LJUBIČASTI DAN

Obilježen Međunarodni dan epilepsije: ‘Potrebna je destigmatizacija oboljelih od te bolesti‘

Oboljelih od epilepsije u društvu je oko jedan posto, što znači da ih je u Hrvatskoj oko 40.000 tisuća
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Međunarodni dan epilepsije i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije obilježen je u ponedjeljak u Šibeniku, a uz savjetovanje o toj najčešćoj neurološkoj bolesti održan je i webinar "Živjeti s epilepsijom", na kojem je rečeno da se više od 50 posto oboljelih u Hrvatskoj osjeća stigmatizirano.

Destigmatizacija osoba oboljelih od epilepsije, osim u Zagrebu, potrebna je i manjim gradovima pa nam je drago što smo se našli u Šibeniku. Stigmatizacija proizlazi iz neznanja, a ovakve velike društvene akcije služe da rušimo stigmu i predrasude te pružimo znanje, rekla je primarius Ana Sruk, specijalist neurologije i predsjednica Hrvatske udruge za epilepsiju.

Stigmatizacija osoba oboljelih od epilepsije manifestira se na mnogo načina, od onih svakodnevnih razmišljanja da takve osobe ne bi smjele sklapati brakove i imati djecu, do onih da oboljela djeca ne bi smjela ići u vrtiće. Poslije, upozorila je, u školi i pri zapošljavanju predrasude su izrazitije i idu sve do toga da osobe s epilepsijom ne mogu pronaći posao.

Ako se epileptični napad dogodi na radnome mjestu, vrlo često oboljeli dobiju otkaz, rekla je primarius Sruk.

Upozorila je da više od 50 posto oboljelih u Hrvatskoj osjeća tu stigmatizaciju. Nažalost, oboljeli često sa svojim iskustvima ne žele izlaziti u javnost pa se ta stigmatizacija čini nevidljivom, rekla je Sruk.

image

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana epilepsije i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, katedrala Sv. Jakova osvjetljena je ljubičastim svjetlima.

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Oboljelih od epilepsije u društvu je oko jedan posto, što znači da ih je u Hrvatskoj oko 40.000 tisuća.

Liječnika i stručne skrbi vezane za epilepsiju u Hrvatskoj ima dovoljno. Uglavnom je centralizirana u Zagrebu, ali je dostupna za sve koji se obrate za stručnu pomoć. Naša udruga ima i savjetovalište i pozivamo sve da nam se jave. Često dajemo savjete i koji nisu medicinski, istaknula je Ana Sruk.

Ravnatelj Opće bolnice Šibensko-kninske županije, čiji je Odjel neurologije domaćin skupa, Kristijan Stipaničev rekao je kako mu je iznimno drago jer svaka edukacija za liječnike, medicinske sestre i za pacijente mnogo znači. "Od izrazite važnosti je i podizanje svijesti o toj bolesti. U našoj bolnici imamo odličan Odjel neurologije koji pokriva i oboljele od epilepsije", istaknuo je.

Od doktorice Anke Aleksić, pročelnice Odjela neurologije, doznaje se da u Šibeniku ima od 400 do 450 oboljelih od epilepsije. Na tom se odjelu na godinu obavi između 6500 i 7000 pregleda, a osam do 10 posto pacijenata ima dijagnozu epilepsije.

Pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Grada Šibenika Mirjana Žurić rekla je da će radi veće vidljivosti oboljelih od epilepsije i razbijanje predrasuda o toj bolesti šibenska katedrala kao prepoznatljiv gradski spomenik večeras biti osvijetljena ljubičastom bojom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:30