UBOJSTVO EMIGRANTA

OBITELJ ĐUREKOVIĆ ŽALI SE VRHOVNOM SUDU 'Nećemo odustati! I Mustača se mora izručiti Njemačkoj'

Velikogorički je sud žalbu odbacio kao nedopuštenu jer smatra da je smiju podnijeti samo stranke u postupku
 Davor Pongračić/CROPIX

Odvjetnici obitelji Stjepana Đurekovića podnijeli su jučer Vrhovnom sudu žalbu na prošlotjednu odluku velikogoričkog suda koji je kao nedopuštenu odbacio raniju žalbu obitelji na odluku da se odbije izručenje bivšeg jugoslavenskog obavještajca Zdravka Mustača kojega Njemačka traži zbog povezanosti s Đurekovićevim ubojstvom.

“Žalba se temelji na ukazivanju na počinjene pogreške u primjeni domaćeg prava, a u svjetlu pravne stečevine Europske unije i posebno međunarodnih, europskih i domaćih propisa kojima se štite ljudska prava općenito i posebno prava žrtava kaznenih djela te mjerodavne sudske prakse Europskog suda i Europskog suda za ljudska prava. I navedene propise i naročito navedenu sudsku praksu sudovi su, u svojoj ulozi tumačenja i primjene domaćih propisa, dužni neposredno primjenjivati u svim pa i u ovom predmetu”, piše u priopćenju odvjetnika obitelji Đureković.

Raniju žalbu obitelji velikogorički je sud odbio jer je predsjednica izvanraspravnog vijeća zaključila da su sudionici postupka u kojem se odlučuje o izručenju prema europskom uhidbenom nalogu samo državni odvjetnik koji zastupa državu izdavanja europskog uhidbenog naloga i tražena osoba za koju je nalog izdan.

Iako je u postupku zastupalo Njemačku koja traži izručenje, Državno odvjetništvo prošlog je tjedna izvijestilo da se neće žaliti na odluku da se Mustača ne izruči jer i ono smatra da je u tom slučaju nastupila zastara. Isti stav tužiteljstvo je iznijelo i u žalbi na odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u istom slučaju odobrio izručenje Mustačeva bivšeg suradnika Josipa Perkovića koji je također odbacio povezanost s Đurekovićevim ubojstvom.

Uvjereni da je Državno odvjetništvo u slučajevima Mustač i Perković djelovalo “u suprotnosti s mandatom dobivenim EUN-om od SR Njemačke”, ali i sa “svojom dužnošću zastupanja interesa žrtve i oštećenika u ovim postupcima”, odvjetnici obitelji Đureković od zagrebačkog su suda ranije zatražili da im dopusti “neposredno sudjelovanje” u postupku protiv Perkovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 22:00