SVEČANOST

Obilježena 31. obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, nazočio i pilot koji se uspješno katapultirao iz MiG-a

Na svečanosti su pripadnicima i pripadnicama HRZ-a uručena promaknuća, odlikovanja, nagrade i pohvale

Ministar obrane Mario Banožić i pilot MiG-a 21, pukovnik Zvonimir Milatović

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Središnja svečanost obilježavanja 31. obljetnice utemeljenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) održana je u ponedjeljak u vojarni “Pukovnik Marko Živković”, a ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako je nedavni pad MIG-a 21 pokazao opravdanost nabave Rafalea.

Na svečanosti su pripadnicima i pripadnicama HRZ-a uručena promaknuća, odlikovanja, nagrade i pohvale te je otkrivena ploča o imenovanju Kompleksa dežurnog borbenog dvojca „Brigadir Antun Radoš“. Zapovjednik 91. krila brigadir Nikola Mostarac kazao je kako je ploča podsjetnik "čemu treba težiti i što treba biti" te naglasio da je to dom za sve pilote i one koji će to tek postati.

image

Mario Banožić, Dragan Lozančić i Robert Hranj

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Čestitavši pripadnicima i pripadnicama HRZ-a obljetnicu osnutka, ministar obrane Mario Banožić prisjetio se trenutaka nastanka HRZ-a unutar Hrvatske vojske, hrabrosti koje su piloti iskazali za vrijeme Domovinskog rata i svih pripadnika HRZ-a koji su živote položili za slobodu.

Banožić: ‘Nema izazova s kojim se neće suočiti hrvatski pilot‘

„Svi naši junaci pokazali su snagu hrvatskog čovjeka te kako nema izazova s kojim se neće suočiti hrvatski pilot“, rekao je Banožić te ustvrdio da je zadnja nesreća pada MIG-a 21 pokazala koliko je opravdana odluka o nabavi višenamjenskih borbenih aviona Rafalea.

Ministar Banožić izrazio je žaljenje što se problem zastarjele tehnologije nije rješavao puno godina prije, da nije bilo Vlada koje su bile u stanju donijeti hrabru odluku da se ide u nabavku aviona modernije generacije, a što je Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem učinila.

"Jedino vrhunsko što smo u tim vremenima imali bili su sjajni ljudi. Vlada Andreja Plenkovića ustrajna je u opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske. Nabavljamo višenamjenski borbeni avion Rafale. Ove godine su stigla četiri helikoptera Black Hawka, sva koja su donacija SAD-a te još dva kupljena. Povećat ćemo broj tih helikoptera jer je naša ambicija imati eskadrilu od 12 Black Hawkova“, poručio je ministar obrane te dodao kako je važno ulagati u sve grane Hrvatske vojske.

Svečanosti je nazočio i pukovnik Zvonimir Milatović koji se uspješno katapultirao prilikom prošlotjednog pada MiG-a 21 kod Voćina, a njegov kolega bojnik Ivan Lukan koji se također tada uspješno katapultirao, na liječenju je u bolnici.

image

Ministar obrane Mario Banožić i pilot MiG-a 21, pukovnik Zvonimir Milatović

Ranko Suvar/Cropix/Cropix
image

Ministar obrane Mario Banožić i pilot MiG-a 21, pukovnik Zvonimir Milatović

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Križanec: ‘Uskoro će HRZ biti još snažniji jamac mira i sigurnosti Domovine‘

"U ovih 31 godinu, od rata do danas, čuvate hrvatsko nebo, iz dana u dan neumorno prevozite bolesne i povrijeđene, tragate i spašavate izgubljene i unesrećene na moru i na kopnu, gasite požare te spašavate ljude i njihovu imovinu na poplavljenim područjima“, rekao je na svečanosti načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.

image

Robert Hranj, Mario Banožić i Dragan Lozančić

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Istaknuo je kako će dolazak modernih borbenih aviona i helikoptera za Hrvatskog ratno zrakoplovstvo, ali i za cijele Oružane snage i društvo biti prilika da se podignu sposobnosti te tehnološka razina u mnogim područjima.

Izaslanik predsjednika Republike Zorana Milanovića i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić čestitao je svim pripadnicima 31. obljetnicu HRZ-a, a posebno unaprijeđenima i nagrađenima.

Zapovjednik HRZ-a Michael Križanec zahvalio se zrakoplovcima na ustrajnosti i vjernosti.

„Ono što se vidi je profesionalnost u pripremama, u organizaciji i provedbi svega što je do sada učinjeno i što će uskoro svjedočiti našoj spremnosti za nastavak razvoja sposobnosti HRZ-a. Uskoro će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo biti još moćniji i snažniji jamac mira i sigurnosti Domovine“, istaknuo je Križanec poručivši svim zrakoplovcima da i dalje nastave podizati ljestvicu izvrsnosti.

image

Obitelj Antuna Radoša, Mario Banožić, Dragan Lozančić i Robert Hranj

Ranko Suvar/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:37