ODGOVARA I GRAD

OBITELJ POGINULOG VATROGASCA TUŽI GRAD I JVP 'Nitko službeno nije tražio obdukciju, a nadležni se obitelji nisu javili već tri mjeseca'

 
Arhiva
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Obitelj vatrogasca Ivana Galekovića (24), koji je poginuo u srpnju prije tri mjeseca gaseći požar na krovištu obiteljske kuće u Velikoj Gorici, podnijela je tužbu protiv Grada Velike Gorice i Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica, pišu Vijesti.hr.

Vještačenjem je utvrđeno da je požar izbio zbog kemijske reakcije lakozapaljivih tekućina odloženih na balkonu stana. Obdukcijom je utvrđeno da su toplinsko iscrpljenje i nedostatak kisika uzrok smrti najmlađeg zaposlenika JVP-a Velike Gorice, no u cijelom slučaju ima mnogo nejasnoća.

- Smatramo i mišljenja smo da cijela akcija gašenja požara nije profesionalno napravljena i da je bilo propusta, posebice imajući na umu da u tako rutinskoj akciji gašenja na maloj zgradi nastrada jedan vatrogasac, a drugi podlegne ozljedama što je katastrofalno. Kad je pokojni Galeković doveden u bolnicu, nije zatražena obdukcija od nadležnih tijela, policije, tužilaštva i suda, već je bolnica na svoju ruku u dogovoru s obitelji poslala tijelo na obdukciju, ona je izvršena i njome se utvrdilo da je podlegao ozljedama zbog gušenja - rekao je Šime Savić, odvjetnik obitelji Galeković, dodavši da se obitelji nitko od nadležnih već tri mjeseca nije javio kako bi cijelu situaciju riješili mirno. Zato su se odlučili na tužbu.

FOTOGALERIJA: Velika Gorica zavijena u crno nakon pogibije vatrogasca

Osim što se pitaju zašto nije službeno naređena obdukcija, odvjetniku nije jasno ni zašto nisu vještačene boce, ali i odjeća. Iz grada Velike Gorice poručuju kako će se za obitelj Galeković učiniti sve što je moguće, pišu Vijesti.hr.

- Kad je riječ o zahtjevu za pretrpljene duševne boli, kao i za naknadu troškova crnine, cvijeća i izgradnje nadgrobnog spomenika, Grad će bez obzira na presudu i sudske procese isplatiti pomoć obitelji i održati sjećanje na Ivana - poručili su iz ureda gradonačelnika Velike Gorice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 17:29