UDAR NA ZAPOVJEDNIKE BLJESKA

Objavljen cijeli dokument: Što stoji u famoznoj ‘zamolnici‘ iz BiH za procesuiranjem hrvatskih generala

BH portal koji je objavio dokument, u kojem se spominje 14 hrvatskih časnika koji su sudjelovali u Bljesku, tvrdi da je čitava afera lažna
Davor Domazet Lošo, Pavao Miljavac i Petar Stipetić spominju se u 'zamolnici'
 CROPIX

- Glavna državna tužiteljica Bosne i Hercegovina spasila je 14 hrvatskih generala od kaznenog progona jer je od Hrvatske zatražila da ona preuzme kazneni predmet protiv hrvatskih časnika koji su pod istragom zbog počinjenja zločina nad srpskim civilima u BiH tijekom operacije Bljesak 1995. godine. Tako tvrdi bosanskohercegovački portal Istraga.ba koji je objavio zamolnicu koju je Bosna i Hercegovina uputila Hrvatskoj.

Naime, na vrhu tog dokumenta u rubrici predmet stoji: “Zamolnica za ustupanje krivičnog gonjenja“. Time, tvrdi portal, Bosna i Hercegovina od Hrvatske traži da ona preuzme kazneni predmet protiv četrnaest časnika Hrvatske vojske čime se Bosna i Hercegovina odriče prava na kazneni progon tih osoba. - Cijela afera je lažna. Sve je velika obmana, tvrdi portal.

U samoj zamolnici navedeni su i razlozi pokretanja istrage protiv hrvatskih časnika. - Ovo Tužilaštvo formiralo je predmet T20 KTRZ 0003539 06 na osnovu Izvještaja o otkrivanju izvršilaca krivičnog djela broj: KU – 94/06 podnesenog od strane Centra javne bezbjednosti Banja Luka, PS Kozarska Dubica od 3. 11. 2006. godine i Izvještaja o otkrivanju krivičnih djela i izvršilaca broj KU-1874/07 od 6.9. 2007. godine, Centar javne bezbjednosti Banja Luka, stoji na početku dokumenta.

U njemu se traži procesuiranje sljedećih osoba: Miljevac Pavao (sic), Mareković Marijan, Markač Mladen, Džanko Luka, Agotić Imra, Romić Renato, Basarac Ivan, Stipetić Petar, Vrbanac Vinko, Domazet-Lošo Davor, Verkaz Željko, Rudolf Lokner, Gavrić Vlado te "izvjesni Gašljević, zapovjednik topništva pri izvođenju akcije Bljesak".

U obrazloženju zašto se traži procesuiranje hrvatskih zapovjednika navodi se da su navedene osobe kršile pravila međunarodnog prava suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civila. Tvrdi se kako je u neselektivnom granatiranju teritorija BiH, konkretno područja Bosanske Gradiške i Kozarske Dubice, od strane Hrvatske vojske tijekom operacije Bljesak poginulo deset civila, a ranjeno je njih sedam te se navode njihova imena i prezimena.

Nakon što je zamolnica stigla u Zagreb, Ministarstvo pravosuđa treba odlučiti hoće li svu tu dokumentaciju uopće uputiti u DORH na daljnje postupanje ili će sve to odbaciti čime bi se pravno onemogućio bilo kakav daljnji kazneni progon navedenih časnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:40