TVRDI UDRUGA ARE YOU SYRIOUS

OBITELJ MALE MADINE PONOVNO PROTJERANA IZ RH? 'Prišli su policajcima, rekli da žele azil, a dočekao ih je podsmijeh' MUP 'Nismo postupali prema njima'

 
 Facebook

Udruga 'Are You Syrious?' objavila je na svojoj Facebook stranici da je obitelj tragično stradale djevojčice Madine ponovno protjerana iz Hrvatske.

Kako navode u objavi, tri mjeseca nakon užasne smrti protjerane šestogodišnjakinje, njezina obitelj ponovno je izložena 'nelegalnom i okrutnom tretmanu hrvatske države'.

- U noći 8. ožujka, 17-godišnja djevojka poslala nam je uznemirujući poziv upomoć. Obavijestila nas je da se njezina obitelj zajedno s još jednom izbjegličkom obitelji nalazi na području Hrvatske, u neposrednoj blizini sela Strošinci. Izvijestila je da su gladni i promrzli te da žele zatražiti azil u našoj zemlji. U skupini koja je brojala 19 osoba bilo je 11 djece, među kojima i dvije male bebe. Molili su nas da u njihovo ime kontaktiramo policiju i obavijestimo ih o njihovoj namjeri da zatraže azil u RH, napisala je udruga.

Tek su kasnije, kažu iz udruge, shvatili da se radi o obitelji male Madine.

- O njihovoj lokaciji, identitetu i stanju obavijestili smo nadležnu policijsku postaju (telefonski i e-mailom), kao i (e-mailom) UNHCR, Hrvatski pravni centar i Pučku pravobraniteljicu. Iako se Madinina obitelj bojala susreta s policijom zbog razumljivog straha od ponovnog protjerivanja, shvativši da je to jedini način da zatraže azil u RH, sami su prišli policijskim službenicima u ophodnji i rekli da žele zatražiti azil. Prema iskazu obitelji, umjesto odgovaranja na molbu da se pozove liječničku pomoć za djecu i pružanja mogućnosti traženja međunarodne, uslijedili su podsmijeh na spomen javljanja nadležnim institucijama, pretraživanje te detaljni pregled sadržaja njihovih mobilnih telefona, uz kasnije protjerivanje iz zemlje, tvrde u udruzi.

- Posebno je skandalozno što se protjerivanje odvilo na sličan način kao i u noći u kojoj je pod naletom vlaka poginula njihova šestogodišnja sestrica: obje obitelji natjerane su da se s malom djecom vrate natrag u Srbiju, navela je između ostalog udruga.

Na tvrdnje udruge 'Are You Syrious?' u ponedjeljak navečer priopćenjem je reagiralo Ministarstvo unutarnjih poslova.

- Na temelju do sada prikupljenih informacija policijski službenici nisu postupali prema osobama koje se navode u priopćenju. Također, obavještavamo Vas kako su policijski službenici Postaje granične policije Bajakovo i Policijske postaje Vrbanja pretraživali teren na području Strošinaca koristeći raspoloživu tehniku u cilju pronalaska navedenih osoba, a o mjerama traganja su obaviještene i susjedne policijske postaje, ali te osobe nisu pronađene, stoji u MUP-ovom priopćenju koje je prenio HRT.

- Vezano uz navode ponovnog protjerivanja obitelji, Ministarstvo unutarnjih poslova u nekoliko je navrata izvijestilo javnost da policija nikad nije postupala prema navedenoj obitelji i da hrvatska policija ni na koji način nije utjecala na nesretan događaj pogibije djevojčice Madine, stoji u priopćenju MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:58