ŽARIŠTE EPIDEMIJE

Objavljeni prvi rezultati masovnih testiranja u pogonima velikih tvrtki u Varaždinskoj županiji

Četvrtak je bio samo prvi dan testiranja od njih osam, tijekom kojega će se testirati 95 posto od 3500 radnika Calzedonie
Zagreb, 071220.
Gradjani se testiraju na koronavirus u na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Stamapar
 Damjan Tadic/Cropix

Od 339 radnika Calzedonia Grupe Hrvatska, testiranih u četvrtak brzim antigenskim testovima na korona virus, pozitivno je njih 10.

Calzedonia je prva tvrtka u Varaždinskoj županiji, europskom žarištu pandemije, koja je pristala na ponudu HZJZ za masovnim testiranjem radnika.

Četvrtak je bio samo prvi dan testiranja od njih osam, tijekom kojega će se testirati 95 posto od 3500 radnika Calzedonie.

Ovakav su rezultat testiranja protivnici zatvaranja ugostiteljskih objekata – koji su tvrdili da je zaraza u pogonima, a ne u kafićima – iskoristili za podupiranju svoje teorije, međutim epidemiolozi ih demantiraju.

- Svako mjesto na kojemu se okuplja veći broj ljudi jednako je opasno – ističu. No, zatvaranje poduzeća bila bi gospodarska katastrofa.

Vlasnik Calzedonia Grupe Hrvatska, Dubravko Hoić, uoči početka ovog, pionirskog testiranja, za Jutarnji je rekao.

– U interesu nam je zaštititi psihičko i fizičko zdravlje naših zaposlenika i njihovih obitelji.

U Varaždinskoj županiji se nadaju da će i ostale velike tvrtke na području županije, pristati na testiranje. Poziv je poslan Varteksu, Boxmarku, Vindija i Koki.

Predsjednik Uprave Varteksa, Tomislav Babić za Jutarnji kaže da će se i radnici Varteksa testirati.

- Od početka pandemije smo inzistirali da radnici pri osjetu bilo kakvih simptoma postanu doma. Zdravlje je prioritet. Od 10. ožujka se dvaput dnevno radnicima mjeri temperatura i primjenjuju sve epidemiološke preporuke - rekao je za Jutarnji list Tomislav Babić.

Testiranje će u Varteksu biti dobrovoljno.

Danas je u Varaždinskoj županiji bilo 206 novooboljelih. Iako je to 30-ak posto manje nego proteklih dana, sjeverna županija opet na listi je europskih žarišta, opet pretekla Međimurje, s kojim se zadnjih mjesec dana smjenjuje na tom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. siječanj 2021 04:34