KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

OBJAVE ŽUPANIJSKIH STOŽERA Preminula jedna osoba u Osijeku, u Zagrebu potvrđeno tek šest novih slučajeva, na splitskom području osam zaraženih

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Županijski stožeri počeli su jutros objavljivati nove podatke o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj.

Podsjetimo, prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite od jučer, u Hrvatskoj je potvrđena ukupno 1791 osoba zaražena koronavirusom, a 529 osoba je ozdravilo. Dosad je preminulo trideset i pet osoba.

Osijek: Jedna osoba preminula, novozaraženih nema

Pacijentica iz Osijeka rođena 1973. godine šesta je preminula osoba u Osječko-baranjskoj županiji od posljedica infekcije Covidom-19. Riječ je o gospođi koja se od koronavirusa liječila u KBC-u Osijek pri čemu je tri tjedna bila na respiratoru, a je u pozadini imala i druge bolesti - dijabetes, hiprtenzija i velika pretilost.

- Ovim putem izražavamo sućut obitelji preminule gospođe – rekao je Goran Ivanović, načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije na početku redovne 'pressice' Stožera, s koje je stigla i vijest kako nema novooboljelih u posljednja 24 sata, čime je njihov ukupan broj i dalje ostao na 108. Inače, testirano je 90 uzoraka.

- U KBC-u Osijek hospitalizirana su 24 pacijenta, a dvoje je na respiratoru, dok u Općoj županijskoj bolnici Našice više nemamo nijednu hospitaliziranu osobu, što znači da je jedan više na popisu izliječenih kojih je sada ukupno 16 – kazao je Ivanović.

U samoizolaciji je 213 osoba, a što se tiče djelatnika KBC-a Osijek i dalje četvero pozitivnih i jedan u samoizolaciji. Kršenja mjera samoizolacije nije bilo.

Zagreb: Na Zavodu za javno zdravstvo zabilježeno 6 pozitivnih

Tijekom jučerašnjeg dana je na Zavodu za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar' zabilježeno šest pozitivnih osoba, izvijestio je pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Kada je riječ o privatnom domu za starije osobe, tamo je zabilježeno 20 pozitivnih korisnika i pet djelatnika pozitivnih na koronavirus.

Na splitskom području osam zaraženih

U Splitsko-dalmatinskoj županiji potvrđeno je osam novih slučajeva zaraze.

- Na današnji dan novooboljelih imamo osam, što znači da ih je ukupno 393 sada. Od toga je jedna korisnica Doma u Makarskoj. Situacija je bolja i moramo naglasiti da je polovica ovih novih iz samoizolacije. U samoizolaciji imamo 105 zdravstvenih djelatnika - rekla je na početku Željka Karin.

Ravnateljica NZJZ potvrdila je da je iz Doma u Vukovarskoj trtenutno 62 zaraženih te otkrila da je jedna kuharica iz Doma na Zenti pozitivna na kroonavirus.

- U Domu Zenta je sve pod kontrolom, ali jučer smo dobili pozitivan nalaz djelatnice koja radi u kuhinji. Obrađeni su njeni kontakti, a ona je bila smjena koja nije radila, stoga se nadamo da se zaraza nije proširila. Napravili smo briseve svim korisnicima i djelatnicima - rekla je Karin.

Julije Meštrović je rekao da se u bolnici trenutno nalazi 98 pacijenata, od čega ih je devetero na respiratoru. Od tih 98, njih 57 ih je iz Doma u Vukovarskoj, a 10 iz ostalih domova za starije osobe.

Potom se obratio Marko Rađa koji se osvrnuo na situaciju u Domu.

- Doktorica koja se skrbila o štićenicima Doma jedna je od 106 liječnica obiteljske medicine na području Splita. Osim nje, jako puno doktora ima na svojoj skrbi veliki broj starijih osoba. Specifičnost je jedino to da se ove osobe nalaze na istoj adresi. Svih 106 liječnika su bili upućeni da se jave na eventualne pozive ako su ljudima koji su smješteni u karanteni zatrebaju lijekovi ili konzultacije. U slučaju hitnih situacija, ljudi iz karantene su trebali biti zbrinuti putem hitne pomoći, a do današnjeg dana nismo imali nijednu medicinsku intervenciju u karanteni te je bilo ispisano nekoliko recepata - rekao je Rađa.

Također je naglasio da domovi zdravlja imaju dovoljnu količinu zaštitne opreme, a da privatne ordinacije same moraju nabaviti zaštitnu opremu. Rađa je i najavio da se početkom idućeg tjedna na području Makarske formira "drive-in" uzimanje brisa, dok će ambulanta na Mertojaku i dalje sastavljati listu.

Javnosti se obratio i Marko Srdarević.

- Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da ovoga tjedna nismo zabilježili teža kršenja mjera. Izvršili smo 840 provjera samoizolacije i utvrdili smo samo šest kršenja. Iskoristio bih priliku i da se zahvalim kolegicama i kolegama na trudu i profesionalnosti. Također bih želio apelirati, s obzirom na to da očekujemo lijepo vrijeme, da se suzdrže od nepotrebnog zadržavanja na javnim prostorima, pogotovo na plažama - rekao je Srdarević i zaprijetio represivnim mjerama u slučaju da se molba ne bude poštovala.

Zatim se obratio i Luka Brčić.

- 20. ožujka smo u županiji imali prvu osobu zaraženu koronavirusom. Prošlo je gotovo mjesec dana i mnogo toga se odradilo na tom planu, stoga se moram zahvaliti svima onima koji su bili aktivni 24 sata dnevno i žrtvovali svoje privatne živote - započeo je Brčić i nabrojao sve javne službe koje su doprinijele sprječavanju epidemije.

- Odbacio bih objede koje su upućene onima na prvim crtama koje se temelje na jeftinom politikantstvu - rekao je zatim Brčić te se osvrnuo na sve ono što je napravljeno u proteklih mjesec dana.

Novinari su zatim postavili pitanje o navodima sestre iz Doma u Zenti danas da nemaju dovoljno opreme i da na dan po tri pacijenta odlaze u bolnicu te se vraćaju u Dom.

- U Zenti se nalazi i ambulanta obiteljske medicini i ona ima dovoljno opreme. Koliko su štićenici opskrbljeni zaštitnom opremom, ne znam, ali odgovorno tvrdim da ambulanta ima dovoljno opreme - rekao je Marko Rađa.

Na isto pitanje je odgovorio i Brčić koji je naglasio da županijski stožer dobiva opremu od Nacionalnog stožera te da oni ne mogu utjecati na količinu opreme koju dobiju.

- Ne znam točan broj korisnika Doma na Zenti. Gospođa koja je pozitivna radila je do 6. travnja te je nakon toga bila kući i čekala smjenu. Prema informacijama kojima raspolažem, radnici iz Doma na Zenti i u Vukovarskoj nisu mijenjali radna mjesta - rekla je Karin i još jednom podsjetila na postupke koji su poduzeti nakon što se došlo do saznanja da je pomoćna kuharica zaražena.

Karin je također kazala da još uvijek nisu pronašli tko je "nulti" pacijent iz Doma u Vukovarskoj.

Srdarević je zatim rekao da je očevid u tijeku što se tiče spaljenog šatora Crvenog križa te da za sada nema saznanja o elementima kaznenog djela.

- Zadovoljnija sam s današnjom situacijom. Dogodilo nam se to s Domom, ali općenito možemo biti zadovoljni sa stanjem u našoj županiji. Ipak, moramo se još malo strpjeti da bi mjere popustile - rekla je Karin te se osvrnula na situaciju s epidemiolozima.

- Uvijek nedostaje epidemiologa, ali podijeljeni smo u dvije skupine upravo da ne bi došlo do međusobnog širenja bolesti. Također, neki koji su bili u samoizolaciji pomalo se vraćamo na posao - dodala je Karin.

Zatim se javnosti obratio župan Boban koji je pohvalio cijeli županijski stožer i naglasio da u ovoj borbi nema politike te da se svi moraju držati zajedno u ovoj situaciji. Zatim se osvrnuo na situaciju s izvješćem o događajima u Domu u Vukovarskoj i rekao da će inspekcijski nalazi biti gotovi onda kada su ministri Beroš i Bedeković rekli, odnosno sredinom idućeg tjedna.

Konferenciju za medije zaključio je Boban naglasivši da situacija nije gotova i još jednom apelirao na sve političke čimbenike da odgode političku borbu za vrijeme kada ovo sve završi.

U Istri jedan novozaraženi

U Istri je ukupno ispitano 62 uzoraka brisa, od kojih je 1 pozitivan na koronavirus (COVID-19). Radi se o osobi u samoizolaciji, koja je boravila i radila u bliskom kontaktu s oboljelim u Italiji.

Jedna osoba je izliječena, što čini ukupno 47 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji.

Tijekom jučerašnjeg dana, terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula, uzeto je 43 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19).

Od početka epidemije u Istri je zaraženo 85 osoba.

Virovitičko - podravska županija 16. dan zaredom bez novooboljelih

Prvi se jutros oglasio Stožer Virovitičko-podravske županije, koji je priopćio kako na području te županije već 16. dan zaredom nema novozaraženih od koronavirusa.

– Do sada je testirano 165 osoba, za njih 163 nalaz je bio negativan. Područje naše županije i nadalje bilježi dvoje oboljelih supružnika koji više niti nemaju simptome korona virusa, ali su još uvijek u samoizolaciji, a ona im se primiče kraju, poručili su iz stožera Virovitičko-podravske županije, javlja Informativni centar Virovitice.

