AFERA HYPO

Objavljen datum izricanja presude Sanaderu; Bivši premijer: ‘Moram istaknuti jedan važan detalj‘

Bivši premijer suočit se s novim, nepravomoćnim pravorijekom za ratno profiterstvo u aferi Hypo u srijedu, 12. listopada
 Davor Pongračić/Cropix

U ponovljenom suđenju na Županijskom sudu u Zagrebu, nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu od dvije i pol godine zatvora za ratno profiterstvo u aferi Hypo, bivši premijer Ivo Sanader 12.10. u 10.30 sati suočit se s novim, nepravomoćnim pravorijekom. Nekadašnji predsjednik HDZ-a od početka tvrdi da nije kriv, a optužnica USKOK-a ga tereti da je krajem 1994. i početkom 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova, uzeo proviziju od 3,6 milijuna kuna nakon što je austrijska Hypo banka odobrila Hrvatskoj kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti Sanader je optužen i da je ratni profiter.

image

Ivo Sanader

Davor Pongracic/Cropix

Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

- Nisam počinio ovo djelo koje mi se optužnicom stavlja na teret. U prethodna dva postupka sam vrlo ekstenzivno iznio obranu i ja bih na tome ostao. Nemam što više tome dodati - rekao je u svoju obranu Sanader koji se u sudnici u pratnji pravosudnih policajaca pojavio sa štakom te maskom na licu.

image

Ivo Sanader

Davor Pongračić/Cropix

Sanaderova obrana i tužiteljstvo su iznijeli završne govore. Predstavnica USKOK-a je ponovila da je krivnja dokazana predlažući sudskom vijeću da ga proglasi krivim po treći put i oduzme mu imovinsku korist. Obrana tvrdi suprotno, da je čitav postupak u sklopu kampanje protiv Sanadera protiv kojeg se vodi pet kaznenih postupaka. Također, obrana ističe i da je nastupila apsolutna zastara u ožujku 2022. za zlouporabu položaja i ovlasti te da nema nikakvog govora oko kaznenog djela ratnog profiterstva.

- Pridružujem se završnim govorima svojih odvjetnika. Sve ono što je izrečeno da sam ja bio uključen u pregovore nakon što su uvjeti pregovora već bili dogovoreni 31. kolovoza 1994. kada je već Hypo banka ministru Graniću poslala prijedlog ugovora s dogovorenim uvjetima. A ja sam u završne pregovore uključen tri mjeseca kasnije, u studenom te iste godine. I danas USKOK po prvi puta kaže kako su nepoznate osobe primile proviziju za mene. To je važan detalj da ja proviziju primio nisam. Stoga imam pitanje za USKOK: "Zašto te osobe nisu istraživane, identificirane i ispitane po čijem su nalogu proviziju primile?" - zapitao je Sanader.

image
Davor Pongračić/Cropix

Podsjetimo, u ovom slučaju prva osuđujuća presuda je izrečena zajedno sa presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, ali ju je Ustavni sud ukinuo 2014. godine i zatražio novo suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu. A nakon što mu je, pak, Vrhovni sud u drugom predmetu za korupciju u slučaju Planinska povisio kaznu na šest godina zatvora, Sanader se nalazi od proljeća 2019. iza zatvorskih rešetaka.

Najviši sud u zemlji mu je i lanjskog listopada djelomično potvrdio presudu i iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi medija, po kojoj Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je Sanaderu kazna smanjena za godinu dana zatvora, točnije s osam na sedam. Također, u listopadu 2021. Sanaderu je Vrhovni sud potvrdio i presudu prema kojoj je zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina zatvora, a Hernadi na dvije.

image

Ivo Sanader

Davor Pongracic/Cropix

Jedinu do sada oslobađajuću presudu Sanaderu, prema kojoj je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, Vrhovni je sud potvrdio u lanjskog studenoga.

image

Ivo Sanader

Davor Pongracic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:21