COVID-19 U HRVATSKOJ

OBJAVE ŽUPANIJSKIH STOŽERA: Preminula žena iz Ploča, na splitskom području 13 novozaraženih, dobre vijesti iz sedam županija

Županijski stožeri i danas objavljuju nove podatke o novozaraženima i situaciji s koronavirusom na svojim područjima
Split: Uzimanje briseva na koronavirus iz automobila organizirano je na istočnom ulazu bolnice Križine
 Jakov Prkić / CROPIX

U Istri nakon 6 dana bez ijedne zaražene osobe koronavirusom danas 2 nova slučaja od 57 uzoraka brisa. Radi se o osobama u samoizolaciji, iz bliskog kontakta s pozitivnom osobom.

Tijekom jučerašnjeg dana, terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula, uzet je 61 uzorak brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), koji su dostavljeni u laboratorij u Zagreb.

Na splitskom području 13 novooboljelih

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije na području Splitsko dalmatinske županije od ukupno obavljenih 89 testiranja još je 13 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 4, Kaštela 1, Makarske 2 (od toga 1 iz doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj ), Solina 3, Trogira 1, Vrgorca 1 i Vrlike 1.

Među novozaraženima 9 osoba je iz samoizolacije.

Na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno je do sada izliječeno 40 osoba koje su bile pozitivne na koronavirus.

Prema jutrošnjim podacima Stožera Splitsko-dalmatinske županije, trenutno od 238 obrađenih uzoraka korisnika doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu pozitivan nalaz imaju 62 korisnika doma. Uvidom u zdravstveno stanje svi korisnici doma za starije i nemoćne osobe Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici, a koji se nalaze u domu su afebrilni i nema pogoršanja stanja njihovih kroničnih bolesti.

97 osoba je hospitalizirano. 106 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji.

9 osoba nalazi se na respiratoru u KBC – u Split i to 6 iz Splitsko dalmatinske županije, 2 osobe iz Šibensko kninske županije i 1 osoba iz Dubrovačko neretvanske županije.

13 osoba nalazi se u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko dalmatinske županije na današnji dan ukupno je 385 osoba zaraženo koronavirusom.

U Zagrebu 24 novooboljelih

U Gradu Zagrebu su tijekom zadnja 24 sata potvrđena 24 nova slučaja zaraze, od čega je 19 štićenika i četvero djelatnika Doma za starije i nemoćne na Bukovcu Gornjem.

- Od jučer sam jako tužan. Taman smo došli u situaciju da možemo reći da situaciju držimo pod kontrolom, jučer provala u privatnom Domu. I sve pada u vodu - izjavio je gradonačelnik Milan Bandić.

U 11 domova za starije i nemoćne osobe Grada Zagreba, koji djeluju na 17 lokacija u gradu i u kojima je smješteno 3799 korisnika te zaposleno 1383 djelatnika, za sada nije evidentirana niti jedna pozitivna osoba na Covid-19, objaljeno je iz Grada.

Preminula žena iz Ploča

- Imamo novi smrtni slučaj. Preminula je sugrađanka iz Ploča. Izražavam sućut njenoj obitelji - rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, a prenosi Dubrovački dnevnik.

- Epidemiološka slika je dobra. Od poslanih uzoraka kojih je bilo 68 nemamo niti jednog novog pozitivnog što je dobro. - dodao je Dobroslavić.

Jedan slučaj zaraze u Osječko-baranjskoj županiji

Osječko-baranjska županija bilježi jednog novooboljelog od koronavirusa u posljednja 24 sata. Obavljeno je 131 testiranje, a nalaz je bio pozitivan samo za jednu osobu čime se njihov ukupan broj povećao na 108.

Stožer civilne zaštite OBŽ objavio je i da su dvije osobe u međuvremenu izliječene čime se njihov broj povećao na 15. Na liječenju u KBC-u Osijek je 25 pacijenata, troje je na respiratoru, a u Općoj Županijskoj bolnici Našice liječi se jedan pacijent. U samoizolaciji je 218 osoba.

Načelnik stožera Goran Ivanović objavio je i da će se danas prema lokalnim stožerima pustiti odluka o dozvoljenom pojedinačnom lovu i ribolovu, s tim da se lov odnosi prvenstveno na sprječavanje nastajanja šteta na poljoprivrednim usjevima.

Također, danas bi prema Stožeru civilne zaštite RH trebale otići i potpisane suglasnosti gradova i općina o njihovom objedinjavanju u šest mikrocjelina, a vezano uz nesmetano kretanje građana u tim mikrocjelinama bez e-Propusnica. Konačnu odluku o tome donijet će Nacionalni stožer.

Pet slavonskih županija poslalo je i zahtjev Nacionalnom stožeru da se pekarnicama dopusti početak radnog vremena od 6 sati ujutro.

Dva nova slučaja u Zagrebačkoj županiji

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka u 11 sati evidentirano je 118 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više.

Do sada je izliječeno 17 osoba, a tri su preminule.

Dvoje novooboljelih na zadarskom području

Od jutros na području Zadarske županije imamo dvije novooboljele osobe, tako da je broj pozitivnih osoba na koronavirus na tom području 79. Novooboljele osobe pripadaju području grada Zadra. Čeka se nalaz za još 62 osobe. Na Covid odjelu Opće bolnice Zadar nalazi se osam osoba od kojih je jedna na respiratoru. U Ortopedskoj bolnici Biograd na moru nalazi se osam pacijenata s lakšim simptomima.

Od ukupnog broja oboljelih 44 je žena i 35 muškaraca. Najveći broj oboljelih po dobnoj skupini je između 50 i 59 godina, a najmanji između 10 i 19 godina.

U tijeku je 534 nadzora, od kojih je 11 novih, a iz samoizolacije je izašlo 1855 osoba.

