SVEČANO U PARLAMENTU

Obilježava se Dan Hrvatskog sabora, Ante Sanader: ‘Neka naš Sabor živi vječno!‘

‘Hrvatski sabor je odigrao ključnu ulogu u donošenju važnih odluka za stvaranje i obranu neovisne, samostalne i demokratske Hrvatske‘
Ante Sanader
 Bruno Konjević/Cropix

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Sabora Ante Sanader istaknuo je u četvrtak kako se Odlukom o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske sa bivšom državom prije 29 godina, Sabor još jednom pokazao kao stvarni nositelj i čuvar suvereniteta hrvatskog naroda i pravnog poretka.

Povijesnom Odlukom o raskidu svih državnopravnih veza sa ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, od 8. listopada 1991., Sabor se, kao i puno puta tijekom dugih stoljeća hrvatske povijesti još jednom pokazao kao stvarni nositelj i čuvar suvereniteta hrvatskog naroda i pravnog poretka, rekao je Sanader na obilježavanju Dana Hrvatskog sabora, 8. listopada.

Svim zastupnicima čestitao je taj Dan u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i svoje osobno.

Neka Sabor živi vječno!

„Svim želim puno zdravlja i nastavak obavljanja časne zastupničke dužnosti, a naš Sabor, simbol hrvatske državnosti, neka živi vječno“, poručio je pred malobrojnim zastupnicima.

Sanader je podsjetio da su u obrani suvremene hrvatske državnosti, slobode i demokracije, poginuli mnogi hrvatski branitelji, te poručio da su Domovinski rat i njegove vrijednosti temelji postojanja današnje Hrvatske.

„Hrvatski sabor je odigrao ključnu ulogu u donošenju važnih odluka za stvaranje i obranu neovisne, samostalne i demokratske Hrvatske“, rekao je i naglasio kako Sabor i danas, kad smo suočeni sa izazovom globalne pandemije, nastavlja s radom i donosi zakone važne za dobrobit građana i funkcioniranje države.

Iako naš Dan zbog pandemije nismo mogli obilježiti svečano, u nazočnosti svih zastupnika, zasjedamo i donosimo odluke što je naš najvažniji zadatak, kazao je Sanader.

Povijesna važnost Odluke od 8. listopada 1991.

Potpredsjednik Sabora podsjetio je na povijesnu važnost Odluke od 8. listopada 1991. „Prije 29 godina Sabor je utvrdio da Republika Hrvatska ne smatra više legitimnim ni legalnim ni jedno tijelo dotadašnje države, te ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime dotadašnje federacije koja kao takva više ne postoji“, naglasio je.

Istaknuo je i kako Odluka od 8. listopada nije bila završna točka okončanja postupka razdruživanja Hrvatske od bivše države. Ta odluka, zajedno sa Ustavnom odlukom o samostalnosti i suverenosti, Deklaracijom o proglašenju samostalnosti i suverenosti potvrdila je pravo hrvatskog naroda na nacionalnu samobitnost, samoodređenje te pravo na suverenu, samostalnu i neovisnu državu, kazao je Sanader.

Podsjetio je i na okolnosti u kojima je ta Odluka donesena. Sabor ju je donio nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na njegovu Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. te nakon što su zrakoplovi JNA bombardirali povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u pokušaju ubojstva hrvatskog vodstva na čelu s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti, svoju povijesnu sjednicu Sabor je 8. listopada 1991. održao u zgradi Ine u Šubićevoj ulici, a ne u svojoj zgradi na Trgu svetog Marka.

Sabor je minutom šutnje odao počast svim poginulim braniteljima, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Tuđmanu te nedavno preminulom, prvom predsjedniku Sabora Žarku Domljanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:50