U KOHOM-U ZGRANUTI

Obiteljski liječnici opovrgavaju HZZO: Bez teksta smo, pa liječili smo 85 posto covid pacijenata!

Od ravnatelja HZZO-a traže odgovornost za rastjerivanje deficitarnog kadra iz zemlje i za kadrovsku devastaciju zdravstvenog sustava
Početak masovnog cijepljenja protiv Covida-19 u Domu zdravlja Centar
 Zeljko Puhovski/Cropix

Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) opovrgnuli su u petak tvrdnje iz HZZO-a da obiteljski liječnici ne rade s covid pozitivnim pacijentima zbog čega im je odbijeno isplaćivanje covid dodatka premda su, kažu, liječili njih oko 85 posto.

"Najnoviji dopis HZZO-a, čiji je potpisnik ravnatelj Lucian Vukelić, ostavlja bez teksta. U njemu je navedeno kako se obiteljskim liječnicima odbija isplaćivanje covid dodatka sa obrazloženjem da ne rade sa covid pozitivnim pacijentima. Koliko to ne odgovora istini najbolje svjedoči činjenica da su obiteljski liječnici liječili oko 85 posto covid pozitivnih pacijenata, dakle sve one koji nisu bili na bolničkom liječenju", priopćili su iz KoHOM-a.

Podsjetili su da su obiteljski liječnici u svojim ordinacijama i u kućnim posjetama svakodnevno dijagnosticirali covid pozitivne pacijente.

Iz dopisa ravnatelj HZZO-a Luciana Vukelića prenijeli su dio u kojem kaže: „… mišljenja smo da je za rad ordinacije u punom opsegu, prihod predviđen za standardni tim dostatan za podmirivanje realnih troškova, ali ne i za ostvarivanje viška prihoda. Naime, osnovna uloga partnerstva s javnom institucijom kao osiguravateljem je optimalna opstojnost radi osiguranja pravovremene dostupnosti zdravstvene zaštite, a ne zarada odnosno profit.“

"Dakle, dok druge zemlje nagrađuju svoje zdravstvene radnike, ravnatelj HZZO-a poručuje hrvatskim zdravstvenim radnicima da budu sretni što im se omogućava pružati zdravstvenu zaštitu narodu, a ne da još traže i zaradu?! Zanima nas, postavlja li se Lucian Vukelić isto tako prema npr. plinari, HEP-u, trgovinama gdje nabavlja hranu? Kaže li im da budu sretni što mu mogu dati plin, struju, namirnice, odakle im ideja da još traže i zaradu odnosno profit?", pitali iz KoHOM-a.

Iz KoHOM-a zahtijevaju da vodeći ljudi u državi "konačno preuzmu odgovornost za posao koji rade". Konkretno su zatražili odgovornost Lucijana Vukelića "za rastjerivanje deficitarnog kadra iz zemlje i za kadrovsku devastaciju hrvatskoj zdravstvenog sustava, a posebno obiteljske medicine".

Istaknuli su i da u obiteljskoj medicini u Hrvatskoj već nedostaje nekoliko stotina obiteljskih liječnika i dodali da se na trenutno raspisan natječaj za zapošljavanje 10 liječnika obiteljske medicine u Domu zdravlja Zagreb Centar javila samo jedna osoba pitajući kako je tek u ruralnim i izoliranim mjestima.

Istodobno, pitaju se i tko bi uopće želio ići raditi u granu medicine gdje ih se stalno proziva neradnicima, huška se pacijente da ih prijavljuju, traži se očitovanja na sulude anonimne prijave, ne dopušta se da uopće kažu i prikažu što zaista rade tijekom svog radnog vremena, poručuje se da budu sretni što im se uopće omogućava da rade, a kamoli da traže još i zaradu...

"Krajnje je vrijeme da prestane političko postavljanje osoba na vodeće pozicije zdravstvenog sustava, bez da oni tamo imaju ikakvu odgovornost za rečeno i učinjeno kao i da napokon prestane ovo namjerno i svjesno uništavanje obiteljske medicine u Hrvatskoj", poručili su iz KoHOM-a te izvijestili da je, kao što je i najavio, KoHOM tužio Luciana Vukelića jer je, pred saborskim Odborom za zdravstvo, sve obiteljske liječnike prozvao neradnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:00