JEDVA SMO DOČEKALI

Objavljena prognoza za idući tjedan, još danas su mogući pljuskovi, a onda...

Postupno će biti toplije, pa bi početkom idućega tjedna dnevna temperatura mogla biti i viša od 25 °C

Ilustrativna fotografija

 Ranko Suvar/CROPIX

Premda većinom sunčanije i toplije nego prošlih dana, do subote će još ponegdje biti pljuskova pa i grmljavine, ali od nedjelje do utorka očekuje nas stabilnije i opet iznadprosječno toplo vrijeme.

"U petak u istočnoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz većinom slab jugoistočni vjetar. Ujutro ponegdje magla te malo viša temperatura nego što je bila u četvrtak, a poslijepodne će biti oko 18 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutro svježije nego u četvrtak te često maglovito, pri tlu gdjegod sa slabim mrazom. Zatim danju djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Poslijepodne je velika vjerojatnost lokalnih kratkotrajnih pljuskova. Uz mjestimice umjeren jugozapadnjak najviša temperatura bit će između 15 i 18 °C.

Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj promjenjivo oblačno. Sunčana razdoblja izglednija su početkom dana, a zatim povremena kiša. Ponegdje će biti i pljuskova s grmljavinom. Ujutro po kotlinama mjestimice magla i slab mraz. Slabo i umjereno jugo i južni vjetar, poslijepodne u gorju jugozapadnjak i toplije.

I u Dalmaciji prijepodne nekoliko sunčanijih sati, u Zagori ujutro lokalno magla i slab mraz. Od sredine dana promjenljivo uz mjestimice kišu, moguće i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Zapuhat će većinom umjereno jugo pa će more biti umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura zraka od 16 do 18 °C.

Podjednake poslijepodnevne vrijednosti i na jugu Hrvatske, gdje će biti promjenjivo oblačno, uz samo kraća vedrija razdoblja. Ponegdje će padati kiša, a može i zagrmjeti. Također će zapuhati umjereno jugo, a more u jačanju na umjereno valovito", prognozira za HRT dipl. ing. Tomislav Kozarić.

"Iduća tri dana u unutrašnjosti će biti sve stabilnija, sunčanija i toplija pa je u subotu još uglavnom u gorju moguć lokalni pljusak. Od nedjelje dnevna temperatura i iznad 25 °C, a i jutarnja će biti u porastu. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, pa jugoistočni, osobito u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Na Jadranu u subotu sunčanije, no još razmjerno nestabilno, uz poneki pljusak. Od nedjelje do utorka ‘čak‘ pretežno vedro. Postupno će biti toplije, pa bi početkom idućega tjedna dnevna temperatura mogla biti i viša od 25 °C. I pritom u subotu umjereno jugo, potom slaba dnevna obalna cirkulacija vjetra", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:13