TEŠKA SITUACIJA

Objava o varaždinskoj bolnici izazvala lavinu reakcija: ‘Uvjeti su tamo strašni, svi su na rubu‘

Supruga pacijenta iz varaždinske bolnice opisala je teško stanje u toj ustanovi i pokrenula čitavu lavinu sličnih komentara
Opća bolnica Varaždin
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Situacija u Varaždinskoj županiji sve je teža. Osobito u bolnicama, u kojima, svjedoče bolesni, vlada kaos. I liječnici i pacijenti žale se da sve odlazi k vragu. Jedna je objava iz varaždinske bolnice, na Facebooku izazvala lavinu reakcija.

Tako je jedna žena na društvenim mrežama napisala:

- Muž mi je danas proveo pet sati u kontejneru predviđenom za Covid ambulantu u Varaždinu. Ima upalu pluća, dobio je lijekove i bit će dobro. Ono zbog čega sam uopće stavila ovaj post je to da su uvjeti za ljude koji su bolesni, a i za one koji rade - strašni! Kontejner bez grijanja na +4? Toi-Toi wc bez svjetla? Pet sati je sjedio tamo na jednom stolcu. Nit da tko pita jel' treba nešto, niti je pio, niti jeo. Dementni, teško bolesni starci leže na krevetima, otkriveni, razotkriveni satima...Doktori ne znaju gdje im je glava... Dok se naše glave prepucavaju... Gospodo donesite bar jednu grijalicu tamo! Gospodo iz Vindije donesite bar jedan sok, vodu, bilo što. Gospodo premjestite ovaj jad u bilo koju dvoranu, podrum, hodnik, maknite te ljude s hladnoće. Dok dobiješ obradu navučeš još 100 upala pluća jer se tamo doslovno smrzneš.

Na njezin su se post nadovezali i drugi sa sličnim iskustvima.

- Gledala sam 20 minuta kako oživljavaju čovjeka. Druge dvije bake na zimi leže nepokrivene, jedna na kisiku, druga samo da ne umre. Bolnica nema deka, nema običan mikropor da zalijepe vatu kad izvade krv. Žena je stajala vani na kiši sedam sati da joj netko veli što je s njoj bliskom osobom. Nakon sedam sati je dobila odgovor da je prebačena u Klenovnik. Doktori i sestre jurili doslovno od pacijenta do pacijenta, krepao im EKG baš dok sam ja bila na njemu. Drugi EKG nisu imali i tu noć se EKG više nije radio... - napisala je jedna pacijentica.

image
Iskustvo iz varaždinske bolnice

- Sestre su na rubu skupa s doktorima. Žele pomoći ljudima, a jednostavno njih troje na 15 teških pacijenata ne može. Eto, to je surova stvarnost naše bolnice – kazala je druga pacijentica. .

Čak 150 liječnika i medicinara iz Opće bolnice Varaždin, u svakom je trenutku ili Covid pacijent ili u samoizolaciji.

Kontejner o kojemu se govori, smješten je ispred ulaza na Odjel interne medicine. Svi se plaše trenutka kad će se početi puniti vojni šatori postavljeni na bolničkom parkiralištu. Iako, šatori su grijani, ali Toi-Toi je vani. To odgovara pretpostavci da nitko tko može sam do toaleta, neće biti primljen u bolnicu.

Kriteriji primanja na bolničko liječenje, muče rodbinu oboljelih. Jedna liječnica nam kaže da se za „sve znaju parametri“, ali ne može i potvrditi poštuju li se oni danas.

Druga velika kritika je loše riješen protok informacija između bolnice i zabrinute rodbine oboljelih. Komunikacija je toliko loša da se satima čeka uopće informacija u kojoj bolnici je pacijent.

Ipak, sreća je da Opća bolnica Varaždin ima još 50-ak slobodnih kreveta u bolnici, plus ovih 60 u šatorima. Problem je da se oni ne prazne ravnomjerno kao što se pune. Jučer je u bolnici oslobođeno pet respiratora jer su pacijenti na njima, na žalost, podlegli bolesti.

U Varaždinu se nadaju da bi nove, jedva iskamčene strože epidemiološke mjere, mogle dovesti do bolje situacije. Najveći problem na sjeveru zemlje, građani su sami. Sakrivaju bolest nemaju li jake simptome, lažu o kontaktima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:43