DUGOVI ZA ‘GENERALA‘

Obitelj Vrdoljak nagodila se sa svojom posrnulom tvrtkom, doznali smo detalje

Cjelokupni iznos, u svoje te u ime drugo dvoje dužnika, 15. rujna uplatio je Andrija Vrdoljak jednokratnom uplatom.

Ivana Vrdoljak Vanna (u krugu), Andrija Vrdoljak (desno)

 Cropix/

Iako su potraživanja poduzeća prema njima bila dvostruko veća, nagodbom, a onda i uplatom 100.000 kuna "Kiklop filmu" Andrije Vrdoljaka, ovo posrnulo poduzeće više nema potraživanja prema samom Vrdoljaku, njegovoj supruzi, popularnoj pjevačici Vanni, kao ni prema njegovom drugom poduzeću Mediteran filmu.

Vanna je s 98.000 kuna pozajmnica bila najveći dužnik Kiklop filma d.o.o., posrnule tvrtke Antuna i Andrije Vrdoljaka preko koje je financiran film posvećen životnom putu generala Ante Gotovine. Osim od Vanne po osnovi nevraćenih pozajmica, tvrtka u stečaju i od njezina supruga i bivšeg direktora je potraživala 57.580 kuna, ali i od druge Vrdoljakove tvrtke Mediteran film 47.000 kuna. Ta je tvrtka, kao i Kiklop film, registrirana na Dobrom dolu, na kućnoj adresi Vrdoljakovih.

Stečajni upravitelj ih je pozvao da namire dugovanja, no umjesto uplate, dobio je dopis odvjetnice obitelji Vrdoljak u kojem se predlaže nagodba. Njihova odvjetnica tvrdila je kako predmetne pozajmice ne predstavljaju stvarno stanje i opis knjiženja, nego je došlo do loše komunikacije s knjigovođom koji nije u potpunosti i cjelovito vodio knjigovodstvo.

Stanje duga je, kažu, neznatno. Stoga su predlagali nagodbu da se dugovanje svede na 60.000 kuna svih dužnika koje bi oni u tri mjesečne rate uplatili na račun tvrtke u stečaju te bi se tako njihova dugovanja podmirila u cijelosti.

Skupština vjerovnika je pristala na nagodbu, no ne i na ponuđenu svotu, umjesto 60.000, nagodba je sklopljena na 100.000 kuna, te je cjelokupni iznos, u svoje te u ime drugo dvoje dužnika, 15. rujna uplatio Andrija Vrdoljak jednokratnom uplatom.

Poduzeće u stečaju pokrenulo je pak sudsku parnicu protiv Hrvatskog audiovizualnog centra, kako bi od njih naplatio potraživanje 210.000 kuna. Iznos ove državne subvencije, kako su se tamo pravdali, nisu mogli isplatiti zbog zakonskih odredbi o izuzeću poduzetnika u postupku predstečaja, stečaja i likvidacije, u kojemu se poduzeće Vrdoljakovih našlo.

Podsjetimo, stečaj nad Kiklop filmom otvoren je prije godinu i pol. Skraćeni postupak pokrenula je Fina jer tvrtka nije bila likvidna, bila je bez pokretne i nepokretne imovine te s blokiranim računom, ali i dugovanjima od oko tri milijuna kuna. Nikada nije objavljen završni račun koliko je "General" koštao.

Zna se da je HRT za film donirao gotovo deset milijuna kuna, Hrvatski audiovizualni centar uplatio je više od četiri milijuna, a Grad Zagreb nešto manje od dva milijuna kuna. U realizaciji projekta pomogli su i brojni drugi subjekti - MORH, HEP te veći broj jedinica lokalne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 14:42