KAKVO NAS LJETO ČEKA?

OBJAVLJENA JOŠ JEDNA U NIZU DUGOROČNIH PROGNOZA Sljedeći tjedan mogao bi biti najtopliji dio ljeta! U srpnju neće biti ekstremnih vrućina

 
 Tom Dubravec / CROPIX

U Hrvatsku je službeno stiglo ljeto, iako nam se prema temperaturama čini da je već danima ovdje. Meteorolog RTL-a, Nikola Vikić-Topić donosi najnoviju prognozu toplinskog vala, ali i dugoročniju prognozu koja će odgovoriti što nas čeka do kraja ljeta.

Prema dugoročnoj prognozi prognozera RTL-a ljeto donosi nagle promjene vremena kako i priliči lipnju u našim krajevima, osobito na kopnu gdje se izmjenjuju vrućina i nevremena.

Nešto slično imali smo baš danas u Slavonskom Brodu, gdje je u podne bilo 29 stupnjeva, sa suncem, a u 1 sat poslijepodne grmljavinsko nevrijeme i samo 17 stupnjeva.

Sutra stiže promjena vremena

Sutra pak stiže promjena vremena, koja donosi pljuskove i lokalna nevremena. Temperatura će se malo sniziti, a još više u nedjelju kad će biti znatno ugodnije. No, to je kratkotrajno osvježenje, jer već idući tjedan vidimo velik rast temperature. Prelazimo 30 stupnjeva, a pred kraj tjedna ćemo možda dosegnuti i 35.

Na obali će sutrašnje osvježenje biti manje izraženo. Temperatura će se tek neznatno spustiti, za nekoliko stupnjeva. Onda idući tjedan naglo raste, pa će već od utorka biti vrlo vruće, a pred vikend je također moguće 35 stupnjeva.

Unatoč tome što je već sada tako vruće, ljetni srpanj i kolovoz u stvari neće biti tako strašni. Zapravo, lako je moguće da će sljedeći tjedan biti najtopliji dio ljeta. Srpanj će tako na kopnu imati oko 15 dana s temperaturom iznad 30 stupnjeva, dok će ih na Jadranu biti oko 20.

Imat ćemo vrućinu, ali...

Dakle, imat ćemo vrućinu, ali važno je ovdje istaknuti dvije stvari: prvo, vrlo vjerojatno će izostati oni veliki, pojedinačni ekstremi i rušenje rekorda, dakle neće biti ekstremno vruće, nego će nas više mučiti sparina.

I drugo, prema svemu sudeći, srpanj će biti nešto kišovitiji od prosjeka, znači češće ćemo imati epizode s prolaznim pljuskovima. One se, inače, u srpnju na kopnu javljaju u prosjeku svaki treći dan, a na Jadranu svaki šesti dan, dok će ove godine to, dakle, biti malo češće.

Kolovoz će imati manje vrućih dana, i javljat će se uglavnom na početku mjeseca kad će biti i stabilnije te će kiše biti manje nego u srpnju.

Međutim, očekujemo onu vrlo pravilnu pojavu promjene vremena oko Velike Gospe, pa bi otad nadalje bilo nešto svježije i kišovitije. Sve u svemu ovo ljeto će biti vruće i sparno, ali neće biti jedno od najtoplijih, nego između 5. i 10. najtoplijeg, prema prognozi RTL-ovog stručnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:37