UGOSTITELJI U STRAHU

Obišli smo kafiće i restorane diljem Hrvatske: ‘Nemamo problema s gostima. Zato što ih nema!‘

Budući da nove mjere praktički znače zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, predstavnici sektora traže hitan sastanak s premijerom
Ivan Vuković, Osijek (vlasnik puba Beertija): Ovo je za nas katastrofalna odluka. To je gotovo nemoguće provesti, a da se isplate plaće i plate svi nameti. Dosta se ugostitelja nije oporavilo još od prvog zatvaranja. Ovo je kao da smo zatvoreni
 Ivan Perić/Cropix

Domaći ugostitelji jučer su ujutro redom bili loše volje. Uvedene su nove epidemiološke mjere koje će, smatraju, zatvoriti mnoge lokale koji su dosad opstali u pandemiji. Razmak od tri metra među stolovima i četiri kvadrata po gostu, kažu, ravno je stavljanju ključa u bravu.

Tu su i metar i pol razmaka među stolcima, nema stajanja za šankom i visokim stolovima, a ako je više od 50 ljudi u prostoru, lokal mora imati jednog covid redara.

Vedran Jakominić iz Nacionalne koordinacije ugostitelja za Jutarnji je rekao da problema s gostima nema.

- A nema ih zato što nema gostiju. Kad su danas na snagu stupile ove mjere, rapidno nam je pao promet i situacija je ozbiljna - kazao je.

Budući da nove mjere praktički znače zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, predstavnici sektora traže hitan sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem. Ugostitelji traže, ističe, da im se u vremenu trajanja mjera osigura novac za isplatu plaća i hladnog pogona, kao i da se do 1. ožujka obustavi naplata PDV-a. - Također, tu je smanjenje stope PDV-a, o čemu govorimo već godinama, ali nas nitko ne sluša - rekao je Jakominić i najavio novi prosvjed ugostitelja.

Ugostitelji diljem Hrvatske srijedu ujutro započeli su ne baš laganim zadatkom - razmještanjem stolova i mjerenjem udaljenosti.

Jere Rubelj, vlasnik pizzerije Luca‘s u Zagrebu, smatra da su novi prijedlozi "smiješni".

- Vjerojatno ih je pisala osoba koja ne zna ništa o ugostiteljstvu - uvjeren je.

Hrvoje Antolić, voditelj zagrebačkog bistroa Jadranka, pomalo prkosno kaže da će se prilagoditi koliko mogu.

image
Ivan Vuković, Osijek (vlasnik puba Beertija): Ovo je za nas katastrofalna odluka. To je gotovo nemoguće provesti, a da se isplate plaće i plate svi nameti. Dosta se ugostitelja nije oporavilo još od prvog zatvaranja. Ovo je kao da smo zatvoreni
Ivan Perić/Cropix

"Možemo primiti 6 gostiju"

- U bistrou od 45 metara kvadratnih svodimo se na dva stola u cijelom lokalu, režemo kapacitete za 60 posto, a hladni pogon ostaje isti, petero konobara ostaje. Skeptični smo da će to funkcionirati - kaže. Ima dilemu: - Imamo 30 kvadrata, što je šestero gostiju. Dođe li, recimo, na poslovni ručak njih sedmero, mora li jedan ostati vani? To je stvarno besmisleno.

Konobar u kafiću Greenery Mirko Mamić kaže da u "rezanje" stolova još uvijek nisu krenuli, ali ih je šef ujutro upozorio da opomenu svakog gosta koji u kafić ulazi bez maske.

- Nismo mi Stožer, mi možemo samo pristojno upozoriti gosta da stavi masku. Što mi možemo ako ne žele? Dok smo dva mjeseca bili zatvoreni i primali plaću od države, vozio sam Glovo da nešto zaradim. Još uvijek nisam ugasio račun pa ako opet dođe do zatvaranja, znam što ću - kaže.

