CENTAR U JASTREBARSKOM

Obilježen Dan civilne zaštite, Božinović: ‘Od pomoći unesrećenima vjerojatno nema plemenitijeg čina‘

U Vladino ime zahvalio je pripadnicima Civilne zaštite koju čine volonteri i profesionalci

Dan civilne zaštite u Jastrebarskom

 Damir Krajac/Cropix

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH 1. ožujka obilježeni su u srijedu u Logističkom centru Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom te je istaknuta izuzetna predanost, spremnost i obučenost njezinih pripadnika u zaštiti života i imovine građana.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da je snaga Civilne zaštite došla do punog izražaja u pružanju pomoći u teškim situacijama i najizazovnijim okolnostima.

U Vladino ime zahvalio je pripadnicima Civilne zaštite koju čine volonteri i profesionalci, naglasivši kako ne postoje dovoljne riječi zahvale za to što požrtvovno rade.

"Od djelovanja i pomoći unesrećenima vjerojatno nema plemenitijeg čina, jer se nerijetko spašavaju životi žrtava raznih nesreća", rekao je Božinović.

Podsjetio je na aktivnosti pripadnika Civilne zaštite prigodom potresa, poplava i požara u Hrvatskoj, ali i pomoći u međunarodnim akcijama spašavanja, primjerice nakon potresa u Turskoj gdje je je hrvatski tim jedan od privih priskočio u pomoć unesrećenima.

Odradili ste sjajan posao i u pandemiji koronavirusa i zbrinjavanju više od 22.000 izbjeglih iz Ukrajine. Ljudskost, humanost, znanje i volja je put kojim svijet treba ići naprijed, naglasio je Božinović. Dodao je kako moramo stalno napredovati, pratiti tehnološka dostignuća i primjenjivati ih u sustavu CZ.

image

Davor Božinović

Damir Krajac/Cropix
image

Damir Trut, Davor Božinović

Damir Krajac/Cropix
image

Potražni psi, Gizmo i Garfield

Damir Krajac/Cropix
image

Vatrogasci

Damir Krajac/Cropix

Do kraja godine izgradnja i opremanje Nacionalnog središta CZ

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut podsjetio je da se Međunarodni dan CZ na dan 1. ožujka, obilježava od 1990., a u Hrvatskoj kao nacionalni dan od 1992.

Sustav CZ je pripremljen i osposobljen da bi svima koji se nađu u potrebi pružio primjerenu pomoć, rekao je.

U Logističkom centru u Jastrebarskom izložena je oprema sustava CZ za spašavanje iz ruševina, nabujalih voda, pružanje pomoći u radiološko-biokemijskim ugrozama, logistička oprema potrebna za zbrinjavanje stanovništva i potporu operativnim snagama, kao što su vozila, šatori, čamci.

U djelovanju nakon potresa koristila se oprema za traganje u ruševinama, kamere i detektori, oprema za ulazak u ruševine, rekao je Trut.

image

Potražni psi

Damir Krajac/Cropix
image

Pokazna vježba gašenja požara

Damir Krajac/Cropix

Do kraja godine najavio je kupnju dvaju helikoptera te izgradnju i opremanje Nacionalnog središta CZ.

Trut je uručio i pohvalnice pripadnicima modula za urbano traganje i spašavanje Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, upućenih u Tursku nakon razornih potresa.

Također, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici uručen je Sporazum o davanju na trajno korištenje opreme i plovila kupljenih iz projekta „Opremanje i osposobljavanje intervencijskih postrojbi Državne uprave za zaštitu i spašavanje“.

Izvedena je demonstracija upotrebe robota za rad u ekstremnim uvjetima, a izložena je i oprema tehničko-taktičkog zbora Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image

Potražni psi

Damir Krajac/Cropix
image

Djelatnici Crvenog križa

Damir Krajac/Cropix
image

Vatrogasci

Damir Krajac/Cropix
image

Potražni psi

Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 19:51