POČEO VELIKI LOV NA LAŽNE BRANITELJE

OBJAVLJEN REGISTAR U samo dva sata građani prijavili čak 10.000 sumnjivih branitelja!

Matić poručuje: 'Lažni branitelji moraju biti svjesni da su počinili kazneno djelo!'
 CROPIX

ZAGREB - Samo dva sata nakon što je objavljen Registar branitelja službeni mail resornog ministarstva doslovce je, neslužbeno doznajemo, bio zatrpan prijavama protiv lažnih branitelja. A to znači da je u Ministarstvo stiglo barem 10.000 prijava građana!

VIDEO, OBJAVLJEN REGISTAR BRANITELJA Na popisu nema vrhovog zapovjednika Oružanih snaga Franje Tuđmana, ali su na listi Gojko Šušak i Luka Bebić

Sve prijave koje su poslali optužujući pojedince iz Registra da imaju status koji im ne pripada Ministarstvo je odmah upućivalo DORH-u koji će istražiti je su li sumnje osnovane. Ministar branitelja Predrag Matić i danas je ponovio kako lažni branitelji moraju biti svjesni da su počinili kazneno djelo za koje će odgovarati. A još prije desetak dana u Saboru je rekao da će za to odgovarati i zapovjednici koji su izdavali lažne potvrde o sudjelovanju u ratu. Takva njihova odgovrnost jasno je propisana i u novom Zakonu o braniteljima.

Samo ovi prvi podaci o prijavama protiv lažnih branitelja pokazuju kako je objava Registra bila itekako opravdana. Jer javnost je od objave Registra očekivala upravo to - obračun s lažnim braniteljima. I ratni zapovjednici neprestano su ponavljali kako je Hrvatsku branilo najviše 400.000 ljudi ili 100.000 manja nego što ih je u Registru.

Objavljeni registar branitelja - dostupan je na adresi https://registar.branitelji.hr

- Želim da u Registru budu oni koji su časno branili domovinu - rekao je danas i ministar branitelja.

A na njegovu objavu trebalo je čekati 16 godina od završetka rata i više od sedam nakon što je Registar ustrojen. Jučer je konačno javno objavljen i svatko preko interneta može saznati tko je na popisu 502.678 imena odnosno tko sve ima status branitelja. Jedna od najčuvanijih tajni bivše HDZ-ove vlasti danas točno u 12.57 sati i službeno je postala javna.

Ministar branitelja na svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu pred državnim vrhom predvođenim predsjednikom Ivom Josipovićem i dvjestotinjak uzvanika otvorio je Registar branitelja cijeloj javnosti na internet stranici www.registar.branitelji.hr.

Leko: 'Nema razloga da se bilo tko plaši da se sazna da je branio svoju domovinu'

- Ovo je najčasniji popis u Republici Hrvatskoj. U njemu su imena koja su temelj moderne Hrvatske. Njegova objava zahvala je svima koji su stvarali državu i kojima je ovime osigirano neizbrisivo mjesto u povijesti - rekao je ministar branitelja ispunivši tako jedno od važnijih predizbornih obećanja Kukuriku koalicije. Jer, još od 2006., dok su bili u oporbi, i SDP i HNS tražili su objavu Registra. Nakon što su osvojili vlast, prije isteka prve godine mandata Registar su objavili.

- Ajmo više to učiniti! O tome pričamo 100 godina! - kratko je otvaranje Registra najavio ministar obrane Ante Kotromanović, a njegov stranački kolega ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić poručio je kako će se sada konačno saznati “tko je pravi, a tko plavi branitelj”.

- Neki su se tukli u prsa, a neki na ratištu - kazao je Ostojić.

Svečanom otvaranju Registra prisustvovali su i i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, ministri Željko Jovanović, Mirando Mrsić i Andrea Zlatar Violić, saborski zastupnici SDP-a Franko Vidović i Zdravko Ronko.

Iako pozvani, nisu došli generali Ante Gotovina i Mladen Markač koji je i javno rekao da je protiv objave. Jučer su na svečanosti u MSU-u bili i predstavnici braniteljskih udruga koje podržavaju objavu poput Udruge pripadnika HOS-a, Zajednice branitelja dragovoljaca, Udruge pripadnika narodne zaštite, Nezavisni dragovoljci hrvatski. Upravo članovi te udruge već su predali i potvrde kojima dozvoljavaju da im se objavi ratni put. Za sve branitelje javno su objavljeni naime, samo opći podaci iz Registra - ime, prezime, ime roditelja, datum i mjesto rođenja, broj dana provednih u ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru te MUP-u ili MORH-u.

Podaci koji pokazuju u kojoj je tko bio postrojbi te u kojem vremenskom periodu ostali su skriveni i biti će objavljeni samo za one branitelje koji za to daju posebno odobrenje.

- Zasada smo dobili više od 1000 potvrda branitelja koji su nam dali odobrenje za objavu cijelog ratnog puta, dakle i prije nego je Registar objavljen i prije nego što smo uopće počeli pozivati branitelje da to mogu učiniti - otkriva sugovornik iz ministarstva branitelja.

Odobrenje da im se objavi cjelokupni ratni put već su dali i ministri Matić, Kotromanović, Ostojić, ali i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Na taj su način prije svega željeli pokazati da se branitelji nemaju čega bojati. HDZ, ali i dio braniteljskih udruga koji su im naklonjeni, oštro se protive objavi Registra uz argument kako će hrvatski branitelji naći na udaru optužnica iz Srbije. HDZ je već najavio da će podnijeti Ustavnu tužbu zbog objave Registra. Takve je optužbe ministar branitelja danas još jednom odbacio.

- Prije objave smo konzultirali smo MUP, MORH, Ministarstvo pravosuđa, Ured vijeća za nacionalnu sigurnost Agenciju za zaštitu osobnih podataka i nema nikakve opasnosti za branitelje - naglasio je ministar.

Iako se načelno ne protivi objavi Registra jer je, kaže, njegov ratni put dobro poznat svima Branko Borković mladi Jastreb smatra kako je radi o običnom politiziranju te se dotaknuo i ratnog puta ministra Matića: “Tvrdi kako kako ima status dragovoljca od 15. lipnja 1990., a časno je mobliziran tek u listopadu”. Resorni ministar uzvraća:

- Neka me tuži ako smatra da ima status koji mi ne pripada. Činjenica je da su svi u Vukovaru dobili status od 1. svibnja, a jedino sam ja tražio da to bude od 15. lipnja. A sada sam upravo ja sporan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:11