DRUGI UPISNI ROK

Objavljene konačne rang-liste za upis na fakultete, broj nepopunjenih mjesta je fascinantan

Nakon provedena oba upisna roka nepopunjeno je ostalo 10.792 upisnih mjesta na preddiplomskim i integriranim studijskim programima

Ilustracija

 Duje Klaric/Cropix/Cropix

Danas su objavljene konačne rang-liste za upis kandidata na studijske programe u jesenskom roku, a broj nepopunjenih mjesta - nakon dva upisna roka - ponovno je fascinantan. Naime, na visokim učilištima ostalo je slobodno gotovo 11 tisuća upisnih mjesta.

Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, u ljetnom upisnom roku ponuđeno je više od 40 tisuća mjesta na 908 studijskih programa. Prijavilo se 30.528 kandidata, a pravo upisa ostvarilo ih je 25.625. U jesenskom je upisnom roku ponuđeno bilo 779 studijskih programa s ukupno 14.797 upisnih mjesta. Prijavilo se 5746 kandidata, a pravo upisa ostvarilo ih je 4005.

Nakon provedena oba upisna roka nepopunjeno je ostalo 10.792 upisnih mjesta na preddiplomskim i integriranim studijskim programima, objavila je Agencija.

Prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote najpoželjniji su bili studij glume na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, poslovna ekonomija (stručni studij) na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu te studij prometa na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

Ukupno najveći broj prijava prvog prioriteta imao je spomenuti studij glume, potom studij poslovne ekonomije (izvanredni, stručni) te studij edukacijske rehabilitacije Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.

Visok udio nepopunjenih mjesta na fakultetima, visokim školama i veleučilištima bilježi se već godinama, a problem kod te anomalije jest što upisne kvote ne prate pad broja učenika, odnosno maturanata. Tako je i lani nakon jesenskog roka visokim učilištima ostalo nepopunjeno više od 11 tisuća mjesta. Visoka učilišta raspolagala su također s ukupno oko 40 tisuća upisnih mjesta, a od oko 32 tisuće prijavljenih kandidata pravo upisa ostvarilo ih je 26.400. Na jesenskom je roku ponuđeno više od 15 tisuća mjesta, no prijavilo se barem upola manje kandidata, a pravo upisa ostvarilo ih je – kao i ove godine - oko 4000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:04