DVOJBENA PITANJA

Objavljena pitanja i odgovori na sporni ispit iz hrvatskog: Pročitajte ih OVDJE!

'Jasno je da su maturanti bili u pravu i mislim da ovaj test nije objektivna ocjena znanja maturanata', rekao je Jovanović

NOVO > 13:18 - Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja u svom priopćenju objavio je sljedeće:

Hrvatski jezik - viša razina

Odlukom Stručne radne skupine za Hrvatski jezik u 35. pitanju svim se pristupnicima priznaje 1 bod zbog složenosti ponuđenih odgovora.

Hrvatski jezik - osnovna razina

Odlukom Stručne radne skupine za Hrvatski jezik u 18. pitanju svim se pristupnicima priznaje 1 bod zbog mogućih dvojbi u razumijevanju ponuđenih odgovora.

ZAGREB - onferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeni rezultati analize ispita iz hrvatskog jezika na Državnoj maturi, koju je provelo stručno povjerenstvo, priopćeno je iz MZOS-a.

Pitanja iz hrvatskog jezika na maturi - grupa A

Odgovori iz hrvatskog jezika na maturi - grupa A

Pitanja iz hrvatskog jezika na maturi - grupa B

Odgovori iz hrvatskog jezika na maturi - grupa B

Test su učenici polagali na dvije razine, višoj i osnovnoj.

Nakon brojnih pritužbi učenika i roditelja na test iz hrvatskog jezika ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović okupio je 12 stručnjaka (sveučilišnih i srednjoškolskih profesora) koji su napravili ekspertizu testa.

Podsjetimo, Ministar Jovanović sastanak je najavio u sinoćnjem Dnevniku 3 HTV-a u koji se uključio iz Rijeke, ocijenivši kako su ta dvojbena pitanja na ispitu državne mature iz hrvatskoga jezika mogla na neki način oštetiti učenike i onemogućiti ih da svoje znanje pokažu na najbolji mogući način. Napomenuo je kako spomenuti test nije objektivan odraz znanja maturanata u protekle četiri godine, javlja HRT .

- Jasno je da su maturanti bili u pravu i mislim da ovaj test nije objektivna ocjena znanja maturanata. Test ni koncepcijski nije bio dobar - rekao je Jovanović u Dnevniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:27