KRAJ AGONIJE

Obitelj oslobođenog Prebega u šoku nakon najljepše vijesti: ‘Nisam u stanju razgovarati...‘

Posljednji put prićali smo 30. ožujka. Nakon toga više nisam čula njegov glas, kaže nam Vjekoslavova sestra

Vjekoslav Prebeg

Jutarnji list je mjesecima, praktički od zarobljavanja Vjekoslava Prebega, u kontaktu s njegovom sestrom. Posljednji put čuli smo se prije nekoliko tjedana kada je izrazila veliku zabrinutost jer o bratu nije imala nikakvih informacija mjesecima te su nade obitelji da će ikada više vidjeti Vjekoslava polako kopnjele.

Potpuni, gotovo šokantni obrat dogodio se danas u popodnevnim satima. S Vjekoslavovom sestrom smo se čuli u trenutku kada je objavljena vijest o puštanju zarobljenika iz Rusije, odnosno u trenutku kada se još nisu znala imena otpuštenih zatvorenika. Njegova sestra i tada je bila skeptična, čekala je službenu potvrdu od bilo koga jer sve što je znala o Vjekoslavu znala je iz medija.

- Posljednji put razgovarali smo 30. ožujka. Nakon toga više nisam čula njegov glas. Nije imao svoj mobitel jer se bojao da ga prate tajne službe pa nam je u narednih oko mjesec dana slao poruke preko drugih ljudi da je živ, a posljednju smo dobili da planiraju proboj iz Mariupolja. Bilo je to 23. ili 24. travnja. Nakon toga smo dobili informaciju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) da je on jedan od zarobljenih stranih vojnika u Ukrajini, a zatim su slijedile sve teže i teže vijesti da će mu suditi kao i da mu prijeti smrtna kazna, ispričala nam je Vjekoslavova sestra.

Praktički sekundu nakon što smo završili s razgovorom, MVEP je potvrdio je da se među 10 puštenih zarobljenika nalazi i njezin brat Vjekoslav. Ta je vijest za njegovu obitelj također bila šokantna, srećom pozitivna, pa njegova sestra više nije mogla ni pričati.

- U tolikom sam šoku da nisam u stanju razgovarati, kratko nam je poručila.

Vjekoslav Prebeg, podsjetimo, će već u četvrtak biti u Hrvatskoj.

Desetorica stranih zarobljenika pušteni su nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

- Zahvaljujemo Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Muhamedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja, priopćilo je MVEP.

Prebeg je bio uhićen kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu prijetila smrtna kazna.

U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđanom i trojicom Britanaca.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice protiv Prebega, koji je bio pritvoren u toj samoproglašenoj republici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:47