NAGLA PROMJENA

Obilan snijeg i ledena kiša paralizirali Europu, zaustavljeni letovi, osjetno zahladnjenje stiže u Hrvatsku

Slijedi prelazak kiše u susnježicu i snijeg te stvaranje snježnog pokrivača

Obilan snijeg paralizirao je dio Europe

 AFP, Profimedia

Obilne snježne padaline i ledena kiša uzrokuju velike probleme diljem Europe - u mnogim zemljama u kolapsu su cestovni, zračni i željeznički promet. U Belgiji su u srijedu poslijepodne privremeno zaustavljeni polasci iz zračne luke Bruxelles jer su piste bile pune snijega. Njihov meteorološki institut prognozira da će temperatura zraka do kraja tjedna pasti na minus 10 stupnjeva Celzija pa čak i niže. Za mnoge dijelove zemlje na snazi je žuto upozorenje zbog ledene kiše i skliskih cesta.

Slično je i u Nizozemskoj. U Luksemburgu je proglašeno crveno upozorenje za ledenu kišu i obilne snježne padaline. Škole su zatvorene, a vlada je stanovnicima preporučila da ostanu kod kuće.

Ekstremni vremenski uvjeti zahvatili su i velike dijelove Njemačke, uzrokujući velike prekide u cestovnom, zračnom i željezničkom prometu te dovodeći do zatvaranja škola.

Zbog obilnog snijega u srijedu poslijepodne zatvorena je i glavna zračna luka u Oslu. Norveški meteorološki institut upozorio je na "vrlo obilne snježne padaline i jake vjetrove" u istočnim obalnim regijama, uključujući glavni grad. Norveški željeznički operater Bane Nor do daljnjega je otkazao sve željezničke usluge u istočnoj Norveškoj.

Južina pa opet promjena

Istodobno, Hrvatsku su od četvrtka ujutro "pogodile" jaka južina i za siječanj neuobičajena toplina te u većini krajeva povremena kiša, ponegdje i obilnija, na jugu i u obliku pljuskova s grmljavinom, ali već u petak opet nam stiže osjetna promjena vremena, zbog koje su stručnjaci DHMZ-a objavili posebno priopćenje.

"U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu neuobičajena toplina, popodne mjestimice i 17 °C, uz umjeren, u višim predjelima prolazno i jak jugozapadnjak. Bit će promjenjivo, mjestimice uz malo kiše, osobito u sjevernijim predjelima.

Južina i neuobičajena toplina i u središnjoj Hrvatskoj. Pritom umjereno do pretežno oblačno, povremeno uz kišu te razmjerno vjetrovito - umjeren do jak jugozapadnjak imat će olujne udare ponajprije u gorju.

Jakog jugozapadnjaka, ponegdje s olujnim udarima bit će i u Gorskom kotaru te Lici, a na sjevernom Jadranu i juga te južnog vjetra, uz mjestimice valovito more. Bit će vrlo nestabilno i prevladavajuće oblačno, lokalno uz obilnu kišu, lokalno moguće i grmljavinu.

I u Dalmaciji vrijeme po jugu - promjenjivo oblačno, povremeno kiša, lokalno moguće i obilnija, u obliku pljuskova s grmljavinom. Temperatura zraka iznad prosjeka za doba godine - jutarnja između 10 i 15 °C, a popodnevna do 17 °C.

Na jugu Hrvatske podjednake vremenske prilike, ali uz najveću vjerojatnost za lokalno izraženije pljuskove praćene grmljavinom. Jako jugo od sredine dana postupno će slabjeti pa će se i more smirivati", kaže za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

Slijede hladniji dani i bura

"No slabljenje vjetra i smirivanje mora bit će samo nakratko jer u petak okreće na buru - jaku i olujnu, pod Velebitom i s orkanskim udarima. Pritom će dolaziti hladan zrak, pa su u petak na sjevernom Jadranu vjerojatne i snježne pahulje, dok će na srednjem i osobito južnom Jadranu biti pljuskova, moguće i grmljavine. Od subote razvedravanje sa sjevera, ali će u Dalmaciji još u noći i ujutro biti kiše, mjestimice i snijega, posebice u unutrašnjosti, ali moguće i lokalno na obali, pa i otocima, barem nošenog jakom burom. Nedjelja sunčana, a i bura će slabjeti.

U petak u unutrašnjosti najviša temperatura bit će u noći, a zatim osjetno zahladnjenje, prelazak kiše u susnježicu i snijeg te stvaranje snježnog pokrivača, posebice u gorskim područjima i debljeg. Za vikend sunčanije, ali razmjerno hladno, uz izražene jutarnje temperaturne minuse, osobito u nedjelju", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:30