ŽESTOKA REAKCIJA

Obiteljski liječnici bijesni na ‘Štampar‘: ‘Zašto nam pacijente šalju na cijepljenje? Cijepit ćemo ih samo izvan ordinacija‘

- Zagrebački zavod za javno zdravstvo samostalno je odlučio svoj posao cijepljenja proslijediti obiteljskim liječnicima, kaže Nataša Ban Toskić

Nataša Ban Toskić

 Zeljko Puhovski/Cropix

Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine upozorili su u utorak da su obiteljski liječnici u Zagrebu ogorčeni pozivom građanima na docjepljivanje u njihove ordinacije te su poručili da su spremni cijepiti samo izvan radnog vremena i izvan svojih ordinacija.

Obiteljski liječnici spremni su sudjelovati u cijepljenju, ali samo izvan radnog vremena i svojih ordinacija, izjavila je Hini predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić komentirajući obavijest u kojoj Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" poziva građane na docjepljivanje protiv covida "prvenstveno kod nadležnog liječnika obiteljske medicine".

"Grad Zagreb kontinuirano inzistira da se prvenstveno u našim ordinacijama provodi cijepljenje i takve obavijesti šalje medijima, bez ikakve konzultacije s našim udrugama i komorom", ustvrdila je Ban Toskić, ocijenivši takvo ponašanje "apsolutno nekolegijalnim".

Zagrebački zavod za javno zdravstvo, istaknula je, samostalno je odlučio svoj posao cijepljenja proslijediti obiteljskim liječnicima, a sebe su proglasili "koordinatorima" i "nalogodavcima".

"Licemjerno se ističe naša uloga, a s druge strane - nas se ništa ne pita", kaže predsjednica KoHOM-a.

Navela je da je situacija u Hrvatskoj jako raznolika jer Ministarstvo zdravstva nije izdalo nikakve naputke. Kao primjere dobre prakse izdvojila je Primorsko-goransku i Splitsko-dalmatinsku županiju gdje se gotovo u cijelosti cijepi samo u zavodima za javno zdravstvo.

"Ne postoji nikakva odluka Ministarstva da bi obiteljski liječnici trebali provoditi cijepljenje", rekla je Ban Toskić te dodala da je KoHOM prošloga tjedna poslao i službeni upit Ministarstvu o provođenju cijepljenja, no odgovor još nisu dobili.

Ordinacije nemaju gdje skladištiti sve vrste cjepiva

Ban Toskić podsjetila je da je u Zagrebu otvoreno šest punktova za cijepljenje. Na četiri punkta u domovima zdravlja ulaz je slobodan, bez naručivanja, a naručivanje je potrebno jedino u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj i u "Štamparu" na Mirogojskoj cesti.

"Oni su sebe ekskluzivno ogradili naručivanjem, a bez naručivanja se može doći u domove zdravlja", prokomentirala je Ban Toskić.

Građani se mogu sami naručiti preko weba, a mogu i preko ordinacija obiteljske medicine.

"Administriranje i organizacija cijepljenja u ovom je trenutku puno kompliciranija. Treba vidjeti jesu li ljudi preboljeli covid, kada i kako su se cijepili jer o tome ovisi vrsta cjepiva", objasnila je Ban Toskić.

Napomenula je i da zavodi za javno zdravstvo u svojim hladnjacima imaju sve vrste cjepiva, za razliku od ordinacija koje ih nemaju gdje skladištiti.

"Mi smo u Zagrebu ogorčeni takvim postupanjem Zavoda za javno zdravstvo", rekla je Ban Toskić te dodala da je, prema njezinim saznanjima, slična situacija i u Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 09:23