INSPEKCIJA JUTARNJEG

Obišli smo četiri velika trgovačka lanca i provjerili koji su proizvodi najviše poskupjeli

U Lidlu je sir Edamer poskupio s 2,12 eura na 2,65, tj. za čak 4 kune, a u Konzumu kristal salata košta 0,80 eura, ili 2 kune više

Supermarket (ilustracija)

 Luka Gerlanc/Cropix/

Više od polovice proizvoda u trgovačkim lancima zadržalo je iste ili slične cijene nakon uvođenja eura, neki proizvodi čak su i pojeftinili, nezamjetno, u prosjeku za cent ili dva, dok su najveća poskupljenja u većini trgovačkih lanaca vezana uz inozemne brendove, poput Coca-Cole, čipsa Pringles, Nutelle, toaletnog papira, jogurta i voćnih sokova.

Nakon što je u ponedjeljak, na prvi radni dan nove valute, većina kupaca, ali i Vlada skočila na trgovačke lance, posebno Lidl i Spar, s optužbama da su svoje proizvode zaokružili na više, Jutarnji list je napravio provjeru, analizirajući lanjske kataloge Konzuma, Spara, Kauflanda i Lidla te provjeravajući na terenu izražene cijene u dućanima za najmanje deset nasumično odabranih proizvoda u svakome.

Kako smo se uvjerili na licu mjesta, većina je glavnih prehrambenih proizvoda - ulje, trajno mlijeko, brašno, šećer i cijelo pile - za koje vrijedi ograničenje cijena, zadržalo iste cijene u svim trgovinama. Također, u svim je trgovinama uglavnom više od polovice pregledanih proizvoda bilo s istim cijenama kao i prije eura, ali jedan je značajni broj bio skuplji, posebno u Sparu, dok smo u svim trgovinama našli i jedan, ali najmanji broj proizvoda nezamjetno jeftiniji.

Ljutiti kupci

U Lidlu, koji se našao pod napadom kupaca na društvenim mrežama, iako su se oni branili da su "cijene proizvoda iz redovnog asortimana u eure preračunali prema pravilima matematičkog zaokruživanja, bez neopravdanog povećanja cijena ili u korist kupca", većina je proizvoda po cijenama ista kao u studenome - od 14 proizvoda, čije smo cijene pronašli u njihovim katalozima, njih osam platit ćemo jednako kao i prije, a tri su skuplja.

Primjerice, domaći kruh sa sjemenkama košta 1,59 eura, kao i prije, a to je slučaj i s Petit keksima Sondey od 1,72 eura. Cijena je pala nekim proizvodima - ABC svježi krem sir od 200 grama sada je cent jeftiniji, 1,85 eura, kao i voćni sok, nektar od jabuke koji je prije stajao 1,46 eura, a sada 1,45.

Poskupljenje smo, s druge strane, uočili za Lidlov narezani sir Edamer koji je prije koštao 2,12 eura, a sada 2,65 eura, odnosno, u kunama, čak četiri kune skuplji. Ista je priča s Coca-Colom u Lidlu, koja je prije koštala 1,86 eura, a sada je zaokružena na 1,99 eura, odnosno gotovo kunu skuplje, zatim B-aktiv jogurtom, koji je deset centi skuplji i sada je zaokružen na 2,49 eura.

U Konzumu smo od 13 pregledanih proizvoda uočili devet s istim cijenama kao i prije uvođenja eura, dok su dva bila skuplja, a dva s istim cijenama. Primjerice, Libres ulošci i Omegol margarin danas koštaju isto kao i prije - 1,92 eura i 1,72 eura. S druge strane, cijena piva Staropramen je zaokružena na cent manje pa sada košta 1,55 eura. No, neki su proizvodi dosta skuplji. Recimo, Gallo riža od kilograma, koja je prije stajala 3,85 eura, sada je 4,51 eura, što je poskupljenje od čak pet kuna. Isto vrijedi i za glavicu kristal salate koja sada košta okruglih 0,80 eura ili 27 centi (dvije kune) više.

Skuplja i Nutella

Što se tiče popularnih stranih brendova, poput Coca-Cole, ona je skuplja u Lidlu, koji ju je zaokružio na 1,99 eura, te u Sparu, 2,05 eura, isto kao i prije košta u Konzumu 1,86 eura, a nešto je jeftinija, 1,72 eura, u Kauflandu.

U Kauflandu smo od deset kontroliralnih proizvoda uočili da ih je sedam ostalo po istim cijenama kao i prije eura, primjerice, Podravka Passata rajčica, koja se zadržala na 1,19 eura. Nekoliko je proizvoda čak i pojeftinilo, kao, recimo, B-aktiv jogurt od litre, za 15 centi, ili više od kune, a skuplja je ipak velika Nutella, za pet centi, i sada košta 5,97 eura.

U Sparu smo od deset kontroliranih proizvoda uočili da je pet proizvoda zadržalo cijenu, četiri skočilo u cijeni, a jedan je pojeftinio. Osjetno je, recimo, skočio toaletni papri Lovely, koji je u Sparu koštao 3,32 eura, a sada 4,25, odnosno gotovo euro više, kao i popularni strani brendovi, čips Pringles, s 2,79 eura na 2,90, Nutella s 5,97 na 6,20 eura, ali i njihova robna marka njoki, S-budget njoki od kilograma - na 2,52 eura, a prije su bili 2,39 eura. Pojeftinio je pak kilogram crvenih jabuka, i to s 1,48 na 1,32 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 05:46