Josip Mihaljević, vlasnik restorana Kompa u Osijeku, ističe da su nove mjere HZJZ-a put u propast ugostiteljske djelatnosti u Hrvatskoj, poglavito u njezinom kontinentalnom dijelu.

image
Stela Palatinus, Varaždin (restoran Palatin): Pad prometa se osjetio i dosad. Tri ljetna mjeseca smo se donekle oporavljali i to je trajalo do prije desetak dana. Kad su mediji počeli izvještavati o novim, strogim mjerama u EU, odmah je to imalo efekta i na naš promet
Željko Hajdinjak/Cropix

- Uz ove uvjete nemoguće je financijski se pokriti. Prema tim preporukama, mi na zatvorenu terasu od 50 kvadrata možemo primiti maksimalno 12 ljudi, dok u unutrašnjosti restorana možemo postaviti svega četiri stola. Ili će poslati ljude na prinudni godišnji odmor ili će lokale u potpunosti zatvoriti. Svi smo strepili od zahlađenja i novih mjera, ali nismo očekivali da će baš sve ići preko naših leđa - istaknuo je Mihaljević.

Slično razmišlja i njegov mlađi kolega Ivan Vuković, vlasnik puba Beertija, od koje žive četiri mlade obitelji.

- Ovo je za nas katastrofalna odluka. To je jednostavno neizvedivo - kazao je Vuković, čiji lokal ima 50 kvadrata, što znači da u jednom trenutku može primiti maksimalno 12 gostiju.

Karlovački ugostitelji nam kažu da ih situacija podsjeća na proljetni lockdown, no posljedice ovih mjera mogle bi biti fatalne.

Suvlasnik najpopularnijeg karlovačkog puba Papa‘s bar i slastičarnice Tara Sweets te vlasnik restorana Kastel Željko Goluža smatra da ih neće preživjeti nijedan hrvatski ugostitelj ako se u saniranje štete ne uključi država. Mjere se, kaže, provode i u drugim zemljama, ali nema nijedne koja svojim ugostiteljima nije smanjila PDV barem za 50 posto.

Čekaju obeštećenje

Nove su epidemiološke mjere demoralizirale i Miroslava Kopjara, vlasnika kultnog varaždinskog lokala My way.

- Danas još ljudi sjede na terasi, sunce je, ali to je to za ovu godinu. Unutra? Prije pandemije stalo je 40-ak ljudi, s dosadašnjim mjerama dvadesetak, a sada ih točno stane dvanaestero - ne vidi gazda mogućnost opstanka, kamoli profita.

Dizanje cijena? - Jednom kad digneš cijenu kave, dio gostiju si zauvijek izgubio. I opet nije dobro - zaključuje.

Restoran Palatin ima puno više mjesta, ali ništa manje problema.

- Pad prometa se osjetio i dosad. Tri ljetna mjeseca smo se donekle oporavljali i to je trajalo do prije desetak dana. Što će sad biti, ne znamo, ali ne sluti na dobro - kaže voditelj restorana Stanislav Košić.

Riječki ugostitelji na rubu su pucanja, sa značajnim padom prometa uz koji neće dugo izdržati. Potvrdio nam je to Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, čiji je King‘s Caffe pored glavne riječke tržnice u unutrašnjem dijelu "pao" sa 100 gostiju, koliko ih je moglo stati, na 15.

image
Hrvoje Antolić, Zagreb (voditelj restorana Jadranka): U bistrou od 45 četvornih metara, ako se pridržavam mjera, mogu primiti deset gostiju. U normalnim uvjetima primamo ih 24. Znači, mi se zapravo svodimo na dva stola u lokalu
Boris Kovacev/Cropix

Jakominić čitavo vrijeme upozorava da je ugostiteljima onemogućen pristup kreditnim linijama u bankama te da ne mogu ni posuditi novac, a nove mjere dodatni su smrtonosni udarac. - Ne obeštete li nas, ne preostaje nam ništa nego da skočimo s mosta - kaže Jakominić.

