PRAZNE SE POLICE

Obitelji kupuju po 40 litara ulja, trgovci: ‘Dobro smo opskrbljeni, zasad neće biti restrikcija‘

Ako se netko odluči nabaviti kućnu zalihu, ne treba mu više od 20 litara za godinu i pol, kaže Munjiza

Zvijezda ulje

 Davor Pongracic/Cropix

Nakon što su veliki trgovački lanci u nekim europskim državama uveli restrikcije na kupovinu pojedinih prehrambenih artikala zbog straha da bi rat u Ukrajini mogao dovesti do nestašice i velikog poskupljenja - u Španjolskoj se, primjerice, može kupiti najviše tri litre ulja tijekom jedne kupnje - i hrvatski su građani počeli stvarati zalihe, a fotografije praznih polica i kolica punih ulja šire se društvenim mrežama.

No, trgovci s kojima smo razgovarali - Konzum, Lonia, KTC i NTL - kažu da su dobro opskrbljeni i ne namjeravaju uvoditi restrikcije za jednokratne kupnje jestivog ulja, a iz uljare Zvijezda iz sastava Fortenova Grupe te iz Tvornice ulja Čepin poručuju da imaju dovoljne količine sirovine i stoga nema straha od nedostatka ulja na hrvatskom tržištu.

Ipak, direktor Fortenova Grupe Fabris Peruško na Novoj TV izjavio je da će njihov maloprodajni lanac trgovina vjerojatno uvesti ograničenja u jednokratnoj kupnji ulja, i to ne zato što ulja nema nego da bi spriječili ubrzanu potrošnju svojih zaliha. Iz Konzuma su nam u petak odgovorili: "Kako očekujemo da će se odnedavno povećana potražnja ipak normalizirati, jer nikakve racionalne potrebe za stvaranjem zaliha nema, u ovom trenutku nećemo ograničavati količinu kupovine. No, ako se potražnja nastavi povećavati ovim tempom, određena ograničenja bit će potrebna."

Promijenili režim

Također su poručili kupcima da i ulja i svih drugih svakodnevno potrebnih proizvoda na zalihama imaju dovoljno, a u pandemiji su "itekako dobro svladali upravljanje opskrbom u izuzetno izazovnim okolnostima, i nadamo se kako će i naši kupci prepoznati da nema potrebe za odstupanjem od redovnih navika kupovine". Direktor NTL-a Martin Evačić potvrđuje da se primjećuje povećana kupovina ulja, brašna, tjestenine, riže i šećera, ali ne kane uvoditi nikakve restrikcije.

Nedavno su, kaže, imali ulje na akcijskoj prodaji ispod 11 kuna za litru pa se moglo vidjeti da neki kupci uzimaju veće količine, od 10 do čak 40 litara. Evačić očekuje određeno povećanje cijena proizvođača jer ga svi najavljuju, ali smatra da maloprodajna cijena litre ulja ipak neće dosegnuti 20 kn, kako se neki kupci pribojavaju. Što se tiče mogućih poskupljenja, u Konzumu se pozivaju na informacije o globalnom kretanju cijena sirovine na burzi te procjenjuju da bi moglo doći do rasta cijena određenih proizvoda. Pritom kažu da oni na maloprodajne cijene i dalje primjenjuju samo rast nabavnih cijena, a u velikom broju slučajeva odriču se i dijela marže.

Drago Munjiza, direktor Lonije, potvrđuje da nema nikakvog razloga za paničnu kupovinu, ali niti za njezina ograničenja, te da četveročlanoj obitelji treba litra ulja mjesečno. "Ako se netko ipak odluči nabaviti kućnu zalihu, jer se plaši povećanja cijena i želi uštedjeti, svakako mu ne treba više od, recimo, 20 litara za idućih godinu i pol. Sve što je više od toga je zapravo kupovina za preprodaju", komentira Munjiza.

