ISPIT ZRELOSTI

Objavljeni rezultati državne mature: Na jesenskom roku pao svaki četvrti učenik

Pristupilo je ukupno 5450 učenika, a 286 učenika strukovnih škola i 79 gimnazijalaca palo je i najmanje jedan izborni predmet
 Tom Dubravec/Cropix

Svaki četvrti maturant pao je na jesenskom roku državne mature neki od obveznih predmeta (hrvatski i prvi strani jezik te matematika), a najčešća ocjena na obveznim predmetima bila je dvojka, izuzev trojke na višoj, A razini engleskog jezika.

To su pokazali rezultati jesenskog roka mature kojemu je pristupilo ukupno 5450 učenika, od kojih je 1397 dobilo negativnu ocjenu iz najmanje jednog obveznog predmeta.

Najviše učenika koji su pali jesensku državnu maturu, odnosno najmanje jedan od obveznih predmeta, dolazi iz strukovnih škola, njih 1344, dok je gimnazijalaca svega 53. Među gimnazijalcima najveći broj nije položio jedan obvezni predmet, dvoje dva, a jedan je pao sva tri glavna predmeta.

Dok za učenike strukovnih škola matura nije obvezna ako ne žele na fakultet, za gimnazijalce jest, što znači da 53 maturanta s ovoga roka nisu formalno završila srednjoškolsko obrazovanje. Ukupno su na ovome roku zabilježena 1623 pada na obaveznim ispitima, gimnazijalaca i strukovnjaka zajedno, (jedna osoba može pasti više predmeta), dok je ukupan broj svih negativnih ocjena s ovoga roka 2433. Naime, osim obveznih ispita, još je 286 učenika strukovnih škola te 79 gimnazijalaca palo najmanje jedan izborni predmet.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnja ustanova za provedbu mature, rezultate je objavio jučer, uz zaključak kako je “današnjom objavom rezultata jesenskog roka službeno završila ovogodišnja državna matura uz primjenu maksimalno ujednačenih uvjeta za pristupnike u odnosu na prethodne generacije”.

image
Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić
Dragan Matic/Cropix

- Iako je riječ o daleko manjem broju pristupnika u odnosu na prethodne godine, jesenski je rok, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, zahtijevao vrlo visoku razinu odgovornosti u pripremi i provedbi, ali i vrednovanju samih ispita - istaknula je Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a te dodala kako je uskom suradnjom svih dionika obrazovnog sustava više od 30 tisuća ovogodišnjih maturanata (ljetni i jesenski rok) uspješno položilo ispit zrelosti.

Jesenski rok donekle se pokazao uspješnijim od ljetnoga, osobito za “strukovnjake”, od kojih je njih oko 38%, podsjetimo, na ljetnome roku palo najmanje jedan od obveznih predmeta.

Najčešća ocjena iz obaveznih predmeta 2, a iz fizike jedinica

- izašlo 5450 pristupnika

- 1344 učenika strukovnih škola i 53 gimnazijalca palo najmanje jedan obvezni ispit (hrvatski i prvi strani jezik te matematika)

- 286 “strukovnjaka” i 79 gimnazijalaca palo najmanje jedan izborni predmet

- ukupan broj padova na obveznim ispitima - 1623

- ukupan broj svih negativnih ocjena - 2433

- najčešća ocjena iz hrvatskog i engleskog jezika te matematike dvojka, izuzev engleskog jezika A razine - trojka

- izborni ispit s najviše pristupnika - fizika - 315

- najčešća ocjena na fizici - nedovoljan (1)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:48