VISOKO OBRAZOVANJE

OBJAVLJENE PREPORUKE HZJZ-a ZA FAKULTETE Student uvijek treba sjediti na istom mjestu, no ne ograničava se ukupan broj osoba u grupi

 Darko Tomas / CROPIX

Sveučilišta, veleučilišta i visoke škole mogu u svojim prostorima održavati nastavu i ispite pod uvjetima koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), iako se i dalje preporučuje da se sve aktivnosti u visokom obrazovanju, gdje god je to moguće i gdje se ne remeti nastavni proces, i nadalje provode online – objavio je HZJZ u novim preporukama za preddiplomsku, diplomsku i poslijediplomsku nastavu na visokim učilištima.

Uz epidemiološke uvjete slične onima u ostalim odgojno-obrazovnim ustanovama, u tim uputama HZJZ ne ograničava ukupan broj studenata koji smiju biti u jednoj grupi/skupini u ustanovi. Međutim, propisuju kako u situaciji kada je za dijelove nastave, vježbe ili ispite nužan boravak na učilištu, to jest ako se ne mogu provesti na daljinu, treba osigurati socijalnu distancu između osoba od najmanje 1,5 metar, a student uvijek treba sjediti na istome mjestu.

Ako studenti mijenjaju stol ili mjesto za rad, ono se između dva studenta mora prebrisati dezenficijensima, a svaki student mora oprati ruke dezinficijensom prije pristupa mjestu za rad.

Na ulazu i na više mjesta u ustanovama treba postaviti dozatore s dezinficijense za ruke. Također, navodi se kako je u visokoškolskim ustanovama neophodno osigurati dolazak što manjeg broja ljudi, kako na ulazu u ustanovu tako i u unutarnjim prostorima. Student kod odlaska iz ustanove odnosi sve svoje stvari sa sobom ili ih baca u koš pokriven poklopcem. Na nastavu i ispite na fakultete ne bi smjeli dolaziti studenti i zaposlenici s povišenom temperaturom i respiratornim smetnjama, osobe oboljele od COVID-19 te one u samoizolaciji.

Svi studenti i djelatnici dužni su mjeriti temperaturu svaki dan prije dolaska na fakultet, a i prilikom dolaska u ustanove preporuka je da se svim osobama koje ulaze izmjeri temperatura beskontaktnim toplomjerom te utvrdi imaju li respiratornih simptoma ili znakove drugih zaraznih bolesti. Sve te podatke predstavnik ustanove treba upisati u posebnu evidencijsku knjigu.

Ako se u vrijeme ispita ili ostalih aktivnosti koje nije moguće odraditi na daljinu, a predstavljaju uvjet za završetak akademske godine, student nalazi u samoizolaciji, HZJZ navodi kako će se uvjeti pristupanja ispitu odnosno i drugim aktivnostima utvrditi kroz posebne epidemiološke preporuke, sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Dodajmo i kako je HZJZ pozvao visoka učilišta da studentima koji iz nepovoljnih materijalnih razloga nemaju osobna računala, potrebne udžbenike i slično, isto osiguraju iz opreme u vlasništvu učilišta, kroz donacije, nastavne materijale u elektroničkom obliku i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:39