JAVNE SLUŽBE

Objavljeno kad počinju pregovori Vlade i sindikata o većim plaćama: Tražit će deset posto rasta osnovice

Pokreće se postupak pregovara o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama

Zdravko Loncar, Mario Piletić, Nada Lovrić, Dubravo Jagić, arhivska fotografija

 Damir Krajac/Cropix

Nakon što je Vlada na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o pokretanju postupka pregovara o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, poznat je i datum prvog sastanka pregovaračkih odbora. Predstavnici sindikata obaviješteni su da će se prvi sastanak održati u srijedu, 21. rujna.

Sindikati zaposlenika u javnim službama očekuju povećanje osnovice za izračun plaća. Cilj im je da djelatnici u obrazovanju, zdravstvu, socijali, kulturi i drugim javnim službama - od kojih su oko 75 tisuća članovi reprezentativnih sindikata - osjete rast osnovice već u listopadu, na plaćama za rujan. Zato su koncem kolovoza premijeru Andreju Plenkoviću uputili zahtjev da pregovori počnu najkasnije do 15. rujna, a završe već do konca rujna.

Naime, prilikom potpisivanja temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama 6. svibnja dogovoreno je da će se o novom povećanju osnovice za izračun plaća pregovarati "oko 20. rujna". Iako su tada sindikati tražili da do pregovora dođe i ranije, prihvaćen je argument Vlade da se s pregovorima počne nakon što se vide rezultati turističke sezone.

Sindikati su dosad iznijeli svoja očekivanja, prema kojima ono ispod čega neće ići jest minimalno deset posto rasta osnovice. U slučaju da kod Vlade ne bude sluha za njihove zahtjeve, ne vide problem u mobiliziranju članova u prosvjede ili štrajkove, najavili su krajem kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:23