Zadar: Jedan novi oboljeli

O današnjoj se situaciji s koronavirusom oglasio i Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

Načelnik stožera Šime Vicković potvrdio je da Zadarska županija danas ima jednu novozaraženu osobu.

'Danas imamo jednog novog pozitivnog, ukupno 80 pozitivnih u našoj županiji. Na Covid odjelu Opće bolnice Zadar je 8 pacijenata, od toga je jedan na respiratoru. U bolnici u Biogradu je trenutno 9 pacijenata', rekao je Vicković.

Epidemiolog Alan Medić rekao je da je za sada 516 osoba pod zdravstvenim nadzorom.

'Dosad smo isključili 1912 ljudi, a 516 ih je još pod zdravstvenim nadzorom. Novoboljeli je administrativni djelatnik ortopedske bolnice, koji je bio u kontaktu sa svojom ženom, koja je također pozitivna. Kada je riječ o domovima za stare i nemoćne u Zadarskoj županiji, dogovoreno je vršiti testiranja u Covid ambulanti u posebnom terminu, za djelatnike koji dolaze u smjenu od 14 dana', rekao je Medić.

Zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar Edi Karuc rekao je da je stanje u bolnici trenutno stabilno.

'Imamo 8 bolesnika, od kojih je jedan još na intenzivnom liječenju na respiratoru, a 7 su na odjelima. Od njih jednog planiramo otpustiti za Biograd, a dva doma', rekao je Karuc.

Ravnatelj Specijalne ortopedske bolnice Biograd Andrija Marselić također je zadovoljan trenutnim stanjem.

'Ukupno smo skrbili o 15 pacijenata. Sada ih je u bolnici 9, a otpušteno ih je 6. Nakon što se bolnica dezinficirala, možemo biti zadovoljni načinom funkcioniranja', rekao je Marselić.

Glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin izvijestila je kako je u posljednjih 24 sata zadarska policija provela 295 provjera o kršenju mjera samoizolacije, a utvrđena su dva kršenja samoizolacije.

Primorsko-goranska županija već peti dan bez novozaraženih, raste broj ozdravljenja

U Primorsko-goranskoj županiji, u posljednja 24 sata, nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, što je već peti dan za redom bez novozaraženih, kažu u županijskom Stožeru za civilnu zaštitu.

Također, narastao je i broj ozdravljenja, koji sada iznosi 22, tako da je oboljelih u Primorsko-goranskoj županiji trenutno 45.

U Šibensko-kninskoj županiji zaražena još jedna osoba

U petak prijepodne evidentirana je još jedna osoba s područja Šibensko-kninske županije pozitivna na virus SARS-CoV-2. Riječ je o osobi s područja Grada Knina koja je bliski obiteljski kontakt s prethodno oboljelim osobama. S današnjim danom na području županije imamo ukupno 81 osobu oboljelu od COVID-19, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko- kninske županije.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru, a dva pacijenta su i dalje na respiratoru u KBC Split.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 473 osobe, od čega je 319 osoba kontakt s oboljelim od COVID-19, a u samoizolaciji je ukupno 389 osoba.

- U zadnja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su tri dojave o kršenju mjera samoizolacije, a provjerom je utvrđeno da je jedna osoba kršila navedenu mjeru- kazala je Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave šibensko- kninske.

- Apeliramo na građane da je potrebno i dalje odgovorno se pridržavati svih mjera i uputa zdravstvene zaštite. Ostanimo u svojim kućama, održavajmo higijenu i poštujmo fizičku distancu- istaknuo je Goran Pauk, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, javlja Šibenski.

Nema novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Ni Bjelovarsko-bilogorska županije nije zabilježila nove slučajeve koronavirusa u posljednja 24 sata. U tom je razdoblju testirano sedam osoba, od kojih su 5 negativne na koronavirus, dok se još dva nalaza očekuju tijekom dana.

Međimurje nema novozaraženih

Epidemiološka situacija u Međimurju i dalje je vrlo povoljna u odnosu na ostatak Hrvatske.

Obavljeno je 213 testiranja. Od četvrtka su, 16. travnja, dozvoljen pojedinačni ribolov i lov uz strogo pridržavanje svih mjera zaštite.

Župan Posavec za danas najavljuje formiranje Povjerenstvo za nadzor 28 domova za starije i nemoćne koje će činiti predstavnici policije, sanitarne inspekcije, državnog inspektorata, socijalni radnik i nadležna pročelnica upravnog odjela za zdravstvo koji će nadzirati i dodatno pomagati u provedbi propisanih mjera.