Policijski službenici su u protekla 24 sata obavili 400 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom nisu evidentirana kršenja propisane mjere.

Jedna zaražena osoba u Šibensko-kninskoj županiji

U posljednja 24 sata jedna je osoba pozitivna na koronavirus u Šibensko-kninskoj županiji, tako da je ukupan broj oboljelih na području te županije 80. Riječ je o osobi s područja Općine Ružić, a epidemiološka obrada je u tijeku, izvijestili su u četvrtak prijepodne iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, piše Šibenski.hr.

- Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Jedan je pacijent otpušten na kućnu njegu, a dva su i dalje na respiratoru u KBC-u Split. Od počeka epidemije do danas, imamo 16 ozdravljenih osoba- rekao je Goran Pauk, načelnik Stožera civilne zatite Šibensko-kninske županije.

Prema njihovim podacima, pod mjerama zdravstvenog nadzora je 494 osoba, od čega je 340 osoba kontakt s oboljelim od COVID-19, a u samoizolaciji je ukupno 410 osoba.

- U zadnja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjera samoizolacije, a provjerom je utvrđeno da je jedna osoba kršila navedenu mjeru- doznaje se u šibensko- kninskoj policiji.

- Broj oboljelih se nasreću smanjuje, zahvaljujući savjesnosti svih naših građana. I dalje apeliramo, poštujte preporuke Stožera civilne zaštite RH, izbjegavate nepotrebna putovanja i kontakte, jer o nama samima ovisi koliko će ovakvo stanje trajati- zaključio je župan Pauk.

Drugi dan zaredom bez novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji već drugi dan nema pozitivnih osoba na COVID-19, te je tako ukupan broj oboljelih osoba i dalje 36, javlja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata testirano je 17 osoba, što čini ukupno testiranih do sada na području županije 552.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 385 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana zaprimljena je 1 prijava o kršenju samoizolacije, te se provjerom utvrdilo da se ne radi o kršenju samoizolacije.

U objektima za karantenu osoba se nalaze 4 osobe, a u objektima za karantenu vozača kamiona ne nalazi se niti jedna osoba. COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 8 poziva sa sumnjom na bolest COVID-19.

Opća županijska bolnica Vinkovci ima 4 hospitalizirane osobe pozitivne na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji zbog blažih simptoma bolesti.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 11 zdravstvenih radnika, a od toga 4 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni radnik. Ukupan broj zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 2, od čega su obje medicinske sestre/tehničari.

Trenutno u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema izliječenih osoba od COVID-19.

Dva nova slučaja u Zagorju

Stožer Krapinsko-zagorske županije objavio je da su u posljednja 24 sata potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Jedan je iz Pregrade, a drugi iz Zlatar Bistrice, piše Zagorje.com.

Dosad je ukupno u ovoj županiji potvrđeno 113 slučajeva zaraze. Od tog broja, četiri su osobe ozdravile.

Jedan pozitivan nalaz u Brodsko-posavskoj županiji

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pristigao je jedan pozitivni nalaz za osobu zaraženu novim koronavirusom, piše SBonline. Radi se o osobi koja je bliski kontakt već ranije zaražene osobe.

Bez novih slučajeva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je jutros županijski Stožer civilne zaštite, prenosi Bjelovar.live.

Do sada je u Općoj bolnici Bjelovar testirano 200 osoba, a 10 ih je bilo pozitivno na koronavirus. Testirani su i pacijenti koji su bili pozitivni na koronavirus prije više od dva tjedna. Od njih četvero koliko ih je testirano tri osobe su negativne, a jedna je i dalje pozitivna.

Petnaesti dan bez novog slučaja

Petnaesti dan zaredom nema novih slučajeva zaraze u Virovitičko-podravskoj županiji.

- Svi uzorci predani u zadnja 24 sata, bili su negativni na Covid-19, a područje naše županije i nadalje bilježi dvoje oboljelih supružnika koji više niti nemaju simptome koronavirusa, no još nekoliko dana trebaju biti u samoizolaciji. Ukupno je do sada testirano 158 osoba, od čega je njih 156 bilo negativno - kažu iz Stožera, prenosi Informativni centar Virovitica.

Treći dan zaredom bez novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

Ni danas, treći dan zaredom, u Primorsko-goranskoj županiji nema novih osoba zaraženih koronavirusom, javlja Riportal.

Bez novooboljelih u Lici

Ni u Ličko-senjskoj županiji nema novih slučajeva zaraze.

Dobre vijesti i u Međimurju

Stožer civilne zaštite Međimurske županije obavijestio je javnost kako je u protekla 24 sata testirano 13 osoba, odnosno posljednja dva dana obavljeno je ukupno 34 testiranja. Svi su nalazi negativni te nema novozaraženih osoba.

Nakon provedenog liječenja još je jedna osoba ozdravila tako da su u Međimurju od ukupno osam zaraženih osoba koronavirusom, tri osobe ozdravile te je broj zaraženih u ovom trenutku pet.

Četiri osobe su i dalje hospitalizirane, no dobrog su općeg stanja i nisu na respiratoru što dokazuje povoljnu epidemiološku situaciju.

Nema novooboljelih u Varaždinskoj županiji

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa. Brojčana stanja time su ostala nepromijenjena u odnosu na jučerašnji dan, piše eVaraždin.

Ukupan broj do sada oboljelih je i dalje 32, a ozdravilo je ukupno 19 osoba. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 12 osoba i dobrog su općeg stanja, dok se jedna osoba nalazi na respiratoru u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu.

Statistički se Varaždinskoj županiji i dalje pribrajaju dodatne tri osobe koje ovdje imaju prijavljeno mjesto prebivališta, ali žive u Zagrebu gdje su i testirani i tamo se liječe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 06:22