PROBLEMATIČNI ZAHIROVIĆI

OBITELJ KOJA JE PUCALA PO VUKOMERCU ŽELI PRESELITI U SPLIT, NO I ONDJE STVARAJU PROBLEME Upravo u njihovom hostelu brutalno je pretučena Britanka

 

Sukob dviju obitelji u Zagrebu koji je nekidan kulminirao rafalnom paljbom pred vratima osnovne škole digla je na noge njihove susjede koji strahuju za živote svoje djece, a nije ih umirio ni gradonačelnik Milan Bandić svojim dolaskom.

Članica jedne od problematičnih obitelji Hazba Zahirović preko medija im je ponudila riječi isprike i otvorila mogućnost odlaska "ako im se u Splitu pronađe identičan prostor u kojem bi živjeli".

- Mnogima već dulje smetamo, ali mi smo vlasnici ove kuće i vezani smo za Zagreb. No, spremni smo otići ako možemo dobiti drugu kuću u Splitu, gdje mi živi brat. Ovakav suživot više nema smisla jer je mržnja izmakla kontroli - poručila je Hazba, što je izazvalo momentalno "ispaljenje" turističkih djelatnika pod Marjanom, jer s članovima njene obitelji mnogi već duže vremena i u Splitu imaju ozbiljnih problema, piše Slobodna Dalmacija.

Informacije koje smo iz više izvora dobili od naših sugrađana, a u pitanju su teški prekršaji i optužbe kojima bi se trebale baviti nadležne državne institucije, teško su utužive, pa ćemo samo podsjetiti na ono što smo sami provjerili i doznali.

Upravo Antonio Zahirović vodio je ilegalni hostel u splitskoj Dubrovačkoj ulici gdje je početkom kolovoza metalnom šipkom brutalno pretučena Laura Denmar, za što se doznalo tek nakon što je Britanka nakon dolaska kući doživljeno prepričala tamošnjim medijima.

- Ključ smo pokupili u hostelu "Ana" u centru Splitu, a navodni hostel - za koji je odmah bilo jasno kako je nelegalan - bio je stan u kojem je bilo raspoređeno tridesetak kreveta, čak u kuhinji i na balkonu, a za sve te ljude bila je dostupna samo jedna kupaonica. Nije bilo zaposlenika i bilo je jako prljavo - opisala nam je nedavno Laura kako je izgledao smještaj u kojem je bila zaključana, a potom i ozlijeđena u napadu, čije kvalifikacije trenutno istražuje i Državno odvjetništvo jer je prvotno podnesen tek optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira.

Iz tvrtke "Hostelworld", koja sjedište ima u Dublinu u Irskoj, potvrdili su nam kako su odmah nakon saznanja o ovom događaju iz svoje ponude isključili sve objekte kojima su upravljali Zahirovići, a nakon što je policija zatvorila nelegalni hostel u kojem je pretučena Britanka, zanimalo nas je koji su koraci poduzeti u slučaju hostela "Ana" u Hrvojevoj ulici za koji gosti ostavljaju stravične komentare o prljavštini i neljubaznosti, a tvrde kako ova obitelj spava tijekom noći na terasi hostela, što su na Tripadvisoru potkrijepili i fotografijama.

- Carinska uprava provodila je nadzorne aktivnosti u ovom slučaju, u suradnji sa službenicima Ministarstva unutarnjih poslova, i utvrđena je povreda nekoliko odredbi Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 20 do 50 tisuća kuna za pravnu osobu, odnosno od 10 do 30 tisuća kuna za privatnu osobu.

Izdana im je mjera zabrane obavljanja djelatnosti na minimalan rok od 30 dana, te je nakon obavljanja inspekcijskog nadzora prostor zapečaćen. Porezni nadzor je u tijeku, u smislu utvrđivanja svih dodatnih činjenica, koje će, među ostalim, biti relevantne i za daljnji eventualni prekršajni postupak, te nismo u mogućnosti dostaviti dodatne detalje istoga - izvijestili su nas iz Carinske uprave.

Jučer smo prošetali do Hrvojeve 6, gdje se na istom katu kao i prostorije "Hipposa", koncesionara gradske tžnice, nalazi hostel "Ana", no inspekcijskog pečata na ulaznim vratima nije bilo, a podaci o navodno zatvorenom objektu još se nalaze na ulaznim vratima i poštanskom sandučiću.

Iako po službenoj kategorizaciji Ministarstva turizma "Ana" nikad nije ni bila registrirana kao hostel, u web-adresaru smještajnih kapaciteta Turističke zajednice Grada Splita još uvijek su dostupni kontakt-podaci ovog problematičnog mjesta, no to ipak najviše govori o njihovoj neažuriranosti.

Na najpoznatijim servisima za rezerviranje smještaja "Hostel Ana" više nije dostupan, no na nekoliko manjih i jučer se moglo dobiti čak 48 kreveta u 6 soba po cijeni od 11 do 25 eura.

- Nije to ništa čudno, u puno slučajeva su goste s potvrđenim rezervacijama ostavljali bez smještaja usred noći. Kad se nagomilaju loše recenzije, jednostavno promijene ime i otvore novi. Uz stan na Pazaru koji lažno reklamiraju kao hostel, a u kojemu istovremeno i žive, Zahirovići su imali još nekoliko stanova u kojima su smještali svoje goste.

To što oni rade nema veze s turizmom i šalju užasnu sliku o Splitu u svijet. Vrijeme je da im nadležni stanu na kraj. Uz nelegalni hostel u stanu u Dubrovačkoj, za koji su svi saznali zbog nasilja, imali su ih još i u Plinarskoj, Šenoinoj i Kliškoj ulici, ali susjedi su se bojali prijavljati to policiji - kazao nam je privatni iznajmljivač koji ima apartman u neposrednoj blizini Zahirovićeve baze u Hrvojevoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:14