PROJEKT U PULI

Objavljena animacija budućeg hotela Valkane, iz tvrtke najavili da će uskoro tražiti lokacijsku dozvolu

početkom listopada održat će se prvi lokalni referendum u Puli gdje će se Puležani moći izjasniti žele li gradnju na području Lungo Marea ili ne

Hotel Valkane

 YouTube

Pulska tvrtka Hotel Valkane danas ujutro objavila je video animaciju novog hotela u Puli oko kojega se trenutno lome koplja, ali i najavila skorašnje podnošenja zahtjeva za lokacijsku dozvolu. Naime, početkom listopada održat će se prvi lokalni referendum u Puli gdje će se Puležani moći izjasniti žele li gradnju na području Lungo Marea ili ne. Ona naravno uključuje i ovaj hotel koji je u travnju ove godine investitor javno predstavio gradskim vijećnicima i građanima.

- Od danas je javnosti dostupna i video animacija s detaljima pozicioniranja hotela unutar rupe zapuštenog kamenoloma, izgleda novog parka otvorenog javnosti i cestovnog prilaza hotelu s gornje strane kamenoloma postojećom cestom. Nakon predstavljanja idejnog rješenja nastavili smo s projektiranjem, istražnim radnjama i uskoro predajemo zahtjev za lokacijsku dozvolu. Mislim da će iz tog zahtjeva, ali i ovog videa, baš svima biti potpuno jasno da od prvog dana govorimo istinu i da radimo sve suprotno od onoga što se moglo čuti u dijelu javnosti, poručili su iz tvrtke Hotel Valkane.

Dodali su da šetnica i plaža ostaju otvoreni jer su izvan obuhvata projekta te da veliki dio svog privatnog zemljišta pretvaraju u novi park otvoren svima čineći Valkane još atraktivnijim za građane, bez zadiranja niti metra u javni prostor.

- Broj stabala i zelenila se značajno povećava. Ne gradimo nikakve liftove na plaži, beach barove u šumi, da ne nabrajam što su nam sve neargumentirano pripisivali kako bi manipulirali dijelom javnosti – govori voditelj projekta Zoran Kostić.

Ističu da se u videu jasno može vidjeti da je hotel udaljen 160 metara od mora i 125 metara od šetnice, kako je zamišljeno i javno prezentirano na početku projekta te da šetnica i plaže ostaju dostupne svim Puležanima kao i ranije.

- Lungomare je danas otvoren za sve i tako će i ostati nakon izgradnje hotela. Ovaj projekt je najmoderniji zeleni hotel otvoren svima, nije žicom ili ogradom ograđen resort. Cestovni prilaz hotelu je s istočne/stražnje strane postojećom prometnicom čime se maksimalno čuva postojeća šuma uz minimalne intervencije. Hotel se radi u rupi napuštenog kamenoloma čime se on sanira prema svim standardima struke i nije betonska gromada uz more, ne zaklanjala pogled nikome i nema baš nikakve poveznice s objektima s kojima su ga pojedinci zlonamjerno pokušali poistovjetiti. Zapravo, baš je sve potpuno suprotno od toga, 200 novih stabala u novom parku otvorenom svima dodatno će ozeleniti područje devastirano u prošlosti, a velika podzemna garaža osigurat će dovoljno kapaciteta da se izbjegne dodatno zadiranje u prirodu. Slike i video, a na koncu i dokumentacija koju ćemo predati za dozvolu, jasno pokazuju našu namjeru poticanja daljnjeg razvoja Pule s ovim projektom u koje se sada svaki dobronamjerni pojedinac može i osobno uvjeriti. Moguće da će pojedinci i dalje biti sumnjičavi, no ako stavimo politička prepucavanja na stranu, kad se jednom hotel i park završe i kad budu baš ovako prekrasni, kakvi su na ovoj animaciji, vjerujem da će velika većina Puležana biti zadovoljna što je Pula konačno dobila jedan vrhunski turistički objekt i da konačno hvata korak s ostalim istarskim gradovima koji se već godinama ponose ovakvom ponudom – nastavlja Kostić.

Dodaju da su u više navrata pojedinci iznosili spekulacije kako hotelijerstvo nije osnovna djelatnost investitora i kako će projekt sigurno preprodati nekom trećem koji može imati drugačije planove. Kostić objašnjava kako su investicije njihov core business te da će ostati vlasnici ovog hotela kao što su ostali i vlasnici trgovačkog centra Max Citya iako njime upravlja za to specijalizirana tvrtka.

- Najveći svjetski luksuzni brendovi su već zainteresirani za upravljanjem Hotelom Valkane i koji god od operatera koji su ušli u uži izbor bude izabran, bit će dodana vrijednost ne samo Puli već istarskom i hrvatskom turizmu. Pregovori s potencijalnim operaterima su pri kraju i vjerujem da ćemo do kraja godine imati potpisane ugovore, a tada ćemo ih moći i javno predstaviti – zaključuje Kostić.

Zoričić: ‘Grad će postupiti u skladu sa zakonom‘

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić pak kaže da su pitali nadležne što im je činiti u ovoj situaciji glede dokumentacije za hotel budući da se oko gradnje ovog hotela, ali i drugih objekata na području Lungomare i raspisuje referendum.

Naime, pitanje je kako postupati u situaciji kada se još ne zna ishod samog referenduma, a i kako postupati ako na njemu većina građana bude protiv gradnje. Zoričić kaže da odgovor nadležnih ministarstava još nisu dobili.

- Grad će postupiti isključivo i samo u skladu sa zakonom. A kako bismo izbjegli bilo kakve nesporazume, zatražili smo i službenu jasnu uputu ministarstva za takvu situaciju. Njihove odgovore čekamo, zaključio je Zoričić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:33