Navodi da su imali slučaj da je jedan kupac u njihovu manjem dućanu izvan Zagreba htio kupiti čak 200 litara ulja. No, nisu mu toliko prodali jer, kaže Munjiza, toliko ulja tamo i ne drže na zalihi. Trgovci ipak napominju da su proizvođači ulja promijenili režim po kojem prodaju trgovcima i "i ne daju ga bilo kome", odnosno jedan od njih je naveo da je Zvijezda uvela restrikcije u količinu ulja po jednoj isporuci na 15 paleta, odnosno 15 tisuća litara, te traži avansno plaćanje.

Dodatni pritisak

Iz Zvijezde su na naš upit odgovorili da se osjeća potražnja za količinama koje su veće od uobičajenih za ovo doba godine, što povezuju sa zabrinutošću potrošača vezano uz situaciju u Ukrajini, "pa se u isporukama Zvijezda vodi prije svega prethodno dogovorenim, planiranim količinama, upravo kako bi osigurala kontinuiranu opskrbu". Poručuju ipak da trenutačno imaju dovoljnu količinu sirovine.

Peruško je pak naglasio da Fortenova Grupa osim Zvijezde ima i tvornicu ulja Dijamant u Srbiji te da se tom proizvodnjom pokriva oko 70 posto potreba regije. Rekao je također da proizvodnja ulja uglavnom bazirana na suncokretu iz Vojvodine i djelomično iz Slavonije, što je dovoljno za regularne potrebe. Unatoč tome što je Srbija nedavno zabranila izvoz ulja, Peruško tu ne očekuje probleme iako je dio Fortenovinih rezervi u Srbiji. Pojašnjava da je u razgovorima s tamošnjim vlastima oko toga da se one izuzmu od zabrane. Smatra da će idućih dana naći rješenje.

Žito grupa: Interes kupaca je i do nekoliko puta veći od prosjeka

Iz Žito grupe, koja je vlasnik najveće hrvatske uljare, Tvornice ulja Čepin, poručili su da nema razloga za zabrinutost.

"Tvornica ulja Čepin godišnje proizvede oko 60.000 tona raznih vrsta ulja. Trenutačno raspolažemo dovoljnom količinom ulja kako bismo podmirili sve ugovorene i planirane isporuke u razdoblju do nove žetve suncokreta, koja počinje u kolovozu i stoga nema razloga za širenjem panike.

Tvornica ulja Čepin izvozi u redovnim poslovnim odnosima kupcima iz Italije, Slovenije, Mađarske, Češke i Slovačke i taj izvoz ne možemo prekinuti jednostrano, no podrazumijeva se da, kao i inače, preferiramo prodaju kupcima u Republici Hrvatskoj.

Također, isporuke prema kupcima nisu smanjene, i prije krize smo radili punim kapacitetom te je takvo poslovanje i nastavljeno, premda je interes i do nekoliko puta veći u odnosu na dosadašnji prosjek. Također, poslovni se procesi nisu mijenjali te je način naplate u skladu s potpisanim ugovorima i uobičajenim praksama Žito grupe", odgovorili su. (N. Patković)

SPAR: 'Nema poteškoća'

Nakon objave teksta priopćenjem se oglasio i trgovački lanac Spar, iz kojeg također poručuju da nema poteškoća u lancu opskrbe uljem.

"SPAR Hrvatska nema poteškoće u opskrbnom lancu niti imamo najave dobavljača da će ih biti. Surađujemo s domaćim dobavljačima koji imaju osiguranu sirovinu i to iz Hrvatske. Imamo apsolutno dovoljne količine proizvoda na zalihama. Ističemo kako imamo i dovoljne količine proizvoda i za akcije, kao što je trenutna akcija domaćeg jestivog ulja Tena po cijeni od 12,99 kuna za litru.Ako pojedinačno i dolazi do povećane potražnje pripisujemo to interesu mogućih prekupaca ili kao posljedicu neosnovanih nagađanja u javnosti što neke kupce možda čini nesigurnima. Ističemo kako nema razloga za zabrinutost za SPARove kupce, poručili su iz SPAR Hrvatska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:04