U varaždinskoj bolnici još samo 9 oboljelih od koronavirusa, novooboljelih nema deveti dan

Deveti dan zaredom Varaždinska županija nema novozaraženih osoba korona virusom.

Od 32-oje oboljelih od Covida-19, ozdravile su 22 osobe pa se trenutno u Općoj bolnici Varaždin liječi samo devetero pacijenata s dijagnozom Covida-19.

Jedna je osoba već dulje vrijeme u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Testiranja se obavljaju u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije, a kapacitet je podignut na 100 testiranja dnevno. Po nalogu Županijskog stožera za civilnu zaštitu, testiranja se provode u domovima umirovljenika.

Nema pozitivnih u Krapinsko-zagorskoj županiji

U Krapinsko-zagorskoj županiji je u posljednja 24 sata testirano 37 uzoraka na koronavirus, a niti jedan nije pozitivan, rekao je župan Željko Kolar. U toj županiji sada ima ukupno 113 zaraženih koronavirusom, a ozdravilo je pet osoba.

17. dan bez novooboljelih u Požeško-slavonskoj županiji

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 17. dan bez novooboljelih osoba, u samoizolaciji se trenutno nalazi 235 osoba. Ukupno je testirano 95 osoba, te je trenutno jedan uzorak poslan na analizu. Na području županije i dalje su potvrđene samo 3 oboljele osobe, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije.

Temeljem prijave o kršenju samoizolacije, Državni inspektorat imao je postupanje u 15 slučajeva, od toga je 5 prekršajnih naloga po 8.000,00 kuna i 10 usmenih rješenja o zabrani kretanja osobe bez kazne.

Vukovar - U županiji treći dan bez novooboljelih, višestruko manje ljudi u izolaciji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji treći dan zaredom nema nijedne novozaražene osobe koronavirusom pa je oboljelih i dalje 36, u samoizolaciji je 387 osoba, dok ih je prije dva tjedna bilo 1150, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

U protekla 24 sata testirane su 24 osobe, čime se broj testiranih popeo na 580, u samoizolaciji jei još 387 osoba, a u karanteni četiri osobe, istaknuo je načelnik tog stožera Zdravko Kelić.

Podsjetio je da 19. travnja istječu mjere koje je Nacionalni stožer propisao u borbi protiv koronavirusa te očekuje da će sljedeće mjere biti nešto blaže.

Na razini županije, rekao je među ostalim, na dnevnoj bazi izdaje se između 2000 i 2500 propusnica za izlazak iz mjesta boravišta.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić istaknula je da prosjek dosad testiranih na koronavirus, njih 580, i oboljelih, njih 36, iznosi 6,2 posto te je manji od hrvatskog prosjeka i govori da se na području županije provodi dovoljan broj testiranja.

„U Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima hospitalizirane su četiri oboljele osobe i njihovo je stanje stabilno. Do sada je iz bolnice otpušteno sedam osoba kao oporavljeni, a smatrat će se izliječeni kada svakome od njih prođe 28 dana od prvih simptoma zaraze“, rekla je Krešić i dodala da je prosječna dob oboljelih na području županije 46 godina.

Načelnik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Fabijan Kapular podsjetio je da je prije dva tjedna u samoizolaciji bilo 1150 ljudi, a sada ih je 387, što govori da se stanje vezano za epidemiju popravlja.

„U samoizolaciji je bilo najviše 30 naših policajaca, a sada samo jedan“ rekao je Kapular i dodao da je na 17 punktova u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji se povremeno mijenjaju policija dosad zatekla 573 osobe bez propusnice.

Policija je na graničnome prijelazu Bajakovu jučer zabilježila 1171 teretno vozilo koje je ušlo u Hrvatsku ili izašlo iz nje, a pojačana frekvencija teretnog prometa ide u prilog normalizaciji stanja.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić pozvao je sugrađane da i dalje poštuju propisane mjere te da se ponašaju odgovorno, primjereno aktualnom stanju.

Karlovačka županija peti dan zaredom bez novozaraženih

Peti dan zaredom nema novozaraženih u Karlovačkoj županiji, u ljekarnama ima dovoljno zaštitnih maski i rukavica za građane i uz mjere zaštite dopušten je individualni lov i ribolov, priopćio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

Opskrbljenost ljekarni zaštitnim sredstvima i lijekovima je u Karlovačkoj županiji dobra, redovita je nabava od veledrogerija i građani se ne moraju brinuti da će biti nestašica, priopćeno je.

Stožer je u skladu s nacionalnom Odlukom o dozvoli individualnog lova i ribolova poručio građanima da se ona odnosi na individualni lov za lovce na njihovu području, i to radi zaštite usjeva od štete koju bi počinila divljač.

Ribolov je dopušten također individualno, uz poštovanje svih propisanih mjera zaštite i držanje razmaka od drugih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:45