POGLEDAJTE VIDEO

Objavljene snimke hrvatskih Rafalea u letu, zna se kada točno dolaze, pilot: ‘Kakav moćan stroj!‘

Kako je izgledala obuka, opisao je hrvatski pilot koji će doletjeti s Rafaleom u Hrvatsku
 Morh/

Provode se završne pripreme za povijesni prelet prvih šest aviona Rafale u Hrvatsku, priopćio je u subotu MORH.

"Prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku dolazi ovoga proljeća – samo nekoliko tjedana dijeli nas do dolaska novih moćnih čuvara hrvatskog neba. Ostalih šest doletjet će u Hrvatsku do početka sljedeće godine kad završi obuka ostalih hrvatskih pilota", ističe se u priopćenju. Zrakoplovi bi trebali stići oko 25. travnja.

U hangaru središta za obuku u okviru tvrtke Dassault Aviation (DA) u Bordeauxu, borbeni piloti i tehničari Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) provode posljednje pripreme prije preleta prvih šest aviona iz Francuske u Hrvatsku.

"Od malih nogu maštao sam da budem pilot i da letim i zato je let na avionu Rafale za mene bio ispunjenje tog dječačkog sna. Bio je to predivan osjećaj u kojem se osjećaš slobodno, imaš moćan stroj ispod sebe i ne mogu naći riječi kojima bih opisao taj avion", rekao je hrvatski pilot koji je bio izabran u prvoj skupini za obuku u Francuskoj.

Kako je izgledala obuka, opisao je hrvatski pilot koji će doletjeti s Rafaleom u Hrvatsku.

"Obuka se sastojala od dva dijela. Najprije smo bili u tehničkoj učionici, a nakon toga je počela obuka na simulatoru te potom samo letenje. Letenje na Rafaleu zahtjevnije je i složenije, dok je MiG složeniji za održavanje u zraku. U šali znam reći kako se u MiG-u možeš izgubiti u prostoru, a u Rafaleu u kokpitu. Velik je to iskorak, ali na bolje se čovjek brzo navikne", rekao je.

I zrakoplovni tehničar koji se u Francuskoj nalazi već šest mjeseci, a koji je kao stipendist Zrakoplovno-tehničke škole “Rudolf Perešin“ već pet godina pripadnik HRZ-a, s veseljem očekuje prelet aviona u domovinu.

image
Morh/
image
Morh/

"Gotovo četiri godine radio sam kao tehničar na zrakoplovima MiG-21 i nakon toga došao ovdje. Obučavam se za tehničara koji radi na sustavu naoružanja na avionu Rafale i mijenjanju konfiguracija za određenu vrstu misija koju bi piloti ovog aviona mogli imati", rekao je.

Na obuku u Francusku poslano je oko 90 djelatnika. Obuka tehničkog osoblja započela je krajem 2022., a letačkog osoblja u prvom tromjesečju prošle godine, dodaje se u priopćenju.

image
Morh/
image
Morh/
image
Morh/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:21