DRUGA STRANA MEDALJE

OBITELJ MARKIĆ - ŽRTVE ILI NASILNICI? 'Došli su mi ubiti oca na njivu... Opkolili su ga s pet traktora!'

„Markići koje se šikanira dobili 211 hektara, a nama koji smo krivotvorili dokumentaciju i financirali izbore, dodijeljeno je 44 hektara"
 Emica Elvedji / CROPIX

BUDROVCI - „Oni su nasilnici koji napadaju druge seljake, neki od njih državi ne plaćaju doprinose, lažu i sebe u javnosti predstavljaju kao žrtve, a zapravo smo svi mi njihove žrtve,“ sukus je razmišljanja četvorice stočara s područja Đakovštine koji su odlučili uzvratiti na napade obitelji Markić iz Đurđanaca vezano uz dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta. Hrvoje Ciganović i Mirko Kolić iz Budrovaca, Ivan Dasović iz Soljaka te Ivan Vladić iz Vrbice iznijeli su probleme koje su imali s Markićima posljednjih godina. Najsvježiji je Ciganovićev primjer. Njega su Markići optužili da im je u sprezi s gradonačelnikom Đakova Zoranom Vinkovićem „preoteo“ državnu zemlju koju su ovi godinama obrađivali. Vinković je zbog toga već najavio tužbe protiv Markića, a isto će učiniti i Ciganović.

- Riječ je o lažnim optužbama, što se vidi iz dokumentacije - rekao je Ciganović dodavši sarkastično kako su „Markići koje se šikanira dobili 211 hektara, a nama koji smo krivotvorili dokumentaciju i financirali izbore, dodijeljeno je 44 hektara.“

- Sami zaključite tko je iz toga više izvukao. K tomu, oni su dobili zemlju na 6 OPG-ova, a samo na jednom imaju stoku - rekao je Ciganović, koji zapošljava 20 ljudi.

Ivan Vladić progovorio je o slučaju od prije nekoliko godina iz tzv. semeljačkog slučaja, kada su Markići sa stokom prosvjedovali ispred zgrade Općine Semeljci. Vladić je naime tada dobio zemlju, koju su Markići smatrali svojom.

- Došli su na njivu s traktorom i udarili njime u moj traktor. Sud je odlučio da su mi dužni platiti 15 tisuća kuna, no oni to odbijaju platiti. Oni su nasilnici, a uvijek se prikazuju kao žrtve. Pa, rođenom stricu je najmlađi član njihove obitelji viljuškarom razbio ogradu - ispričao je Vladić, a bliski susret s Markićima prije tri mjeseca imao je i Željko Dasović, sin Ivana Dasovića iz Soljaka.

- Došli su ga ubiti na njivu. Opkolilo ga je njih osam s pet traktora. Bilo je to na oranici za koju sam imao privremeni ugovor i za koju sam platio ovogodišnji zakup. U međuvremenu je zemlja njima dodijeljena i došli su je odmah uzeti u posjed, ne želeći nam dopustiti da završimo proizvodnu godinu, a tamo gdje se njima uzme, ne daju ni blizu prići. Pa oni su s 15. svibnja na tri OPG-a za doprinose državi bili dužni 426 tisuća kuna - kazao je Dasović, dok je Kolić naglasio kako je s Markićima bio dobar, čak je od njih i kupovao žitarice za svoju svinjogojsku farmu, na kojoj ima 6 zaposlenih, no danas kaže da bi „bilo dobro kada bi netko obavio kontrolu koliko hrane proizvedu, a koliko prodaju.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:47