GRADONAČELNIK RIJEKE

OBERSNEL HASANBEGOVIĆU POSLAO DVA PISMA Zabrinut zbog smanjenja novca za riječki HNK i EDIT

 Foto: EPH

http://novi.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/obersnel-od-hasanbegovica-trazio-objasnjenje-odluke-o-smanjenju-sredstava-za-rijecki-hnk/3488657/

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel uputio je dva pisma ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću izražavajući zabrinutost znatnim smanjenjem sredstava za financiranje HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke i riječke izdavačke kuće EDIT, zbog čega dolazi u pitanje daljnje izlaženje dnevnog lista na talijanskom jeziku La Voce del Popolo te tražeći objašnjenje takvih odluka, priopćeno je iz Grada Rijeke.

Prvo pismo poslano je prošlog tjedna, odmah po objavi odobrenih sredstava Ministarstva kulture za financiranje dramske djelatnosti u Hrvatskoj. Iz tog objavljenog dokumenta vidljivo je drastično smanjenje sredstava za riječko kazalište u ovoj godini u odnosu na 2015., navodi se u priopćenju. Navedene brojke teško se mogu objasniti uštedama jer je istovremeno značajno povećan iznos za financiranje osječkog HNK, ali i splitskog i varaždinskog, naveo je Obersnel.

Gradonačelnik je u pismu podsjetio na raniju najavu ministarstva kulture i njihov međusobni sastanak održan u Zagrebu na kojem je jasno rečeno da je ministarstvo svjesno nužne podrške koju Rijeci treba pružiti s obzirom na ponesenu titulu Europske prijestolnice kulture. Ovakvo smanjenje sredstava nacionalnoj kazališnoj kući u Rijeci, u prvoj godini provođenja projekta EPK, zabrinjavajuće je i nejasno. Naime, projekt Europske prijestolnice kulture nije vezan samo za 2020. godinu, već je njegova uloga pozicionirati Rijeku na mapi gradova kulture tijekom godina koje prethode 2020. ali i nakon te godine, ističe gradonačelnik. Obersnel u pismu Hasanbegoviću izražava nevjericu i sumnju u ispravnost objavljenog dokumenta, s obzirom na nelogičnost poruke koja se šalje takvim rasporedom financijskih sredstava, dodajući da je moguća da se potkrala greška u objavljenom dokumentu.

Drugo pismo ministru Hasanbegoviću Obersnel je uputio u srijedu kao reakciju na smanjenje sredstava koja je do sad ministarstvo isplaćivalo izdavačkoj kući EDIT. Prema ministrovim izjavama, ubuduće ta sredstva neće uopće biti planirana u Ministarstvu kulture te Obersnel od njega traži odgovor može li Ministarstvo kulture preporučiti putem nekog drugog ministarstva, u suradnji s Uredom za nacionalne manjine nastavak isplate sredstava u dosadašnjem iznosu.

Obersnel navodi da je uvjeren da je ministru sasvim jasno da novine nacionalne manjine nikad ne mogu kao projekt biti postavljene posve komercijalno i tržišno te da im je pomoć države u tom smislu nužna.

Multikulturalnost je u krajevima poput Rijeke i Istre, ali i u ostatku Hrvatske, bogatstvo na koje smo ponosni, ističe gradonačelnik. Talijanska manjina u Rijeci je posebno brojna i izuzetno je važan dio identiteta Rijeke te nipošto ne bi bilo dobro jednoznačno ukinuti financiranje bez pronalaženja načina kako da Edit i La Voce del Popolo opstanu i dnevni list nastavi izlaziti, poručio je Obersnel

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:55