KOBNA HOSPITALIZACIJA

Objavljeni detalji o smrti Kanađanina u splitskom KBC-u, njegova supruga tvrdi: ‘Nije trebao umrijeti!‘

Kanađanin (69) umro je nakon što se u dva navrata liječio u bolnici. Prvi put tri dana krajem travnja i u drugom navratu deset dana

KBC Split (arhivska fotografija)

 Ante Cizmic/CROPIX

Ministarstvo zdravstva zatražilo je u petak žurno očitovanje Kliničkog bolničkog centra (KBC) Split zbog smrti kanadskog državljanina, koji je u četvrtak ujutro preminuo na Jedinici intenzivnog liječenja, a u tijeku je i unutarnja kontrola u bolnici.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva u petak ujutro zaprimila je obavijest o preminulom pacijentu u KBC-u Split te je ministarstvo zatražilo očitovanje bolnice na temelju kojega će zdravstvena inspekcija poduzeti daljnje korake.

Kanađanin (69) umro je nakon što se u dva navrata liječio u toj bolnici. Prvi put tri dana krajem travnja i u drugom navratu deset dana.

Liječnicima se obratio zbog problema s kašljem, pa je bio zadržan na Klinici za plućne bolesti, a stanje mu se naglo pogoršalo u srijedu, nakon čega je prebačen u Jedinicu intenzivnog liječenja.

KBC je ustvrdio da je pacijentu tijekom hospitali​z​acije pružena odgovarajuća skrb i lije​čenje te je učinjena slikovna i laboratorijska obrada.

"Pacijentu se jučer stanje naglo pogoršalo. Provedeni su svi postupci intenzivnog liječenja, ali je pacijent, nažalost, preminuo. ​Povjerenstvo za unut​arrnji nadzor istražit će sve okolnosti liječenja pacijenta. Za sve osobe preminule u bolnici postoji obveza provođenja obdukcije​"​​, rekli su u četvrtak navečer u KBC-u Split.

Njegova supruga obratila se medijima uvjerena da on nije trebao umrijeti, rekavši kako ne želi da se nad njim napravi obdukcija.

Ravnateljstvo će obaviti razgovor s obitelji

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, ravnateljstvo splitskog KBC-a obavit će u petak iza 14 sati razgovor s obitelji nedavno preminulog kanadskog državljanina, koji je bio bolnički pacijent splitske bolnice. Tijekom razgovora članovima obitelji pojasnit će se daljnji koraci kako bi se utvrđio razlog smrti člana njihove obitelji.

Obdukcija će biti obavljena u KBC-u Split, odnosno ne postoji mogućnost da se obdukcija preminulog obavi u Kanadi ili nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi.

Naime, slovom zakona obdukcija se mora obaviti u splitskoj bolnici, ukoliko se iz medicinske dokumentacije preminule osobe ne može točno utvrditi razlog njegove smrti. (Slobodna Dalmacija)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 09:08