NE ŽELI SE ISPRIČATI

Obersnel opravdava sramotni ispad: ‘Izgubio sam živce, vijećnica me 6 sati vrijeđala i lagala‘

Gradonačelnik je vijećnici Ivoni Milinović poručio da ne s**e, poručio joj da priča gluposti i nazvao je alapačom
Vojko Obersnel
 Matija Djanjesic/Cropix

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ponovo je izgubio živce u raspravi s vijećnicom Ivonom Milinović na sjednici riječkog Gradskog vijeća.

Na sjednici u Centru Zamet, novoj lokaciji za socijalno distancirano zasjedanje gradskog vijeća od izbijanja koronakrize, raspravljalo se o rebalansu riječkog proračuna koji će biti manji za čak 193,2 milijuna kuna. Milinović je u nekoliko navrata kazala kako ne može podržati rebalans proračuna, ističući da je na rashodovnoj strani trebalo kresati programe Europske prijestolnice kulture te odustati od projekta obnove bivšeg Titovog broda Galeb koji se pretvara u muzej.

Također, u par je navrata kazala i da je krajnje dvojbeno što su supružnici zaposlenika gradske uprave dobivali autorske honorare. Obersnel je tada dobacio Milinović, koja je stajala za govornicom – "ne seri".

Milinović je zatražila zaštitu predsjednika Gradskog vijeća, a Obersnel je ustao sa svojeg mjesta i krenuo prema izlazu, ali je, kada je ona nastavila govoriti, zastao i počeo se derati, kazavši joj da priča gluposti, da je alapača i da vrijeđa zaposlenike gradske uprave na osobnoj razini. Verbalni sukob, i s jedne i s druge strane, nastavio se još minutu-dvije, nakon čega se Obersnel vratio za svoje mjesto.

Obersnelu ovo nije prvi incident s Ivonom Milinović, inače bivšom HDZ-ovkom koja je isključena iz stranke nakon kontroverznog gostovanja u podcastu Velebit, gdje je spominjala vrbe i Srbe. Lani joj je riječki gradonačelnik, također na sjednici gradskog vijeća i uz povišene tonove, tijekom rasprave o Galebu rekao "dajte se koncentrirajte na što govorite, ili ste opet na visokim štiklama", što su kasnije osudili i HDZ i Forum žena SDP-a. Obersnel je kasnije objašnjavao da se tom izjavom referirao na jednu njenu raniju izjavu s gradskog vijeća, kada je rekla "ja se ispričavam, imam malo pete, bole me noge pa sam malo zbunjena", no šteta je već bila učinjena.

Ni dan nakon incidenta na gradskom vijeću, Vojko Obersnel ne popušta sa svojim gardom prema Ivoni Milinović, iako se ispričava zbog neprimjerene reakcije.

- Gospođa Ivona Milinović laže i svojim lažima između ostalog blati i ljude koji nisu ni dužnosnici ni političari ni gradski vijećnici i nisu dio političke arene. Iznosi neistine i o gradskom proračunu i o EPK projektu. Ja jesam reagirao neprimjereno i žao mi je zbog toga i ispričavam se svima koje je moja reakcija uznemirila, ali nakon šest sati slušanja takvih gluposti, svaki normalan čovjek izgubio bi mirnoću. To što je Ivona Milinović žena i što je gradska vijećnica, zasigurno ne mogu biti karakteristike koje je a priori aboliraju i dopuštaju joj vrijeđanje drugih ljudi. U svojoj prvoj rečenici na Gradskom vijeću je počela s omalovažavanjem i vrijeđanjem. I nije prestajala. Dapače, takvo njeno ponašanje traje od početka njenog vijećničkog mandata – kaže riječki gradonačelnik.

Ivona Milinović rekla nam je, pak, da ispriku od gradonačelnika Obersnela ne očekuje niti smatra građanke i građani Rijeke imaju išta od isprike prema njoj osobno, "ili prema njima osobno što ih je zadužio i doveo gradski proračun u apsolutnu nelikvidnost i propast i prije nastupa krize uzrokovane koronavirusom".

- Ono što očekujem od gradonačelnika jest da hitno smjeni ili zatraži ostavku pročelnika za kulturu, gospodina Ivana Šarara, pod čijom ingerencijom su se događale vrlo netransparentne transakcije i u sklopu provođenja projekta EPK, što je rezultiralo kaznenim prijavama od strane hrvatske policije, zbog ozbiljne sumnje u namještanje natječaja za tvrtke iz Novoga Sada, ali i zbog ozbiljnih sumnji na korupciju i nepotizam i prije projekta EPK – rekla je gradska vijećnica.

Kazala nam je da je cijeli incident počeo iz jednostavnog razloga što je ona izrekla potpuno neospornu činjenicu koju gradonačelnik ne može demantirati jer je istinita, a to je da je suprug zaposlenice Grada Rijeke dobio honorar kao autor na otvaranju EPK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:15