza s obzirom na njezino zdravstveno stanje o čemu su bile obaviještene i pacijentica i njezina kći.

- Gospođa je došla radi kašlja, a otkriveno je nešto u trbuhu, ne slučajno, nego zahvaljujući stručnosti i kvaliteti pregleda u OHBP-u. S obzirom na potrebu provođenja daljnjih postupaka, pacijentica je smještena na Odjel za gastroenterologiju gdje su napravljeni svi dijagnostički i terapijski postupci koji su bili potrebni za daljnje liječenje i zbrinjavanje pacijentice - pojasnio je Šegović.

Dodao je i kako je bolnica, po primitku pritužbe Ane Novak, ozbiljno pristupila rješavanju iste.

Novak je o zdravstvenom stanju svoje majke odmah razgovarala s voditeljicom Jedinice za kvalitetu koja ju je osobno, objašnjava Šegović, odvela do voditeljice Odjela za gastroenterologiju, nakon čega je pozvana na sastanak u bolnicu gdje su bili nazočni ravnatelj, djelatnici Odjela i pomoćnici ravnatelja.

Nema propusta u dijagnostičko-terapijskom zbrinjavanju pacijentice

- Povjerenstvo za unutarnji nadzor utvrdilo je da nema propusta u dijagnostičko-terapijskom zbrinjavanju pacijentice i da je liječena sukladno pravilima dobre medicinske struke. Utvrdilo je da je njezino fizičko stanje prilikom otpusta iz bolnice bilo sukladno i očekivano s obzirom na postavljenu dijagnozu i učinjeno liječenje - rekao je ravnatelj.

Napomenuo je i kako se sama pacijentica nikad nije požalila ni medicinskim sestrama, odnosno tehničarima, kao ni liječnicima koji su je svakodnevno u više navrata posjećivali.

Ravnatelj je poručio i kako je o svemu obaviješteno Ministarstvo zdravstva te kako žele da ono pošalje svoju inspekciju jer, kako kaže, nemaju što skrivati.

- Nitko u našoj bolnici ne bježi od odgovornosti vezane uz propuste u komunikaciji koji su se dogodile između zdravstvenih radnika na Odjelu i kćeri pacijentice. Napominjem da su sve njezine pritužbe saslušane, uvažene i provjerene - poručio je Šegović.

Naglasio je i kako je Novak tim optužbama dovela u pitanje ugled bolnice i samog Odjela, ali i osnovnu stručnost osoblja. Dodao je kako pozitivna iskustva njihovih pacijenata te trud djelatnika ne zaslužuju biti u sjeni ovog događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 00:23