EPIDEMIJA

OBJAVLJENE NOVE CRNE BROJKE, RASTE BROJ UMRLIH OD GRIPE U HRVATSKOJ Vodeći hrvatski stručnjak: 'Na žalost nemam dobre vijesti...'

 
 Marko Todorov / CROPIX

Prosli tjedan prijavljeno je novih 28.600 slučajeva gripe, što se nikada do sada nije dogodilo otkako se prati gripa u Hrvatskoj.

Primjerice, tjedan ranije prijavljeno je 11.100 oboljelih. Laboratorijski dokazanih u HZJZ-u je dvije tisuće. Da je sezona nikad gora potvrđuje i podatak o smrtnim slučajevima kojih je do sada čak 45.

Tako je u samo tri dana broj prijava umrlih narastao s 35 na 45.

Umrli su uglavnom iz ugroženih skupina, starije osobe i kronični bolesnici, ali na žalost preminulo je i nekoliko mlađih osoba kod kojih ranije nisu postojali zdravstveni problemi. Do sada je maksimalan broj umrlih bio lani i to 35, na kraju sezone, koja se smatrala najgorom do tada.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influecu (HZJZ) kaže da je ovo do sada neviđena sezona gripe.

- Broj oboljelih i umrlih je strašno visok. Sada imamo oko 30 tisuća prijavljenih oboljenja što se realno može pomnožiti sa četiri. To znači da govorimo o gotovo 120 tisuća zaraženih - kaže Draženović.

I kod smrtnih slučajeva je brojka znatno veća, ali se često smrtni ishod pripisuje nekoj drugoj dijagnozi koja je nastala kao komplikacija gripe poput upale pluća ili infarkta. I dalje je u 97 posto slučajeva oboljenja tip A i to pandemijski H1N1, odnosno tzv. svinjska gripa, koja je poznata po brojnim komplikacijama.

- Na žalost nemam dobre vijesti. Jedino to što mogu reći kako smatramo da smo negdje na pola sezone. Računamo kako će još maksimalno četiri tjedna biti ovako visok intenzitet - zaključio je Draženović.

Najveći broj oboljelih je u Zagrebu te županijama Zagrebačkoj, Osječko-baranjskoj te Brodsko-posavskoj.

Broj prijava oboljelih od gripe u 4. tjednu je za oko 3500 prijava veći nego u istom razdoblju prošle godine te je ujedno i najveći broj prijava u prethodnih 6 sezona. Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više, objavio je Zavod.

Kretanje gripe tijekom ove sezone je u velikoj mjeri pratilo dinamiku kretanja gripe prethodne sezone do 3. tjedna, nakon čega se bilježi značajno veći broj novooboljelih u usporedbi s istim razdobljem prethodne sezone.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama na europskom području bilježi se daljnji porast intenziteta gripe, uz prisutnu cirkulaciju oba potipa virusa gripe A. U većini država intenzitet gripe je niski do srednji sa izuzetkom Rumunjske i Malte gdje se bilježi visoki intenzitet. Kao i u Hrvatskoj, i u većini drugih europskih zemalja prevladava virus gripe AH1pdm09.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:30