UMRO NA HODNIKU

Obitelj pokojnika traži odštetu od ZG bolnice, odvjetnik iznio mučne detalje: ‘Evo kako je preminuo...‘

Te se večeri osjećao loše, a sutradan ujutro kći ga je našla mrtvog na istom mjestu na kojem je ostavljen

Bolnica Sveti Duh.
 

Nakon što je ministar Vili Beroš najavio da će Uprava KB-a Sveti Duh biti prijavljena DORH-u zbog smrti dvoje pacijenata u bolničkom hodniku, odvjetnik obitelj jednog od preminulih potvrdio je Hini da traže odštetu od bolnice, a predviđa i da će cijeli slučaj dobiti sudski epilog.

"Propust je u tome što se pokojnik ugušio tijekom opservacije u bolnici i to u vlastitoj povraćotini", izjavio je Hini Tomislav Miličević, odvjetnik obitelji pokojnika koji je vozilom Hitne pomoći dovezen 20. veljače navečer na Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) KB-a Sveti Duh.

Te se večeri osjećao loše, a sutradan ujutro kći ga je našla mrtvog na istom mjestu na kojemu je ostavljen, u hodniku OHBP-a.

Odvjetnik Miličević u više je navrata tražio od bolnice dostavu dokumentacije o tom slučaju, no, kaže, dio dokumentacije nije dobio, a na neka pitanja stigli su nesuvisli odgovori.

Tvrdi da su mu poslali obdukcijski zapisnik bez navođenja uzroka smrti, tako da mu do sada nije poznata dijagnoza - od čega je pokojnik bolovao i zašto je preminuo.

Nije uspio dobiti ni snimke nadzornih kamera iako u bolničkoj upravi kažu da ih čuvaju 27 dana.

"Da su postupili po prvom mom dopisu, mogli su ih naći ako ih toliko čuvaju. No pitanje je pokrivajuli li uopće te kamere mjesto gdje se pokojnik nalazio, na hodniku pokraj aparata za kavu", navodi odvjetnik.

Iz do sada prikupljenih informacija zaključuje da je smrt nastupila zbog gušenja "na način da je pokojnik aspirirao želučani sadržaj", odnosno da se praktički ugušio u vlastitoj povraćotini.

Miličević kaže i da je obitelj preminulog uputila odštetni zahtjev KB-u Sveti Duh, ali do sada nije stigao odgovor.

"Skeptičan sam da ćemo se uspjeti izvansudski dogovoriti tako da ćemo morati pokrenuti sudski postupak pred nadležnim Općinskim građanskim sudom u Zagrebu", rekao je.

Krajem veljače je na OHBP-u KB-a Sveti Duh preminuo još jedna pacijent dopremljen iz doma umirovljenika. Dovezen je radi rutinske zamjene urinarnog katetera, a nakon zamjene pacijent je u transportnim kolicima u čekaonici čekao sanitetski prijevoz koji ga je trebao vratiti u dom. Kada su stigli djelatnici saniteta, vidjeli su da je pacijent mrtav.

Ministar Beroš danas je potvrdio da je zdravstvena inspekcija utvrdila propuste u navedenim slučajevima te će uputiti dopis Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela nesavjesnog liječenja, krivotvorenja službene dokumentacije i trgovanja utjecajem.

Ravnateljica bolnice Ana-Maria Šimundić nije večeras bila dostupna za komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2023 20:25