‘VIDIMO SE OPET‘

Objavljena nova ponuda Vlade, sindikalci nisu sretni: ‘Digli su nam božićnicu, ali ovo nam je neprihvatljivo!‘

‘Vlada je napravila neki iskorak, no on je daleko od naših očekivanja‘, kazao je Matija Kroflin

Na fotografiji: Matija Kroflin, Nada LovriĆ, Anica Prašnjak.
 

 Damjan Tadic/Cropix

Četvrti krug pregovora o povećanju osnovice za izračun plaća zaposlenika javnih službi rezultirao je Vladinom blagom korekcijom prethodne ponude: i dalje nude isti rast od šest posto – četiri posto povišice na plaćama od studenoga te dodatna dva posto od 1. siječnja 2023., umjesto od 1. travnja, kako je Vlada nudila na sastanku prije dva tjedna.

Predstavnici 11 sindikata javnih službi, očito je po prvim izjavama nakon sastanka, nisu oduševljeni ponudom.

– Četiri plus dva je četiri plus dva, bez obzira na manji broj mjeseci. Ono što jest novina to je porast božićnice i regresa za po 250 kuna, odnosno sa 1500 na 1750 kuna, kao i povećanje dara za djecu koji bi ovom ponudom iznosio 750 kuna umjesto dosadašnjih 600. To jesu vidljivi pomaci. Ipak, bojim se da kada se to stavi na novi referendumski listić, bez obzira što je riječ o povećanoj ponudi, naši će članovi i dalje vidjeti četiri plus dva, što im je bilo neprihvatljivo i na prvom referendumskom izjašnjavanju, izjavila je za Jutarnji Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposleni u srednjim školama Hrvatske.

Izjavu nakon sastanka dao je i Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti:

– Vlada je napravila neki iskorak, no on je daleko od naših očekivanja. Saslušali smo ih, argumenti su iscrpljeni. Ponovo ćemo konzultirati ponudu s našim članovima. Vjerojatno se vidimo ponovo za tjedan dana na novom sastanku s vladinim predstavnicima. Naš je interes da se što prije dogovorimo. Dogovor je bio završiti pregovore u što kraće vrijeme, no neki period još imamo da Vlada korigira svoj prijedlog, poručio je.

Dodao je kako je nova ponuda Vlade i dalje dosta daleko od onoga što sindikati traže te njihove članove dovodi u neugodnu situaciju za iduću godinu. - Za ovu godinu to je realni pad plaća naših članova, a to bi se na žalost prema ovoj ponudi Vlade dogodilo i u idućoj. Dosta smo udaljeni u pozicijama, poručio je Kroflin.

Prethodno, na odvojenom sastanku predstavnici Vlade pregovarali su s čelnicima sindikata državnih službi. Prema izjavi predsjednika Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, Zdravka Lončara, stigla im je kontraponuda Vlade „koja je u nekom obliku teža od njihove“. Sindikati državnih službi tražili su uvećanje osnovice od četiri plus dva posto te inflatorni dodatak (jednokratni od 1250 kuna), no danas nisu željeli izlaziti s iznosom nove ponude vladinih pregovarača. Kako su najavili predstavnici sindikata državnih službi, s vladinom će ponudom izaći pred članstvom i njihove stavove objaviti početkom idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:27