ZA ZLOČIN MORA PLATITI 15 MILIJUNA KUNA

OBITELJ SA 70 RAČUNA Najviše novca sud uzima s računa Sanaderova punca Ive Šarića

Mirjana, Petra i Bruna nisu bile u sudnici na izricanju presude. Oca i muža vrlo rijetko posjećuju u zatvoru u Remetincu
 Mateo Rilović/Cropix

I treću nepravomoćnu osuđujuću presudu kojom je osuđen na devet godina zatvora bivši premijer Ivo Sanader u sudnici je odslušao sam: nije bilo njegove supruge Mirjane, a ni kćeri, prijatelja, pa ni braće i sestre.

Nitko ga od bližnjih u tom trenutku nije došao podržati.

Petra Sanader i dalje živi u Americi, gdje se, osim glumom, počela baviti i manekenstvom.

Mirjana Sanader i dalje predaje na Filozofskom fakultetu na Odsjeku za arheologiju, živi u vili u Kozarčevoj čiji su zidovi ostali ogoljeni nakon što je policija iz vile odnijela 300-tinjak umjetničkih djela.

Vila je još pod blokadom suda, a Mirjana Sanader ne pojavljuje se u javnosti. Bruna Sanader privodi kraju studij medicine.

Provjera cijele obitelji

Najbližoj Sanaderovoj rodbini bi, prema nepravomoćnoj presudi, trebala biti oduzeta i blokirana sredstva na svim računima. Sud je naložio oduzimanje sredstava i s računa roditelja Mirjane Sanader, Ive Šarića te Karmele Šarić, koja je preminula u ljeto 2012. Najviše će biti skinuto puncu Ivi Šariću, 380 tisuća kuna.

Ukupno su Sanaderovi imali 70 računa u bankama.

USKOK-ovi istražitelji provjeravali su svojedobno i imovinu Mirjanina brata Nenada Šarića, koji se još 80-ih iz Splita odselio u Ameriku te je vlasnik privatne tvrtke Saric Engineering Enterprises Inc. Zbog opsega koruptivnih djela koja su se Sanaderu stavljala na teret, istražitelji su se bavili i rekonstrukcijom stjecanja imovine svih članova Sanaderove obitelji, od braće i sestara do rodbine supruge Mirjane.

Bivši premijer, naime, ima još tri brata. Miru, Vinka i Vladu te sestru Danicu.

Javnosti je poznat najmlađi brat Vinko, solinski župnik, koji je punih osam godina slovio kao jedna od najmoćnijih figura u Hrvatskoj. Smatralo se da jako utječe na svog brata premijera.

U početnoj fazi istrage najviše je pažnje bilo pridavano Sanaderovu bratu Miri, koji živi u Austriji, u mjestu nedaleko od Innsbrucka. Za njega se smatralo da je možda i najbliži s bivšim premijerom, jer su Sanader i njegova supruga 80-ih živjeli u Innsbrucku, u blizini Mire Sanadera.

Uloga brata Mira

Dodatne sumnje pobudila je činjenica da je Miro Sanader očito imao značajnu ulogu u pokušaju Sanadera da nakon prosinačkog bijega iz Hrvatske preko Austrije i Njemačke pokuša otputovati u Washington.

Upravo je Miro brata trebao automobilom odvesti do zračne luke u Münchenu, a Miro je zatečen u automobilu kad su na autocesti nadomak Salzburga uhitili bivšeg premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:23