VRUĆE ILI?

Objavljena prva dugoročna prognoza za ljeto, evo kakve će biti vremenske prilike kod nas

Kada je riječ o oborinama nad Europom, vide se uglavnom vlažniji uvjeti diljem kontinenta

Ilustrativna fotografija

 Bozo Radic/Cropix

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je svoju dugoročnu prognozu za ljeto. Prognozu su napravili na temelju dva najčešće korištena sustava sezonskog predviđanja: ECMWF model iz Europe i CFSv2 iz SAD-a. Dva im sustava predviđanja, kažu, pomažu vidjeti više potencijalnih scenarija.

Prema ECMWF modelu koji se fokusirao na razdoblje lipnja, srpnja i kolovoza, točnije na vrhunac tople sezone, predviđa se jače područje visokog tlaka iznad sjeverozapadne Europe, točnije, Ujedinjenog Kraljevstva i Irske. Tako snažan sustav mogao bi imati širok utjecaj na vremenske prilike u cijeloj Europi.

Što se tiče temperatura, vrijeme će na većini kontinenta biti toplije od uobičajenog.

image

Vremenska prognoza za ljeto 2023.

Severe Weather Europe/
image

Vremenska prognoza za ljeto 2023.

Severe Weather Europe/

Kada je riječ o oborinama, nad srednjom i sjevernom Europom predviđaju se uglavnom suši uvjeti. Vlažnije bi moglo biti u južnim središnjim dijelovima kontinenta, što također ukazuje na aktivniju sezonu oluja.

I CFS model predviđa temperature više od uobičajenih u većem dijelu kontinenta. Jača topla anomalija se predviđa prema sjevernijim krajevima, pod utjecajem regionalne zone visokog tlaka.

Kada je riječ o oborinama nad Europom, po CFS modelu vide se uglavnom vlažniji uvjeti diljem kontinenta. To je također znak potencijalno jače sezone oluja, ako se ovakva prognoza potvrdi. Prema sjeveru se predviđaju suši uvjeti zahvaljujući utjecaju visokog tlaka, javlja Severe Weather Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:25