MJERE OPREZA U KNINU

Obilježavanje ‘Oluje‘ koncipirano u suradnji s HZJZ-om: Bez rukovanja, grljenja i ljubljenja

Na adrese svih članova obitelji poginulih i nestalih upućene su karte sjećanja sa zamolbom da program prate putem TV ekrana
obilježavanje 'Oluje' 2013. godine
 Niksa Stipanicev/CROPIX

Na predstavljanju programa obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluje" 4. i 5. kolovoza u Kninu predsjednik Organizacijskog odbora, državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop rekao je u petak da je cjelokupni program koncipiran u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice VRO "Oluje", državni tajnik Jakop zahvalio je u petak u Kninu svima u pripremi programa te onima koji će sudjelovati u njegovoj provedbi, pri čemu je posebice istaknuo epidemiologe koji su pripremili preporuke u skladu s propisanim mjerama i ograničenjima.

Državni tajnik Jakop predstavio je program za utorak i srijedu, 4. i 5. kolovoza 2020., ističući kako je cjelokupni program koncipiran u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo s obzirom na ovogodišnje specifične okolnosti uzrokovane pandemijom, priopćeno je popodne iz MORH-a .

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Pavle Jeličić rekao je kako su preporuke epidemiološke struke bile temelj za planiranje organizacije obljetnice.

- Zajedno s kolegama iz Županijskog stožera Civilne zaštite Šibensko-kninske županije bili smo na terenu, vidjeli situaciju, procijenili rizik i dali preporuke - rekao je dr. Jeličić i pozvao sve one koji pripadaju rizičnoj skupini ili imaju bilo kakve simptome koronavirusa da ostanu kod kuće.

Isto tako, one koji dolaze na obljetnicu podsjetio je na obavezno pridržavanje fizičkog razmaka od 1,5 metara u zatvorenim prostorijama i metar na otvorenome, zatim na preporuku nošenja maske u zatvorenim prostorijama ako se ne može održavati razmak te na što češću dezinfekciju ruku.

Izbjegavati rukovanja, grljenja, ljubljenja

- Izbjegavajte rukovanja, grljenja, ljubljenja, čestitanja. Obljetnicu možemo dostojanstveno proslaviti i bez fizičkih kontakata. Cilj nam je smanjiti rizik od potencijalnog prijenosa koronavirusa - istaknuo je dr. Jeličić.

Državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić izvijestila je o aktivnostima tog ministarstva u sklopu Organizacijskog odbora koje se odnose na hrvatske branitelje pri čemu je, među ostalim, istaknula: “Na adrese svih članova obitelji poginulih i nestalih u operaciji 'Oluja' uputili smo kartu sjećanja - pismo kojim se sjećamo njihovih i naših poginulih sa zamolbom da ovogodišnji program prate putem televizijskih ekrana".

Rekla je da će na središnjoj svečanosti u podizanju zastave na Kninskoj tvrđavi sudjelovati pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su tu zastavu podigli i 1995. te da je ministarstvo izdalo preporuku da se obljetnica vojno-redarstvene operacije "Oluje" slavi i u drugim hrvatskim gradovima.

Benić je pozvala sve hrvatske branitelje i sve građane da izvjese hrvatsku zastavu, "da svi zajedno proslavimo ponosno i dostojanstveno naš najveći praznik i da ostanemo odgovorni”.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić čestitao je svim hrvatskim braniteljima, svojim suborcima veliku obljetnicu te ih je također pozvao i zamolio da budu odgovorni i da je ponosno i časno obilježe uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Ivica Kostanić izvijestio je da će policija poduzeti sve potrebne mjere kako bi sve proteklo u najboljem mogućem redu i kako bi se dostojanstveno i svečano obilježila ta obljetnica.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić rekao je kako je Grad, kao i proteklih godina, odradio sve potrebne pripreme za dostojanstvenu proslavu "Oluje" u uvjetima koje danas imamo.

- Apeliram na sve da i dalje zadržimo dostojanstvo i da budemo ponosni na ono što su nam branitelji omogućili, a to je da danas ovdje stojimo u Kninu. Nadam se da će proslava biti na razini kao i proteklih godina uz ove posebne uvjete - istaknuo je Jelić.

Zapovjednik Provedbenog stožera, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Boris Šerić rekao je da će Oružane snage RH, kao i protekle 24 godine, pružiti potporu obilježavanju "Oluje" te da je na dnevnoj bazi u pripremama provedbe te svečanosti angažirano oko 150 njihovih pripadnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:32