JEFTINI TRIK

'Objavio sam kako gost stavlja muhu u tanjur da upozorim i druge ugostitelje'

Nadzorna kamera u jednom ugostiteljskom objektu u centru Rovinja uhvatila je proteklog vikenda turista koji je konobarima pokušao “prodati” jedan od najstarijih i najefektnijih trikova za izbjegavanje plaćanja ručka - insekta u tanjuru.

Kamera pokriva cijelu terasu slastičarnice te se na snimci vidi obitelj koja mirno jede - supruga, suprug i maloljetna kći. U jednom trenutku vidi se da otac izvlači vrećicu iz torbe, iz nje nešto vadi i stavlja to na tanjur. Nekoliko sekundi kasnije uzima tanjur u ruke i odlazi konobaru žaliti se.

Odlasci u WC

- Bio je to nekakav insekt, nekakva muha, ne znam ni sam. Napravio je cijelu dramu, svađao se na terasi, pred svim gostima, odlazio nekoliko puta u WC, kao da mu se povraća, ispirao usta. Bilo mi je sumnjivo jer je sve bilo prenaglašeno. Baš da mu je toliko slabo i da svi to moraju slušati, nisam mogao povjerovati. Upravo zbog toga, kada je otišao, provjerio sam snimku nadzorne kamere i imao sam što vidjeti. Kada se zumira, lijepo se vidi vrećica i kako iz nje nešto vadi. Kći je malo prije toga stajala pa ga je pokrivala i čista je sreća što je baš u tom trenutku sjedila pa je sve čisto snimljeno - ispričao nam je sin vlasnika rovinjske slastičarnice, koji je želio ostati anoniman.

Previše je galamio

Govori da se radilo o poljskim turistima, no naglašava da događaj nema nikakve veze s njihovom nacionalnošću te ističe kako ne želi da se to krivo shvati jer su većina turista pristojni i dobri gosti bez obzira na to iz koje zemlje dolaze.

- Muž i žena jeli su palačinke, a kći je jela sladoled. U jednom trenutku zamijenili su tanjure i on je tu muhu stavio u sladoled. Već mi je bilo čudno to što se išao buniti na terasi, što je previše galamio, što nije želio ući unutra i razgovarati na miru s vlasnikom. Kao da je htio napraviti javnu dramu kako bi pojačao dojam. Ja sam mu rekao da ne mora platiti taj sladoled, ali da plati ostalo jer je sve drugo bilo u redu. Nije htio, ali na kraju je platio sve osim sladoleda i ljutit otišao - priča nam sin vlasnika.

Čim je gost s podmetnutim insektom u tanjuru otišao, rovinjski su ugostitelji krenuli pregledavati snimku s nadzorne kamere.

- Nakon nekih pola sata vidio sam ga ponovno, prolazio je pokraj slastičarnice. Pokušao sam ga dozvati, ali nije se obazirao i nastavio je dalje. Krenuo sam za njim i sustigao ga nakon nekih stotinu metara. Vikao mi je: ‘Brod će mi pobjeći, brod će mi pobjeći’, tako da vjerojatno ne boravi u Rovinju; bio je ovdje na izletu. Rekao sam mu da imam snimku na kojoj se vidi da laže, pokazao sam mu mobitel, a on je bio vrlo svadljiv. Razgovarali smo na engleskom, derao se: ‘Zar ćeš me zbog 40 kuna goniti po gradu?’ Htio sam ga zadržati i pozvati policiju, ali nisam želio da postane nasilno pa nisam inzistirao na tome. Na kraju je izvadio novčanik, platio sladoled i otišao svojim putem - priča nam rovinjski slastičar.

Pijani i agresivni

Napominje da je snimku stavio na YouTube i poslao medijima kako bi upozorio druge ugostitelje na prevaranta.

- Ovdje se radilo samo o desertu, ali kod nekoga je to mogla biti i večera od tisuću kuna, tako da sam želio da svi znaju da postoje i takvi ljudi - kaže slastičar.

Ističe da je on već treća generacija ugostitelja u obitelji te da je njegov djed otvorio slastičarnicu šezdesetih, a u tih su se pola stoljeća nagledali svačega.

Bilo je slučajeva da netko ne želi platiti, bilo je i mladih pijanih i agresivnih gostiju.

Imaju dokaz

- U takvim situacijama ne ulazimo u sukobe, pustimo ih, jer bolje je da odu i da mi izgubimo nešto malo novca nego da se dogodi zlo. U situacijama poput ove polazimo od toga da je gost uvijek u pravu, ali sada smo, zahvaljujući kameri, imali dokaz da nas je pokušao prevariti - zaključuje sin vlasnika rovinjske slastičarnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 01:21