‘NE PIJTE VODU!‘

Obišli smo ‘najzagađenije tlo u Hrvatskoj‘, prizori su grozni: ‘Ljudi, prijeti nam katastrofa‘

Zemlja je natopljena crnilom koje izgleda kao ulje. Ulazi u sve rascjepe i rupe, tlo se još nije ni posušilo od poplava i upija sluzavu tvar

Reportaža iz Podravine

 Željko Hajdinjak/Cropix/

Podravci se još nisu oporavili od poplava, a prijeti im nova katastrofa. Poplave su aktivirale tempiranu ekološku bombu na, kako kaže načelnik Legrada Ivan Sabolić, vjerojatno najzagađenijem tlu na području Hrvatske. Uzrok je nekadašnja praonica željezničkih vagona u Botovu iz koje su se poljima razlile kemikalije i tlo je natopljeno ogromnim količinama naftnih derivata i kemikalija. Kojih točno, utvrdit će se analizom, rekli su za Jutarnji iz Državnog inspektorata, koji je u ponedjeljak uzeo uzorke.

Prizori koji su novinari Jutarnjeg zatekli oko zapuštenog objekta HŽ-a su u najmanju ruku uznemirujući. Zemlja je natopljena crnilom koje izgleda kao ulje. Ulazi u sve rascjepe i rupe, tlo se još nije ni posušilo od poplava i upija sluzavu tvar. Uokolo je obrasla šikara i nemoguće je vidjeti prave razmjere natapanja zemlje. Ako se toksikološki materijal, a ne zna se kako je to bilo moguće izbjeći, ulio u rijeku Dravu i okolne potoke, situacija je alarmantna.

image

Nastradala kuća uz Šodericu

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Nastradala kuća uz Šodericu

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Pogon za pranje vlakova

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Šoderica

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić zabrinut je i ljut.

- To je pogon još iz vremena Jugoslavije, upozoravali smo na potrebu saniranja, pisali inspekcijama, zvali ih da dođu. Dolazili su, sastavljali zapisnike, ali dosad od svega ništa. Iz HŽ-a međusobno prebacuju odgovornost, HŽ Infrastruktura na HŽ Cargo i obrnuto, pa iz tog razloga inspekcije dosad nisu nikome naredile da to i sanira. Osobno me nazvala ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, dr. Draženka Vadla i preporučila da se ne pije voda iz bunara i da se ne kupa u šoderici. Zabraniti kupanje ne možemo nikome, nije naša nadležnost. Zasad će se, rekli su mi, napraviti samo osnovna analiza vode iz Šoderice.

Inspekcija

Rekla mi je također da je prije nekoliko dana dolazila vodopravna inspekcija i zaključila da voda nije ušla u jamu s tim kemikalijama niti da su se one razlile po poljima, ali ja u to ne vjerujem. Cijelo je to područje bilo poplavljeno i jednostavno nije moguće da je samo taj prostor ostao izoliran, netaknut. Inspekcija zaštite okoliša najavila je svoj izlazak na teren. Iskreno se bojim i pretpostavljam da će i ovoga puta završiti na prebacivanju odgovornosti, svi će na to zaboraviti, a nama će i dalje ostati opasnost. Mi ćemo sigurno, neovisno o tome hoće li za to nadležne institucije napraviti svoj posao, u suradnji sa županijskim institucijama sami napraviti analize voda i tla kako bismo svi bili sigurni da je voda iz bunara i u jezeru sigurna za zdravlje ljudi - rekao je za Jutarnji načelnik Ivan Sabolić. I u pravu je.

image

Pogon za pranje vlakova

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Pogon za pranje vlakova

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Pogon za pranje vlakova

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Iz HŽ infrastrukture za Jutarnji su negirali odgovornost.

- Kad je nastalo onečišćenje, praonicu teretnih vagona u Botovu koristio je jedino HŽ Cargo d.o.o. Prema Zakonu o zaštiti okoliša (Članak 16.), propisano je da troškove nastale onečišćenjem okoliša snosi onečišćivač. Također, prema Planu gospodarenja otpadom stoji da ‘primjenom načela »onečišćivač plaća« sanaciju lokacije praonice i dezinsekcijske stanice Botovo treba provesti pravna osoba-sljednik‘, što je u ovom slučaju HŽ Cargo, pa vas molimo da se za sve dodatne upite i pojašnjenja obratite njima. Iz HŽ Carga su, pak, za Jutarnji odgovorili da "HŽ Cargo nije vlasnik zemljišta ni nekretnina na predmetnoj lokaciji, pa se samim time u njegovu vlasništvu ne nalazi ni praonica vagona u kolodvoru Botovo." Htjeli bismo napomenuti da je praonica vagona u kolodvoru Botovo prestala s radom još 2002. kada HŽ Cargo još nije ni postojao. HŽ Cargo koristi isključivo praonicu vagona u Slavonskom Brodu. Još 2006. sva imovina na toj lokaciji pripala je HŽ Infrastrukturi", rekao je za Jutarnji Dragan Marčinko, predsjednik uprave HŽ Carga.

image

Dravska ulica u mjestu Drnje

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Uništena pruga

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Drnje

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Uništena pruga

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Iako načelnik kaže da je Vodopravna inspekcija bila i zaključila da je sve u redu, iz DIRH-a su za Jutarnji odgovorili: - Vodopravna inspekcija Državnog inspektorata obavlja inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti na predmetnoj lokaciji te ćemo vas po okončanju istog pravovremeno obavijestiti o utvrđenim činjenicama.

Žuta voda

Melita Ivančić iz Koprivničko-križevačke županije kaže da su oni danas održali uži kabinet i da poduzimaju sve kako bi što prije dobili informacije je li došlo do zagađenja vode.

Mještani Drnja su umorni od svega. Nakon što ih je Drava poplavila, sad im se ispriječila još jedna moguća katastrofa. Naselje izgleda otužno, obližnja Šoderica izgleda kao da je onuda protutnjao uragan. Tek kad se voda povukla, vide se pravi razmjeri snage vodene bujice. Iščupano drveće, krateri u zemlji, kuća prepolovljena popola... Mještanin Drnja koji nije spojen na gradski vodovod i pije vodu iz bunara, a susreli smo ga u središtu mjesta, kaže da nije znao da ne smije piti vodu: - Zaista to nisam čuo. Goran Borovec je čuo, i on ima bunar, ali samo za zalijevanje, vodu pije iz vodovoda. - To je i ranije bila opasnost i voda je sigurno zagađena. Ne znam jesu li radili analizu, ali to je sto posto zagađena voda. Pratim stranicu Općine Drnje i nisam vidio obavijest o preporuci da se ne pije voda ni da se ne kupa. Barem ne dosad - priča nam. Susjed Filip Ćutanec priznaje da ga je strah piti vodu, a mladi par s djecom u obližnjoj kući natočio nam je kantu vode iz bunara grozne, žute boje. Po cijelom su Drnju još prošli tjedan, odmah nakon poplave, na hidrantima spojene slavine za točenje vode, na raspolaganju su svim mještanima.

image

Šoderica

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:45