NE VRIJEDI ZA ŠEKSA I DRUŠTVO

Obećano, ispunjeno: Vlada ukinula povlaštene mirovine saborskim zastupnicima

Do sada su zastupnici pravo na mirovinu ostvarivali po znatno povoljnijim uvjetima
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici, kao što je obećala , ukinula povlaštene mirovine zastupnicima, sucima Ustavnog suda, glavnom državnom revizoru te bivšim članovima Vlade. To je provedeno prihvaćajući izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru koji predlaže da zastupnici ostvaruju pravo na mirovinu nakon prestanka mandata i to prema Zakonu o mirovinskom osiguranju kao i svi drugi osiguranici, javlja HRT .

Informaciju je Vlada potvrdila i putem svog profila na društvenom servisu Twitteru .

Do sada su zastupnici i osobe koje obavljaju ranije navedene funkcije pravo na mirovinu ostvarivali po znatno povoljnijim uvjetima. Međutim, od danas im mirovine neće moći prelaziti više od 8.872,00 kn.

Osim toga, na sjednici Vlade je premijer Zoran Milanović poručio kako Zakon o saborskim dužnosnicima ne jamči povratak na staro radno mjesto, već tko završi mandat mora imati pravo na rad, ali ne na prijevremeni odlazak u mirovinu. Nova Vlada smatra kako bi zastupnici trebali ići u mirovinu pod istim uvjetima kao i svi ostali građani, a izmjenama Zakon će se upravo to i propisati.

- Ovime vladajuća koalicija ostvaruje jedno od svojih izbornih obećanja. Proračunske uštede su male, ali radi se o 'kamenčiću u cipeli' koji je smetao većini ljudi - slikovito je opisao premijer Milanović.

Podsjetimo, ukidanje povlaštenih mirovina bilo je jedno od predizbornih obećanja Kukuriku koalicije.

U zadnjih tjedan dana sedmero zastupnika šokiralo je hrvatsku javnost nakon što su se umirovili na jedan dan kako ih novi Zakon ne bi zahvatio te im smanjio mirovine. Među njima su Vladimir Šeks , koji u aktualnom sazivu Sabora obavlja dužnost potpredsjednika parlamenta te IDS-ovac Damir Kajin koji je jedini iz vladajuće koalicije to učinio .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:34