Neva Valenčić, vlasnica restorana Fiume, kaže da su broj mjesta u unutrašnjem dijelu objekta smanjili s 50 na 24, kako bi ispoštovali propis o četiri metra kvadratna.

Ivana Stolnik, vlasnica vrlo popularne konobe Mornar, kaže da im je nad glavom ogroman upitnik. Promet im je, objašnjava, od ovog ponedjeljka pao za otprilike dvije trećine.

image
Željko Goluža, Karlovac (vlasnik Papa‘s bara): Ugostitelji zapošljavaju ili se na njih naslanja oko 320.000 zaposlenika. Doći će do velikog broja otkaza. Imam sluha za cijelu situaciju, vidi se veliki porast oboljelih, ali mjere nisu primjerene
Robert Fajt/Cropix
Istra ne prihvaća nacionalne mjere

U Istri se danas nisu počele nositi maskice i u kafićima i u ugostiteljskim objektima, kako je to propisao Nacionalni Stožer civilne zaštite, niti su se počele provoditi najnovije mjere koje su propisane 12. i 13. listopada. O tome će odluku, kao što čujemo od čelnog čovjeka istarskog Stožera civilne zaštite Istarske županije Dina Kozlevca, donijeti u četvrtak.

- Na temelju odluka Nacionalnog stožera, Stožer civilne zaštite Istarske županije u koordinaciji s gradskim i općinskim stožerima, a prema prosudbi županijskog Zavoda za javno zdravstvo o potrebnim mjerama u Istarskoj županiji, i u cilju održavanja povoljnog stanja, objavit će odluku o postupanju na području Istarske županije u četvrtak 15. listopada 2020. godine - najavio je Kozlevac. (B. Ban)

Rekli su

Josip Mihaljević,

Kompa, Osijek

Država nas ovime ubija

Mislim da država pili granu na kojoj sjedi, jer ovo nije dobro ni za državni proračun, a oni koji žive na državnim jaslama ne razmišljaju o nama koji punimo te jasle.

Prvo su nam skresali broj gostiju, a sada još očekuju od nas da budemo i policajci i zaštitari, da se sukobljavamo s gostima ako krše propise, a onda ako nam dođu u kontrolu i utvrde nešto nepropisno dobijemo kaznu od 20 do 70 tisuća kuna...

Monika Čulig,

Črni kos, Karlovac

Gosti masovno otkazuju

Ljudi će izbjegavati izlaske, zaživjet će opet dostava, mi ćemo imati otvorene restorane, ali u njih neće nitko dolaziti.

Već danas osjećamo nove mjere, gosti su, kako kod nas tako i u drugim restoranima, počeli otkazivati rezervacije koje smo imali zakazane za ovaj mjesec.

Očekujem osjetni pad prometa i ne znam kako ćemo to preživjeti. Mislim da se moglo drugačije.

Miroslav Kopjar,

My Way, Varaždin

Nema tu računice

Bojim se da će ovo biti zadnji čavao u lijesu ugostiteljstva. Koliko god bio optimist, ne vidim poslovnu računicu Bojim se da je ovo kraj priče i mislim da 95 posto lokala ne može preživjeti takav režim rada.

- Trenutno smo svi u šoku i nismo još ni svjesni što nas čeka i kako će se to odraziti na rad lokala. Znam samo da neće biti dobro. Već dosad je lokal u prosjeku imao pad prometa i prihoda od 50 posto, vjeruje da će to sad biti i 90 posto.

Ivana Stolnik,

Mornar, Rijeka

Morat ćemo otpuštati

Na ulazu dočekujemo goste, upozoravamo ih da moraju staviti maske dok dođu do stola, ali jako je teško. Jučer smo imali jednog gosta kojem smo to rekli, i rekao je jedostavno "neću".Sjeo je za stol i nije želio staviti masku, i što možemo?

Imamo zalihe za možda mjesec, mjesec i pol dana, a poslije toga, ako se ovako nastavi, teško da ćemo moći zadržati sve ljude ili uopće ostati otvoreni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:27